Tygodniowa dieta według Montignaca
Szukasz rozsądnej diety? Wypróbuj metodę dr. Montignaca. Jeśli ci się spodoba, możesz ją stosować, jak długo zechcesz.

- Naj
Dieta dostarcza wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników, a więc chudniesz zdrowo. W dodatku bez dokuczliwego uczucia ssania w żołądku, bo nie musisz liczyć kalorii ani ograniczać porcji. Metoda Montignaca opiera się bowiem na odpowiednim doborze produktów i komponowaniu z nich posiłków.
Po drugie - nie należy łączyć w jednym posiłku produktów węglowodanowych oraz tłuszczów. Nie musisz jednak już teraz poznawać szczegółowych zasad diety Montignaca, by sprawdzić, czy ci ona odpowiada. Skorzystaj z przygotowanego przez nas menu na cały tydzień (porcje obiadowe przeznaczone są dla dwóch osób). Jeśli w tym czasie przekonasz się do zalet tej metody, sięgnij po książki autorstwa Michela Montignaca (np. "Jeść, aby schudnąć")
Poniedziałek
Śniadanie Sok z pomarańczy, chleb pełnoziarnisty z dżemem bezcukrowym.
Obiad 2 filety z pstrąga, oliwa z oliwek, pieprz, sól, sok z cytryny, 4 łyżki białego wina: rybę posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej oliwę i usmaż filety na jasnozłoty kolor; przełóż na talerze. Na tę samą patelnię wlej wino, dokładnie wymieszaj. Pstrąga podawaj z brokułami gotowanymi na parze oraz sosem winnym.
Kolacja Pomidory z mozzarellą, doprawione oliwą oraz pieprzem, solą i bazylią.
Wtorek
Śniadanie Sos tzatziki (siekany ogórek, cebula, ząbek czosnku, natka pietruszki wymieszane z jogurtem, doprawione solą i pieprzem), podany na grzance z pomidorem.
Obiad 250 g filetów kurczaka, 2 łyżki oliwy, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 g grzybów shiitake, 100 g groszku, łyż- ka cząbru, kiełki lucerny: w woku podsmaż na oliwie posiekany czosnek. Wrzuć pokrojonego na paseczki kurczaka i usmaż na złoto. Dodaj krążki cebuli i grzyby. Połącz ze zblanszowanym groszkiem i smaż 2 minuty. Wsyp cząber, sól i pieprz. Posyp kiełkami lucerny.
Kolacja Por i cebula uduszone z suszonymi grzybami i pieczarkami, wymieszane z ugotowanym dzikim ryżem.
Środa
Śniadanie Jajecznica z szynką, sałatka z pomidorów z jogurtem naturalnym (0% tłuszczu).
Obiad 300 g mielonej wołowiny, 250 g zblanszowanej fasolki szparagowej, oliwa, ostra papryczka, 1/2 żółtej papry- ki, ząbek czosnku, jogurt, łyżka cząbru, pieprz, sól: na oliwie usmaż mięso. Dodaj pokrojoną ostrą papryczkę, żółtą paprykę i czosnek. Podsmaż, dodaj fasolkę, jogurt i cząber. Duś pod przykryciem jeszcze 10 minut. Dopraw pieprzem i solą.
Kolacja Sałatka z sera feta, pomidorów, cebuli, papryki i oliwek, doprawiona solą, oliwą i świeżym oregano.
Czwartek
Śniadanie Grzanki z chudym twaro-giem, doprawionym mieloną ostrą papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem.
Obiad 500 g wieprzowiny, oliwa, cebula, liść laurowy, szklan-ka bulionu, pęczek cząbru albo tymianku lub bazylii, 3 łyżki octu balsamicznego: mięso natrzyj solą, pieprzem i obsmaż na oliwie. Dodaj cebulę, liść laurowy i bulion. Wstaw na godzinę do piekarnika (200 C). Po wyjęciu sos z pieczenia przecedź i ostudź, wymieszaj z cząbrem i octem. Mięso pokrój na plastry i polej sosem. Jedz na zimno.
Kolacja Ugotowana na parze pierś kurczaka doprawiona solą, pieprzem i ziołami. Do tego zielona sałata.
Piątek
Śniadanie Chudy twaróg ze szczypiorkiem i posiekanymi ziołami (natka, kolendra, mięta).
Obiad 2 filety z dorsza, olej, por i cebula pokrojone w talarki, oliwa, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 pojemniczka chudej śmietany, 50 g żółtego star- tego sera, pieprz, sól: usmaż cebulę na oliwie, dodaj curry i śmietanę. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem ułóż pory i rybę (doprawioną solą i pieprzem). Polej sosem i posyp serem. Piecz pół godziny w temp. 200 C. Podawaj z pieczo- nymi pomidorami.
Kolacja Zupa selerowa (talarki pora i selera uduszone w małej ilości wody, zmiksowane, wymieszane ze śmietaną).
Sobota
Śniadanie Chleb razowy z chudym twarożkiem wymieszanym z ogórkiem, pomidorem lub surowymi pieczarkami.
Obiad 200 g kalafiora, 200 g brokułów, cebula, 3 łyżki oliwy, 3 jaja, pół pojemnika chudej śmietany, 30 g tartego sera żółtego light, łyżka cząbru lub innych ziół: na oliwie podsmaż cebulę, dodaj różyczki kalafiora i bro-kułów, smaż 5 minut. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj ser, zioła, pieprz i sól. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej masą jajeczną, piecz ok. 30 minut.
Kolacja Sałatka z wędzonej makreli, pomidora, świeżego ogórka oraz szczypiorku.
Niedziela
Śniadanie Muesli (bez dodatków) wymieszane z suszonymi śliwkami lub morelami i chudym jogurtem.
Kolacja Makaron (ugotowany al dente) z sosem z pomidorów du- szonych z cebulą i bazylią.
Przestrzegaj tych zaleceń: surowe owoce jedz na czczo, np. pół godziny przed śniadaniem pij między posiłkami, nigdy w trakcie (najlepiej wodę mineralną) unikaj mocnej kawy, herbaty, alkoholu i napojów gazowanych zrezygnuj z cukru - jeśli masz ochotę na przekąskę, zjedz jogurt lub gotowane owoce