Zdrowe jedzenie z pełnego ziarna
Nie wystarczy liczyć kalorii i kierować się smakiem. To, co jemy, musi być po prostu wartościowe. A taką opinią cieszą się właśnie produkty pełnoziarniste.
- Joanna Zagdańska, konsultacja: mgr inż. Alicja Kalińska, dyrektor Centrów Di, Claudia
Dzień zacznij od muesli z otrębami. Na drugie śniadanie wybierz kanapkę z razowego chleba, a na obiad - danie z brązowym makaronem. Według najnowszych zaleceń dietetyków trzy posiłki w ciągu dnia powinny zawierać produkty pełnoziarniste. Chodzi tu o wszelkie płatki zbożowe, ryż z nieoczyszczonych ziaren oraz ciemne pieczywo i makarony, ale wyrabiane wyłącznie z razowej mąki. Powstaje ona z całych, niełuskanych nasion zbóż, które miele się wraz z ich zewnętrznymi okrywami (właśnie tu są witaminy i składniki mineralne). Mąka ta nie jest biała, tak jak tradycyjna, do której jesteśmy przyzwyczajeni, lecz ma różne odcienie beżu.
Cenne to, co w łupinach
Produkty z pełnego ziarna są bogate w witaminy z grupy B (m.in. kwas foliowy), fosfor, żelazo, magnez i cynk, a także dostarczają sporo błonnika. Pobudza on jelita do pracy oraz szybko i na długo daje uczucie sytości. Jest więc niezbędny, gdy chcesz zachować szczupłą sylwetkę lub schudnąć. Ponadto błonnik zapobiega zaparciom i pozwala utrzymać cholesterol w normie. Spożywanie pokarmów pełnoziarnistych chroni jednak nie tylko przed kłopotami z sercem, ale i cukrzycą. Taka dieta korzystnie wpływa też na samopoczucie i koncentrację.
Zakupy bez pomyłek
Jeśli chcesz sprawdzić, czy dany produkt jest rzeczywiście pełnoziarnisty, czytaj etykiety. Niekiedy, aby zwykły chleb z białej mąki był ciemny i przypominał razowy, producenci dodają do ciasta specjalne substancje. Takie podrabiane pieczywo jest wyjątkowo puszyste, miękkie i lekkie, w przeciwieństwie do prawdziwego, które bywa gliniaste i ciężkie.