Reklama

Weganizm to nie tylko dieta wykluczająca mięso, ale cały styl życia. Weganizm bowiem polega na wykluczeniu z jedzenia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to nie tylko mięso i jego pochodne (np. żelatyna), ale także mleko, jaja, sery, a także miód i wszystkie inne produkty mające w składzie coś co może pochodzić od zwierząt. Dodatkowo weganie wystrzegają się produktów pochodzenia zwierzęcego także w innych dziedzinach życia. Dotyczy to etyki i poszanowania zwierząt. Nie chodzi tu tylko o ich nie zabijanie, ale traktowanie ich na równi z człowiekiem jeśli chodzi o prawa do życia.
Weganie nie używają więc kosmetyków mających w składzie produkty odzwierzęce, bojkotują też firmy testujące je na zwierzętach. Nie noszą też futer, produktów ze skóry, wełny czy jedwabiu i są przeciwnikami polowań, cyrków, korridy czy rodeo.
Co jedzą weganie?
Osoby jedzące na co dzień mięso i nabiał często zastanawiają się co właściwie można jeść na diecie wegańskiej. Okazuje się, że dieta ta jest bardzo zróżnicowana i całkiem zdrowa. Największe kontrowersje wzbudza białko, które bardzo hojnie występuje w mięsie i nabiale. Okazuje się jednak, że stosując zróżnicowana dietę można zastąpić białko zwierzęce roślinnym. Jak pisaliśmy niedawno to właśnie spirulina, czyli morka alga jest produktem najbardziej zasobnym w białko. Jego duże ilości znajdziemy też w soczewicy czy soi. Dieta wegańska powinna być bogata w rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, oleje roślinne oraz duże ilości świeżych i nieprzetworzonych warzyw i owoców. Dla wegan życie na takiej diecie nie jest żadnym wyrzeczeniem. Odpowiednio dobrana pozwala cieszyć się często lepszym zdrowiem niż dieta mięsna. Często posądza się wegan o anemię, jednak okazuje się, że badania wykazują iż anemia wcale nie występuje częściej o osób nie jedzących mięsa. Na diecie wegańskiej warto jednak suplementować witaminę B12, gdyż nie występuje ona w świecie roślin, podobnie jak witamina D.
Dieta wegańska jest zwykle dużo bardziej urozmaicona, niż dieta mięsożerców i jeśli decydujemy się na nią zupełnie świadomie z pewnością nie będzie nam na niej brakować smaku mięsa. Produkty mleczne np. sery można za to zastąpić chociażby tofu – serem sojowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama