Zdrowe śniadanie - 6 pomysłów, które pomogą ci schudnąć
Co tak naprawdę powinnyśmy jeść na śniadanie, by cieszyć się szczupłą sylwetką i mieć energię na cały dzień? Oto 6 zdrowych przepisów, które po
Zdrowe śniadanie - dlaczego jest takie ważne?
Wszystkie wiemy, jak to wygląda w praktyce. Codziennie rano w biegu wypijamy kawę i pakujemy zrobioną na szybko kanapkę do torby. W najlepszym razie - bo jeszcze częściej wychodzimy bez śniadania. A to poważny błąd - zwłaszcza jeśli zależy ci na szczupłej sylwetce. Nasze mamy wiedziały, co mówią, gdy co rano powtarzały nam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlaczego? Przede wszystkim dostarcza nam niezbędnej energii na pierwszą część dnia i jego resztę - dzięki temu późniejsze posiłki mogą być mniej kaloryczne (a wręcz powinny, bo wieczorem metabolizm zwalnia). Dostarczając organizmowi więcej kalorii mamy cały dzień na to, by je spalić. Z kolei pomijanie śniadania zwiększa też szansę na podjadanie i sięganie po niezdrowe przekąski - co jest jedną z głównych przyczyn tycia. Wniosek? Żadne odchudzanie nie będzie efektywne, jeśli pominiesz poranny posiłek.
Zdrowe śniadanie - co tak naprawdę jest zdrowe?
Wbrew pozorom to nie takie oczywiste. Choć wszyscy są zgodni, że śniadanie jest ważne, w kwestii tego, co powinniśmy jeść rano zdania są już podzielone. Z jednej strony słyszymy, że śniadanie powinno być kaloryczne, z drugiej, że trzeba je odchudzić. Jak jest w rzeczywistości? Coraz więcej dietetyków i ekspertów od żywienia podkreśla jednak, że najważniejsze jest dostarczenie określonych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Ich zdaniem, najzdrowsze śniadanie to takie, które zapewnia równowagę między białkiem, tłuszczami i błonnikiem, za to z niską zawartością węglowodanów. Idealny posiłek powinien więc bazować na roślinnych tłuszczach (np. awokado), białkach (np. jajka), ale nie powinien wykluczać warzyw i owoców (czyli źródła błonnika). Jak połączyć to wszystko w pyszne i pożywne śniadanie? Oto 6 zdrowych przepisów, dzięki którym będziesz się cieszyć szczupłą sylwetką.
1 z 6
Zdrowe śniadanie - naleśniki z płatków owsianych
To najprostszy i najszybszy przepis na naleśniki. Wystarczy zblendować pół szklanki bezglutenowych płatków owsianych, opakowanie jogurtu jagodowego, pół miękkiego banana, jedno jajko, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Z powstałej masy smażymy naleśniki, które serwujemy z dodatkiem świeżych borówek, syropem klonowym lub greckim jogurtem.
2 z 6
Zdrowe śniadanie: szakszuka
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na maśle lub oliwie podsmażamy chwilę starty czosnek, dodajemy pomidory i doprawiamy do smaku. Następnie wbijamy jajka, przykrywamy i gotujemy przez około 3 minuty. Podajemy ze świeżą bazylią.
3 z 6
Zdrowe śniadanie - tosty z masłem orzechowym
Prawdziwe masło orzechowe (o wysokiej zawartości orzechów i bez cukru oraz sztucznych utwardzaczy) to pyszne – ale przede wszystkim zdrowe źródło roślinnego tłuszczu. W połączeniu z wieloziarnistym pieczywem i owocami będzie niezwykle pożywnym i sycącym śniadaniem. Najlepsze połączenie? Jabłka z odrobiną cynamonu – palce lizać! Ale można wykorzystać też banany, borówki albo inne sezonowe owoce.
4 z 6
Zdrowe śniadanie - pudding chia
Najlepiej przygotować go dzień wcześniej (zajmie to ok. 5 minut!), a rano cieszyć się gotowym pysznym śniadaniem. Wystarczy zalać nasiona szałwii hiszpańskiej mlekiem, wymieszać z dowolnymi przyprawami i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, mają właściwości żelujące. Gdy nasiąkają mlekiem, powstaje budyniowa konsystencja puddingu. Reszta to już kwestia dodatków! Jeśli wolisz słodszy wariant – dodaj odrobinę naturalnego słodu (np. syropu klonowego). Podawaj z owocami i bakaliami.
5 z 6
Zdrowe śniadanie: tosty z awokado i jajkiem
Awokado kroimy w plasterki i kładziemy na kawałku podsmażonego wcześniej pełnoziarnistego pieczywa. Jajko wbijamy do małej miseczki. W rondelku gotujemy wodę z octem, łyżką robimy na środku wirek i wlewamy tam jajko. Gotujemy 3 minuty, przekładamy jajko na tosta. Posypujemy ulubionymi dodatkami (kiełki, pestki słonecznika lub dyni, płatki chilli).
6 z 6
Zdrowe śniadanie - owsianka z owocami
Klasyka wśród zdrowych śniadań – ale by naprawdę ją pokochać, trzeba zadbać o dodatki. Podgrzej pół litra mleka. Do gotującego się dodaj 6 łyżek płatków owsianych i około 5 dag wiórków kokosowych. Całość gotuj przez około trzy minuty. Przełóż do miseczek lub słoików, dodaj cztery łyżki startej gorzkiej czekolady lub odrobinę kakao oraz świeże owoce (np. banany, borówki). Jeśli wolisz słodszą wersję możesz dodać trochę miodu. Posyp prażonymi orzechami lub płatkami migdałowymi.