Zakazane potrawy
Mówi się, że jeść można wszystko – o ile tylko zachowa się umiar. Ale nie wszyscy są tego zdania. Amerykańscy naukowcy przedstawili listę potraw, których spożycie – oprócz dużej ilości szkodliwych substancji – nic nam nie daje.
- Naj
1. Pączki
Paczek ma 400 – 600 kalorii i składa się w ok. 12% z tłuszczu. Co więcej, 30–40% z nich to tzw. tłuszcze trans, uważane za jednego z głównych winowajców epidemii otyłości.
2. Owoce morza
Zawierają sporo toksycznej rtęci. Poza tym, smażenie krewetek, małż, ostryg czy homarów może nie zabić wszystkich niebezpiecznych dla człowieka wirusów i pasożytów w nich zawartych.
3. Frytki, chipsy i prawie wszystkie smażone, gotowe potrawy
Podczas procesu obróbki termicznej w tłuszczach powstaje wiele groźnych związków chemicznych, będących przyczyną powstawania skrzepów, zapaleń, nowotworów, szybszego starzenia się i przybierania na wadze.
4. Kolorowe napoje gazowane
Puszka napoju typu cola zawiera 10 łyżeczek cukru, 150 kalorii, 30–55 mg kofeiny, sztuczne barwniki i związki siarki. Badania wykazały wpływ tych napojów na rozwój osteoporozy, otyłości, próchnicy, a nawet... chorób serca.