Reklama

Wiele osób upatruje w racjonalnym odżywaniu sposobu na życie. Jemy w stylu fit nie tylko dlatego, że od kilku lat panuje na to moda, ale również po to, by czuć się dobrze i cieszyć zdrowiem przez długie lata. Często jednak nie mamy czasu na rozważne czytanie etykiet w sklepach i przygotowywanie dietetycznych posiłków. Na szczęście istnieją rozwiązania pozwalające na zbalansowanie swojego jadłospisu bez potrzeby przyrządzania jedzenia w domu.
Zadbaj o kondycję ciała i ducha
Dla naszego organizmu najlepsze są posiłki lekkostrawne, spożywane w mniej więcej tych samych odstępach czasowych. Dzięki temu, że jemy mniej, ale częściej, przyzwyczajamy swoje ciało do otrzymywania podobnej dawki energii, którą będzie pożytkowało przez określoną ilość czasu. Styl fit w odżywianiu to również doskonała okazja do „okiełznania” starych, niekoniecznie dobrych przyzwyczajeń. Dzięki temu lepiej się czujemy, lepiej sypiamy, łatwiej pozbywamy się toksyn i przyswajamy mniej bezwartościowych składników na rzecz witamin i mikroelementów. W takim przypadku bez problemu utrzymujemy tę samą wagę, a wyniki podstawowych badań w znacznym stopniu poprawiają się z wizyty na wizytę.
Zdrowo wcale nie musi znaczyć nudnie!
Zdrowe odżywianie nie oznacza nudnych, niedoprawionych potraw, które bardziej niż posiłek przypominają niemowlęcą bezsmakową papkę. Każdy posiłek może być przepełniony aromatami, pięknymi, nasyconymi kolorami świeżych warzyw i owoców doskonałymi i pożywnymi kaszami, chudym mięsem, rybami bogatymi w kwasy omega i zdrowe tłuszcze, owocami morza i organicznymi darami natury. Zwykle poddaje się je niewielkiej obróbce, korzystając z gotowania, parowania, grillowania i pieczenia, dzięki czemu zachowuje swoje prozdrowotne właściwości i pięknie prezentuje się na naszych talerzach. Dzięki temu możemy zaoszczędzić wiele kalorii, które przekładają się na zbędne kilogramy. Dla przykładu pieczone ziemniaki mają 93 kcal na 100 g, a uwielbiane przez nas frytki aż o 221 kcal więcej. Podobnie jest z tradycyjnym polskim schabowym. Ten w panierce, smażony na maśle, smalcu lub margarynie to dawka 318 kcal w 100 g. Gdy zrezygnujemy z obtaczania kotleta w bułce tartej, w którą wsiąka najwięcej tłuszczu, przyprawimy go ulubionymi dodatkami i przygotujemy na patelni grillowej, używając łyżki oliwy, zbijemy dawkę kaloryczną do 250 kcal. Ziemniaki możemy równie dobrze zastąpić batatami, a mięso wieprzowe indykiem lub kurczakiem. Do tego wszystkiego surówka z sezonowych warzyw i mamy gotowy lekki, a jednocześnie sycący obiad.
Fit biznes kwitnie
Ponad połowa osób biorących udział w badaniu przeprowadzonym przez Havas Worldwide zadeklarowała, że w ciągu ostatnich lat porzuciła złe nawyki żywieniowe. Ze zmian w upodobaniach kulinarnych Polaków doskonale zdają sobie sprawę właściciele restauracji. Coraz częściej wprowadzają do swoich kart nie tylko potrawy zdrowe i lekkostrawne, ale również sezonowe i regionalne, korzystając z lokalnych produktów. Dzięki temu nie musimy marnować kilku godzin na stanie w kolejkach po zakupy, zużywać energii i zastanawiać się, czy to, co gotujemy, jest na pewno zdrowe. Jeśli nie do końca wiemy, na co mamy dziś ochotę, warto skorzystać z portali z bazami lokalnych restauracji. Zamawiając na przykład jedzenie z dowozem na PizzaPortal.pl, można skorzystać z opcji fit. Co więcej, lokale z kuchnią fit bardzo często zatrudniają profesjonalnych dietetyków, którzy komponują całe menu, balansując dietę klientów i dobierając najlepszej jakości składniki. Warto pozwolić ekspertom zatroszczyć się o nasze codzienne żywienie, a zaoszczędzony czas spożytkować na aktywność fizyczną lub spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Opcja zamawiania posiłków jest też bardzo wygodna w porze lunchu, kiedy jesteśmy w pracy. Zamiast zapychać się kanapkami czy gotowymi posiłkami podgrzanymi w mikrofalówce, możemy bez problemu zamówić zdrowy, sycący obiad. Oprócz tego, że będzie to korzystniejsze dla naszego organizmu, będziemy też dłużej czuły się najedzone!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama