Reklama

Dieta dostarcza wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników, a więc chudniesz zdrowo. W dodatku bez dokuczliwego uczucia ssania w żołądku, bo nie musisz liczyć kalorii ani ograniczać porcji. Metoda Montignaca opiera się bowiem na odpowiednim doborze produktów i komponowaniu z nich posiłków.
Po pierwsze - należy wybierać takie produkty, które jak najmniej podnoszą poziom cukru we krwi, bo to jego nadmiar uruchamia "mechanizm" tycia. Tę właściwość podnoszenia cukru we krwi określa tzw. indeks glikemiczny (IG).
Po drugie - nie należy łączyć w jednym posiłku produktów węglowodanowych oraz tłuszczów. Nie musisz jednak już teraz poznawać szczegółowych zasad diety Montignaca, by sprawdzić, czy ci ona odpowiada. Skorzystaj z przygotowanego przez nas menu na cały tydzień (porcje obiadowe przeznaczone są dla dwóch osób). Jeśli w tym czasie przekonasz się do zalet tej metody, sięgnij po książki autorstwa Michela Montignaca (np. "Jeść, aby schudnąć")

Reklama

Poniedziałek

Śniadanie Sok z pomarańczy, chleb pełnoziarnisty z dżemem bezcukrowym.
Obiad 2 filety z pstrąga, oliwa z oliwek, pieprz, sól, sok z cytryny, 4 łyżki białego wina: rybę posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej oliwę i usmaż filety na jasnozłoty kolor; przełóż na talerze. Na tę samą patelnię wlej wino, dokładnie wymieszaj. Pstrąga podawaj z brokułami gotowanymi na parze oraz sosem winnym.
Kolacja Pomidory z mozzarellą, doprawione oliwą oraz pieprzem, solą i bazylią.

Wtorek

Śniadanie Sos tzatziki (siekany ogórek, cebula, ząbek czosnku, natka pietruszki wymieszane z jogurtem, doprawione solą i pieprzem), podany na grzance z pomidorem.
Obiad 250 g filetów kurczaka, 2 łyżki oliwy, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 100 g grzybów shiitake, 100 g groszku, łyż- ka cząbru, kiełki lucerny: w woku podsmaż na oliwie posiekany czosnek. Wrzuć pokrojonego na paseczki kurczaka i usmaż na złoto. Dodaj krążki cebuli i grzyby. Połącz ze zblanszowanym groszkiem i smaż 2 minuty. Wsyp cząber, sól i pieprz. Posyp kiełkami lucerny.
Kolacja Por i cebula uduszone z suszonymi grzybami i pieczarkami, wymieszane z ugotowanym dzikim ryżem.

Środa

Śniadanie Jajecznica z szynką, sałatka z pomidorów z jogurtem naturalnym (0% tłuszczu).
Obiad 300 g mielonej wołowiny, 250 g zblanszowanej fasolki szparagowej, oliwa, ostra papryczka, 1/2 żółtej papry- ki, ząbek czosnku, jogurt, łyżka cząbru, pieprz, sól: na oliwie usmaż mięso. Dodaj pokrojoną ostrą papryczkę, żółtą paprykę i czosnek. Podsmaż, dodaj fasolkę, jogurt i cząber. Duś pod przykryciem jeszcze 10 minut. Dopraw pieprzem i solą.
Kolacja Sałatka z sera feta, pomidorów, cebuli, papryki i oliwek, doprawiona solą, oliwą i świeżym oregano.

Czwartek

Śniadanie Grzanki z chudym twaro-giem, doprawionym mieloną ostrą papryką, kminkiem, solą oraz pieprzem.
Obiad 500 g wieprzowiny, oliwa, cebula, liść laurowy, szklan-ka bulionu, pęczek cząbru albo tymianku lub bazylii, 3 łyżki octu balsamicznego: mięso natrzyj solą, pieprzem i obsmaż na oliwie. Dodaj cebulę, liść laurowy i bulion. Wstaw na godzinę do piekarnika (200 C). Po wyjęciu sos z pieczenia przecedź i ostudź, wymieszaj z cząbrem i octem. Mięso pokrój na plastry i polej sosem. Jedz na zimno.
Kolacja Ugotowana na parze pierś kurczaka doprawiona solą, pieprzem i ziołami. Do tego zielona sałata.

Piątek

Śniadanie Chudy twaróg ze szczypiorkiem i posiekanymi ziołami (natka, kolendra, mięta).
Obiad 2 filety z dorsza, olej, por i cebula pokrojone w talarki, oliwa, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 pojemniczka chudej śmietany, 50 g żółtego star- tego sera, pieprz, sól: usmaż cebulę na oliwie, dodaj curry i śmietanę. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem ułóż pory i rybę (doprawioną solą i pieprzem). Polej sosem i posyp serem. Piecz pół godziny w temp. 200 C. Podawaj z pieczo- nymi pomidorami.
Kolacja Zupa selerowa (talarki pora i selera uduszone w małej ilości wody, zmiksowane, wymieszane ze śmietaną).

Sobota

Śniadanie Chleb razowy z chudym twarożkiem wymieszanym z ogórkiem, pomidorem lub surowymi pieczarkami.
Obiad 200 g kalafiora, 200 g brokułów, cebula, 3 łyżki oliwy, 3 jaja, pół pojemnika chudej śmietany, 30 g tartego sera żółtego light, łyżka cząbru lub innych ziół: na oliwie podsmaż cebulę, dodaj różyczki kalafiora i bro-kułów, smaż 5 minut. Jajka roztrzep ze śmietaną. Dodaj ser, zioła, pieprz i sól. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej masą jajeczną, piecz ok. 30 minut.
Kolacja Sałatka z wędzonej makreli, pomidora, świeżego ogórka oraz szczypiorku.

Niedziela

Śniadanie Muesli (bez dodatków) wymieszane z suszonymi śliwkami lub morelami i chudym jogurtem.
Obiad Duży bakłażan pokrojony na 4 grube plastry, 100 g oliwek, ostra papryczka, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oliwy). Oliwki, papryczkę, czosnek i oliwę zmiksuj na gładką masę. Na patelni ułóż plastry bakłażana i posmaruj częścią pasty z oliwek. Smaż 2 minuty. Przewróć na drugą stronę, posmaruj resztą pasty i smaż także 2 minuty. Podawaj ze świeżymi pomidorami faszerowanymi twarogiem i ziołami.
Kolacja Makaron (ugotowany al dente) z sosem z pomidorów du- szonych z cebulą i bazylią.

Reklama

Przestrzegaj tych zaleceń: surowe owoce jedz na czczo, np. pół godziny przed śniadaniem pij między posiłkami, nigdy w trakcie (najlepiej wodę mineralną) unikaj mocnej kawy, herbaty, alkoholu i napojów gazowanych zrezygnuj z cukru - jeśli masz ochotę na przekąskę, zjedz jogurt lub gotowane owoce

Reklama
Reklama
Reklama