Ślub marzeń na Cyprze
Do samolotu w Warszawie wsiadamy w grubych swetrach i czapkach. Po kilku godzinach lotu jesteśmy na Cyprze. Wita nas ogromny księżyc w pełni i mimo nocnego chłodu zniewalają cudowne, roślinne zapachy. Wylegując się na hotelowym tarasie, postanawiamy doczekać wschodu słońca. Po zbyt długiej polskiej zimie poczuć upalne promienie słońca na twarzy – bezcenne!
- Marta Koszarek, kobieta.pl
LOVE IS IN THE AIR
Zarówno przeszłość jak i teraźniejszość Cypru związane są ściśle z kultem najpiękniejszej bogini Afrodyty, uznawanej za patronkę miłości, piękna, kwiatów, pożądania i płodności. Według legendy wyłoniła się ona z morskiej piany w malowniczo położonym miejscu o nazwie Petra tou Romiou. Już w starożytności kult bogini miłości przyciągał tu podróżnych z całego świata. Czczona była zwłaszcza przez kobiety, które widziały w niej patronkę małżeństwa. Ze względu na jej związek z morzem była również wielbiona przez żeglarzy i w miastach portowych. Ważnym miejscem kultu bogini miłości są też znajdujące się na terenie ogrodu botanicznego Łaźnie Afrodyty - Lutrá tis Aphroditis. Podobno było to jej ulubione miejsce. Podczas jednej z kąpieli zobaczył ją tam ateński książę Akamas, od imienia którego półwysep otrzymał nazwę. Niestety, miłość bogini i zwykłego śmiertelnika wzbudziła gniew bogów. Nieszczęsna Afrodyta musiała porzucić ukochane ziemskie rozrywki na Cyprze i wrócić na Olimp. Obecnie ogród botaniczny zachwyca niezwykle bogatą roślinnością. Rosną tam setki drzew, krzewów i ziół, a z klifu roztacza się piękny widok na zatokę.
ŚLUB MARZEŃ NA WYSPIE MIŁOŚCI
Nie można wyobrazić sobie lepszego miejsca na wypowiedzenie sakramentalnego „Tak”. Od wielu lat to najpopularniejszy cel ślubnych wypraw m.in. Anglików i Izraelczyków. Również coraz więcej polskich par wybiera tę destynację. Decyzjom takim sprzyja wiele czynników, ale przede wszystkim te pogodowe. Od kwietnia do końca listopada mamy gwarancję pięknej pogody. W zimowych miesiącach tej gwarancji nie ma, ale atmosfera zawsze jest bardzo wiosenna (temperatury w okolicach 15-17°C).
Bajeczne śródziemnomorskie widoki, piękne piaszczyste plaże sprawiają, że Cypr jest często scenerią ślubów marzeń. Na ogromny plus działa również świetnie przygotowana infrastruktura, szczególnie w okolicach Pafos i Aiya Napa. Każdy dobry hotel ma swojego ślubnego menedżera. Na Cyprze można zrealizować chyba wszystkie ślubne marzenia. Znajdziecie tam zarówno zapierające dech w piersiach eleganckie hotele, jak i te przytulne, butikowe. Organizatorzy ślubów są bardzo otwarci, warto więc nie wstrzymywać wodzy fantazji i pytać o możliwość zrealizowania nawet najbardziej szalonych planów. Ślub może odbyć się zarówno w pomieszczeniu tj. urzędzie stanu cywilnego, kościele czy kaplicy, jak i w plenerze: na plaży, w ogrodzie, na tarasie widokowym czy w czasie rejsu statkiem. Możliwości jest nieskończenie wiele, wszystko zależy od zaplanowanego budżetu i pomysłu. Organizatorzy załatwiają wszystkie niezbędne formalności. Od tych związanych z ważnością ślubu, po sesje zdjęciowe, dekoracje czy kwiaty. Do zawarcia małżeństwa na Cyprze narzeczeni potrzebują takich dokumentów jak: dowód osobisty lub paszport, skrócony odpis aktu urodzenia (przetłumaczony na język angielski przez tłumacza przysięgłego) oraz zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą. Często pojawia się prośba o wcześniejsze przesłanie kserokopii lub skanów dokumentów. W Polsce znajdziecie wiele firm zajmujących się organizacją ślubów na Cyprze. Warto zdecydowac się na taką opcję, jeśli chcecie mieć święty spokój i wszystko zapięte na ostatni guzik, łącznie z transportem na Cypr. Cypryjczycy naprawdę wiedzą, jak urządzać weselne przyjęcia. Tradycyjnie na cypryjskie zaślubiny zaprasza się wszystkich, których się w życiu spotkało. Nierzadko pary zapowiadają swoje przyjęcia dając ogłoszenie w lokalnej gazecie. W naszym kraju przyjęcie na 200 osób jest już dużym wydarzeniem. Dla Cypryjczyków weselna impreza na 3000-4000 osób jest czymś zupełnie normalnym.
JEDZ, KOCHAJ I TAŃCZ!
Cypryjczycy to niezwykle pogodni ludzie. Świętują chętnie i często, nawet przy najmniejszej okazji. Świętuje się na wesoło, w dużym towarzystwie, z dużą dawką jedzenia, picia, tańca i muzyki. Spożywanie posiłków jest cennym elementem życia towarzyskiego. Przyjezdnych zachwyca celebracja tych chwil i niezapomniany smak potraw. Kuchnia cypryjska jest kuchnią typowo śródziemnomorską. Najpopularniejszym jej surowcem są warzywa (szczególnie pomidory, ziemniaki), a także miejscowe zioła, oliwa i oliwki. Każde miasteczko może pochwalić się tawernami i restauracjami serwującymi dania kuchni lokalnej. Podobnie jak w kuchni greckiej, arabskiej czy tureckiej, na cypryjskim stole dużą rolę odgrywają tak zwane mezé. Mezé to różnorodne dania-przekąski, podawane na małych, ale bardzo licznych, talerzach, serwowane na obiad lub kolację. Zwykło się mawiać, że mezé to nie posiłek a wydarzenie, w którym każdy turysta musi choć raz uczestniczyć. Jego podstawowe składniki to: pasztet z ciecierzycy (hummus), puree sezamowe (tahini), oliwki, smażony ser (halloumi). Na stołach królują głównie dania mięsne, dania z ryb nie są tak popularne, jak mogłoby się wydawać. Najpopularniejsze są souvlaki, małe kawałki mięsa wieprzowego z rożna (mogą być podawane ze specjalnie pieczonymi plackami chlebowymi) z dodatkiem sałaty i sosów, i moussaka, czyli zapiekanka z mielonego mięsa, plastrów bakłażanów i ziemniaków, przyprawiona sosem z dodatkiem mleka i bulionu z białego mięsa. Nigdy nie brakuje sałatek, które, w zależności od sezonu, składają się z sałaty, pomidorów, pietruszki, ogórków, cebuli i sera feta. Każdej dobrej cypryjskiej kolacji towarzyszy wino, którego znakomita jakość utrzymała się do dziś dzięki starannie pielęgnowanej tradycji. W niektórych rejonach (szczególnie w wioskach u podnóża gór Troodos) można kupić miejscowe wino beczkowe. Słynna jest również cypryjska kawa, podawana podobnie jak po turecku, w małych filiżankach, w trzech wersjach: gorzkiej (pikros/sketo), średnio słodkiej (metrios) i bardzo słodkiej (glikos). Cypr to raj dla amatorów słodkości. Najbardziej popularne są lody i karmelowe toffi, wyrabiane przez małe miejscowe zakłady. Wśród orientalnych ciastek z nadzieniem spotyka się najczęściej wypieki w stylu baclavy, przekładane miodem i orzechami.
Więcej inspirujących materiałów o organizacji ślubu i wesela znajdziecie w magazynie Wedding.