Z nami dopniesz suwak w sukience
W szafie wisi sylwestrowa kreacja. Przymierzasz ją i... jest za ciasna! Co robić? Zastosuj naszą błyskawiczną dietę, a będziesz lżejsza nawet o 1–2 kilogramy. To jest możliwe!
- Agnieszka Leciejewska, Naj
Trudno się oprzeć świątecznym przysmakom. Nawet jeśli starałaś się zachować umiar przy stole, jadłaś sporo mięsa, wędliny, ciasto, czekoladę, piłaś kawę i alkohol. Produkty te powodują zakwaszenie organizmu, co sprawia, że gromadzimy wodę w ciele, by „neutralizować” nadmiar kwasów. Dlatego nawet jeśli nie masz kłopotów z utrzymaniem wagi, po świętach możesz czuć się „opuchnięta” i mieć problem z dopięciem suwak a w sylwestrowej kreacji.
Przygotowaliśmy więc błyskawiczną 3-dniową kurację, tym razem tylko dla ciebie. Oczyszcza organizm z toksyn i pomaga pozbyć się nadmiaru wody. Dzięki niej staniesz się lżejsza, a twój brzuch się spłaszczy.
Podstawą naszej błyskawicznej diety są warzywa: marchewka, pietruszka, seler, buraki, papryka, pomidor i sałata. Trzeba jeść 3–4 porcje jarzyn dziennie (porcja to filiżanka), najlepiej surowych lub gotowanych na parze. Odkwaszają organizm i są najlepszym źródłem błonnika, który niczym miotła usuwa z przewodu pokarmowego toksyny. Błyskawiczne wyszczuplanie przyspieszą też koktajle warzywne, wypijane na dwie godziny przed snem zioła: bratek, mniszek lekarski, pokrzywa, działające moczopędnie i lekko odwadniająco.
Jeśli lubisz herbatę, delektuj się zieloną (działa moczopędnie), pu-erh (wspomaga spalanie tłuszczu), lapacho (odtruwa, odkwasza) lub yerba mate (pobudza przemianę materii).
Plan zakupów
Wymieniamy tylko te produkty, których możesz nie mieć w domu lub rzadko je kupujesz.
Na dzień 1: płatki owsiane, migdały, orzechy, żurawina, pomarańcze, makaron razowy, pierś kurczaka, siemię lniane, sok wielowarzywny.
Na dzień 2: brokuły, dorsz, kefir, buraki, sok pomidorowy, wafle ryżowe.
Na dzień 3: chudy twaróg, szprotki w puszce, pomarańcze, nasiona słonecznika, pestki dyni, brukselki.
Dzień 1
Śniadanie:
- pół szklanki płatków owsianych, namoczonych w szklance wody, z dodatkiem 2 łyżek posiekanych migdałów lub orzechów (30 g), łyżki suszonej żurawiny (15 g) i połową szklanki maślanki (125 ml)
- szklanka zielonej herbaty
II śniadanie:
- l 2 kromki chleba pełnoziarnistego (20 g) z plastrem chudego twarogu (50 g), połową papryki (50 g), 2 listkami sałaty
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (250 ml)
Obiad:
- 250 ml zupy pomidorowej; gotujemy marchewkę (100 g), połowę pora (50 g), pietruszkę (50 g), selera (50 g) w ok. 300 ml wody i miksujemy; dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki makaronu lub klusek z razowej mąki (50 g po ugotowaniu) i posypujemy łyżką posiekanej natki pietruszki
- pierś kurczaka (100 g) pieczona w folii, z dodatkiem ulubionych ziół
- 2 gotowane ziemniaki (150 g)
- surówka z pokrojonej kapusty pekińskiej (100 g), jednej marchewki (100 g), 2 kwaszonych ogórków (100 g), posypana łyżką szczypiorku i doprawiona sosem winegret
- szklanka soku wielowarzywnego (250 ml)
Kolacja:
- koktajl ze zmiksowanych surowych 2 marchewek (200 g), plastra selera (50 g), połowy szklanki soku pomidorowego (125 ml), z dodatkiem łyżeczki siemienia lnianego (10 g)
- 2 kromki chleba chrupkiego (20 g)
- szklanka herbaty lapacho.
DZIEŃ 2
Śniadanie:
- omlet z dwóch jajek z dodatkiem pokrojonego w kostkę pomidora (150 g), startej marchewki (100 g) oraz łyżki posiekanego szczypiorku; omlet smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni
- szklanka świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego (250 ml)
II śniadanie:
- 2 kromki chleba razowego (100 g) z dwoma plasterkami szynki drobiowej (40 g), 2 listkami sałaty, połową papryki (100 g)
- szklanka herbaty pu-erh
Obiad:
- 250 ml brokułowej zupy krem; w 300 ml wody gotujemy marchewkę (100 g), pietruszkę (50 g), plaster selera (50 g), połowę małego pora (50 g), 2–3 ziemniaki (150 g), 1/4 brokuła (300 g); kiedy warzywa zmiękną, miksujemy je razem z wywarem
- dorsz (150 g) pieczony z warzywami; na filecie z dorsza układamy pokrojoną w cienkie plastry marchewkę (100 g), kilka gałązek natki pietruszki i liści pora, odrobinę solimy i zawijamy w folię; pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku
- 2 łyżki ryżu (50 g ugotowanego)
- surówka z 2 plastrów startego selera (100 g), jednej marchewki (100 g), jabłka (150 g), 2 kwaszonych ogórków (100 g), doprawiona 4 łyżkami kefiru i posypana łyżką posiekanej natki pietruszki
- szklanka soku pomidorowego (250 ml)
Kolacja:
- szklanka koktajlu ze zmiksowanego surowego buraka czerwonego (200 g) i jabłka (100 g), z dodatkiem soku z cytryny, łyżki koperku i łyżki natki
- 2 wafle ryżowe
- szklanka herbaty lapacho.
DZIEŃ 3
Śniadanie:
- 2 kromki chleba razowego (50 g) z 2 łyżkami pasty twarogowo-rybnej z chudego twarogu (50 g) i szprotek z puszki (50 g), łyżki posiekanego szczypiorku i łyżki natki pietruszki
- pokrojony w plastry pomidor (100 g) i pół papryki (100 g)
- szklanka kawy zbożowej z dodatkiem chudego mleka (50 ml)
II śniadanie:
- surówka ze startej marchewki (100 g), pokrojonej na kawałki pomarańczy (150 g), 2 łyżek nasion słonecznika (30 g), 2 łyżek pestek dyni (30 g)
- mała grahamka
- szklanka zielonej herbaty
Obiad:
- 250 ml zupy jarzynowej z pokrojonych warzyw: z marchewki (100 g), pietruszki (50 g), plastra selera (50 g), połowy małego pora (50 g), 2 ziemniaków (100 g), 6 brukselek (100 g), posypana łyżką koperku
- 2 łyżki pęczaku (50 g ugotowanego)
- zielona sałata z dodatkiem pokrojonego w cząstki pomidora (100 g), 8 oliwek czarnych lub zielonych, skropiona sokiem z cytryny i łyżką oleju rzepakowego
- szklanka herbaty pu-erh
Kolacja:
- mus pomidorowy z 2 obranych ze skórki i zmiksowanych pomidorów (300 g) z dodatkiem łyżki posiekanej bazylii, łyżeczki (10 g) oleju rzepakowego i zmiażdżonego ząbka czosnku
- 2 kromki chleba chrupkiego (20 g)
- szklanka herbaty lapacho.
W dniu imprezy
Pamiętaj o śniadaniu, a będziesz pełna energii przez cały dzień. Może to być np. 10 dag chudego twarogu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu naturalnego, pokrojonym w kostkę pomidorem i łyżką posiekanej natki pietruszki. Do tego mała grahamka i szklanka zielonej herbaty.
Na II śniadanie przygotuj lekką sałatkę owocową z pomarańczy, kiwi, połowy grejpfruta, połowy banana, jabłka. Dopraw ją sokiem z cytryny. Potem zjedz lekki obiad, np. zupę przygotowaną na wywarze warzywnym, a do tego porcję warzyw ugotowanych na parze (brokuły, marchew), z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego.
Tuż przed wyjściem na karnawałową imprezę wypij szklankę soku wyciśniętego z pomarańczy.