Wypalenie zawodowe, depresja, frustracja, brak koncentracji - a może wszystkiemu winna jest twoja dieta?
Masz problemy z koncentracją, wypijasz kawę za kawą, a i tak jesteś senna, coraz częściej trudno ci wstać i zmobilizować do pracy, a do tego często łapiesz przeziębienia? Twoja frustracja sięga zenitu - szukasz przyczyn złego nastroju i nagłych wybuchów złości. A może wszystkiemu winna jest niezdrowa dieta odbija się na naszym zdrowiu i wpływa na liczbę zwolnień chorobowych. Aktualne badania wskazują, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe generują coraz więcej metabolicznych chorób cywilizacyjnych, w tym depresji i wypalenia zawodowego.

- redakcja
W tym artykule:
- To, co jesz, wpływa na twoją kondycję tak fizyczną, jak i psychiczną
- Jak pracodawca może zadbać o naszą dietę?
- Podstawowe zasady zdrowej diety w pracy
- Wielkie zmiany zacznij od... owoców i warzyw
To, co jesz, wpływa na twoją kondycję tak fizyczną, jak i psychiczną
Wybory żywieniowe, których dokonujemy także w ciągu dnia pracy mogą być kluczowe dla naszego stanu zdrowia, a popełniane błędy mogą skutkować nie tylko obniżeniem koncentracji, jak również odporności, ale też gorszym stanem psychicznym. Głównymi wrogami naszej produktywności i efektem realizacji złych nawyków żywieniowych są m.in. dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Złe nawyki żywieniowe wpływają zarówno na naszą sferę zawodową, jak i prywatną, co w połączeniu z zwiększoną ekspozycją na stres, której sprzyja pandemia i szybkie tempo życia, może generować poważne problemy zdrowotne. Potwierdziły to wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” Dailyfruits, w którym uczestniczyło 1055 pracujących respondentów, których wyniki znajdziesz poniżej.
Wypalenie zawodowe, czyli kryzys dojrzałych kobiet: "Nie wiem, kim jestem i co chcę robić. Czuję pustkę"
Zaczyna się od marzenia i nadziei na jego spełnienie. To "światełko w tunelu" prowadzi Cię przez życie. Wierzysz, że jeśli tylko będziesz mocno się starać, osiągniesz cel. Po kilku, kilkunastu latach jesteś na szczycie. Marzenie o spełniło się i... co? Wszystko traci sens. Takich uczuć doświadcza wiele współczesnych kobiet, które w wieku trzydziestu, czterdziestu, a czasem pięćdziesięciu lat doświadczają kryzysu zawodowo - egzystencjalnego. Tracą poczucie szczęścia i nie wiedzą, kim są i jak mają żyć. Właśnie tak czują się Anka, Kasia i Agnieszka. Poznaj ich historię. Być może przeżywasz to, co one...
Jak pracodawca może zadbać o naszą dietę?
Większość z nas, istotną część swojego dnia, spędza w pracy. Część pracodawców stwarza swoim pracownikom okazję do realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy, na przykład zapewniając owoce do biura. Regularne dostawy warzyw i owoców do firm, to jednak niejedyny sposób na promocję zdrowego żywienia. "Pracodawcy mogą wspierać zdrowe nawyki swoich pracowników na wiele sposobów. Wśród popularnych rozwiązań warto wymienić chociażby: paczki ze zdrową żywnością dla pracowników zdalnych, webinary dietetyczne online czy indywidualne konsultacje z dietetykiem." – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Paulina Smaszcz o kryzysie wieku średniego w Polsce: "Kobiety z takiego Radomia nie mają żadnego wsparcia. Straciły pracę i gdzie mogą pójść? Zostaje tylko Biedronka"
- Nikt w tym kraju nie chce nam pomóc - mówi Paulina Smaszcz autorka książki "Bądź Kobietą Petardą", która od lat śledzi losy dojrzałych kobiet w Polsce i wspiera ich w różnych działaniach. Jej zdaniem ani nasze państwo, ani nasze społeczeństwo nie umie, lub nie chce, pomóc kobietom w najtrudniejszym etapie ich życia - połowie wieku. Zobacz rozmowę wideo!
Podstawowe zasady zdrowej diety w pracy
Wsparcie pracodawców realizowane w formie prozdrowotnego programu edukacji żywieniowej jest bardzo istotne, niemniej sami pracownicy także powinni zadbać o to, co znajdzie się na ich talerzu. Dlatego tak istotne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad dotyczących codziennej diety, jak na przykład:
- spożywanie 3-5 posiłków dziennie o regularnych porach;
- pilnowanie dziennego bilansu energetycznego;
- stosowanie zasady: "nie jedz więcej niż jesteś w stanie spalić";
- sięgaj po produkty pozbawione dużej ilości cukrów prostych, czyli warzywa i owoce.
Zbędne kilogramy tłuszczu, to wynik dodatniego bilansu między energią, którą dostarczamy organizmowi z pożywieniem, a liczbą kalorii, które spalamy podczas codziennych czynności i aktywności fizycznej. Jeśli jemy więcej kalorii niż nasz organizm jest w stanie wykorzystać, nadwyżka odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Jak przekłada się to na dodatkowe kilogramy pokazały m.in. wyniki badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”.
Aż 44% spośród zapytanych Polaków przytyło na home office, najwięcej, 39% między 4 a 6 kg. Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy, odżywiają się gorzej.
Justyna Pochanke przeszła prawdziwe piekło: "Mąż zamykał mnie w pokoju, żebym spała"
- Mąż zamykał mnie w pokoju, żebym spała – wyznała przed laty Justyna Pochanke w wywiadzie dla magazynu "Zwierciadło". Była gwiazda TVN przeszła przez prawdziwe piekło spowodowane przepracowaniem. Co pozwoliło jej odzyskać siły i co teraz robi była gwiazda TVN?
Wielkie zmiany zacznij od... owoców i warzyw
Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce i warzywa to absolutna podstawa tego, co należy spożywać. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. Regularne uwzględnienie w diecie warzyw i owoców jest promowane od lat przez specjalistów ds. żywienia. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie, dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.
Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian, jeśli mamy je pod ręką także w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. – przekonuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Źródło: materiały prasowe Dailyfruits
Polecane
Z dnia na dzień przestała zmywać i sprzątać w domu, efekty są zaskakujące. „To lekcja, żeby być słyszaną i szanowaną”
Już nie śpisz, ale nadal nie możesz się ruszyć i masz koszmary na jawie? To może być paraliż senny
„Święta zawisły na włosku, a córka nie szczędziła mi gorzkich słów. Czy to możliwe, że jestem wszystkiemu winna?”
Frustracja to często ważny sygnał ostrzegawczy. Kiedy pojawia się frustracja i jak z nią walczyć?
„Chciałam przetestować lojalność faceta, a on oblał na całej linii. Sama jestem sobie winna, że zostanę starą panną”
„Odkryłam w komórce męża numer do agencji i myślałam, że mnie zdradza. Okazało się, że to ja jestem wszystkiemu winna”
Horoskop na jutro 13 listopada 2024 dla Barana. Spokojna koncentracja kluczem do sukcesu
„Żona prawi mi kazania, bo za bardzo poświęcam się teściowej. Przecież to moja mamusia, jestem jej to winien”
Połóż to na biurku, a osiągniesz zawodowe spełnienie. Twoje talenty zostaną docenione
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa