Wypalenie zawodowe, depresja, frustracja, brak koncentracji - a może wszystkiemu winna jest twoja dieta?
Masz problemy z koncentracją, wypijasz kawę za kawą, a i tak jesteś senna, coraz częściej trudno ci wstać i zmobilizować do pracy, a do tego często łapiesz przeziębienia? Twoja frustracja sięga zenitu - szukasz przyczyn złego nastroju i nagłych wybuchów złości. A może wszystkiemu winna jest niezdrowa dieta odbija się na naszym zdrowiu i wpływa na liczbę zwolnień chorobowych. Aktualne badania wskazują, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe generują coraz więcej metabolicznych chorób cywilizacyjnych, w tym depresji i wypalenia zawodowego.
- redakcja
W tym artykule:
- To, co jesz, wpływa na twoją kondycję tak fizyczną, jak i psychiczną
- Jak pracodawca może zadbać o naszą dietę?
- Podstawowe zasady zdrowej diety w pracy
- Wielkie zmiany zacznij od... owoców i warzyw
To, co jesz, wpływa na twoją kondycję tak fizyczną, jak i psychiczną
Wybory żywieniowe, których dokonujemy także w ciągu dnia pracy mogą być kluczowe dla naszego stanu zdrowia, a popełniane błędy mogą skutkować nie tylko obniżeniem koncentracji, jak również odporności, ale też gorszym stanem psychicznym. Głównymi wrogami naszej produktywności i efektem realizacji złych nawyków żywieniowych są m.in. dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Złe nawyki żywieniowe wpływają zarówno na naszą sferę zawodową, jak i prywatną, co w połączeniu z zwiększoną ekspozycją na stres, której sprzyja pandemia i szybkie tempo życia, może generować poważne problemy zdrowotne. Potwierdziły to wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” Dailyfruits, w którym uczestniczyło 1055 pracujących respondentów, których wyniki znajdziesz poniżej.
Wypalenie zawodowe, czyli kryzys dojrzałych kobiet: "Nie wiem, kim jestem i co chcę robić. Czuję pustkę"
Zaczyna się od marzenia i nadziei na jego spełnienie. To "światełko w tunelu" prowadzi Cię przez życie. Wierzysz, że jeśli tylko będziesz mocno się starać, osiągniesz cel. Po kilku, kilkunastu latach jesteś na szczycie. Marzenie o spełniło się i... co? Wszystko traci sens. Takich uczuć doświadcza wiele współczesnych kobiet, które w wieku trzydziestu, czterdziestu, a czasem pięćdziesięciu lat doświadczają kryzysu zawodowo - egzystencjalnego. Tracą poczucie szczęścia i nie wiedzą, kim są i jak mają żyć. Właśnie tak czują się Anka, Kasia i Agnieszka. Poznaj ich historię. Być może przeżywasz to, co one...Jak pracodawca może zadbać o naszą dietę?
Większość z nas, istotną część swojego dnia, spędza w pracy. Część pracodawców stwarza swoim pracownikom okazję do realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy, na przykład zapewniając owoce do biura. Regularne dostawy warzyw i owoców do firm, to jednak niejedyny sposób na promocję zdrowego żywienia. "Pracodawcy mogą wspierać zdrowe nawyki swoich pracowników na wiele sposobów. Wśród popularnych rozwiązań warto wymienić chociażby: paczki ze zdrową żywnością dla pracowników zdalnych, webinary dietetyczne online czy indywidualne konsultacje z dietetykiem." – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Paulina Smaszcz o kryzysie wieku średniego w Polsce: "Kobiety z takiego Radomia nie mają żadnego wsparcia. Straciły pracę i gdzie mogą pójść? Zostaje tylko Biedronka"
- Nikt w tym kraju nie chce nam pomóc - mówi Paulina Smaszcz autorka książki "Bądź Kobietą Petardą", która od lat śledzi losy dojrzałych kobiet w Polsce i wspiera ich w różnych działaniach. Jej zdaniem ani nasze państwo, ani nasze społeczeństwo nie umie, lub nie chce, pomóc kobietom w najtrudniejszym etapie ich życia - połowie wieku. Zobacz rozmowę wideo!Podstawowe zasady zdrowej diety w pracy
Wsparcie pracodawców realizowane w formie prozdrowotnego programu edukacji żywieniowej jest bardzo istotne, niemniej sami pracownicy także powinni zadbać o to, co znajdzie się na ich talerzu. Dlatego tak istotne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad dotyczących codziennej diety, jak na przykład:
- spożywanie 3-5 posiłków dziennie o regularnych porach;
- pilnowanie dziennego bilansu energetycznego;
- stosowanie zasady: "nie jedz więcej niż jesteś w stanie spalić";
- sięgaj po produkty pozbawione dużej ilości cukrów prostych, czyli warzywa i owoce.
Zbędne kilogramy tłuszczu, to wynik dodatniego bilansu między energią, którą dostarczamy organizmowi z pożywieniem, a liczbą kalorii, które spalamy podczas codziennych czynności i aktywności fizycznej. Jeśli jemy więcej kalorii niż nasz organizm jest w stanie wykorzystać, nadwyżka odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Jak przekłada się to na dodatkowe kilogramy pokazały m.in. wyniki badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”.
Aż 44% spośród zapytanych Polaków przytyło na home office, najwięcej, 39% między 4 a 6 kg. Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy, odżywiają się gorzej.
Justyna Pochanke przeszła prawdziwe piekło: "Mąż zamykał mnie w pokoju, żebym spała"
- Mąż zamykał mnie w pokoju, żebym spała – wyznała przed laty Justyna Pochanke w wywiadzie dla magazynu "Zwierciadło". Była gwiazda TVN przeszła przez prawdziwe piekło spowodowane przepracowaniem. Co pozwoliło jej odzyskać siły i co teraz robi była gwiazda TVN?Wielkie zmiany zacznij od... owoców i warzyw
Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce i warzywa to absolutna podstawa tego, co należy spożywać. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. Regularne uwzględnienie w diecie warzyw i owoców jest promowane od lat przez specjalistów ds. żywienia. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie, dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.
Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian, jeśli mamy je pod ręką także w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. – przekonuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Źródło: materiały prasowe Dailyfruits