Reklama

Dieta garściowa jest więc dla ciebie idealną propozycją. Wymyślono ją dla osób, które nie lubią liczyć kalorii lub po prostu nie mają na to czasu. Świetnie sprawdza się w przypadku ludzi prowadzących aktywny tryb życia, dużo pracujących, mam małych dzieci. Nie trzeba gotować żadnych specjalnych posiłków. Je się w zasadzie wszystko - tyle że, jak przy każdej diecie, należy zrezygnować ze słodyczy, gazowanych napojów i soków z kartonu oraz chipsów, paluszków itp. Nie wolno też podjadać między posiłkami. Kobiety, które przeszły na dietę garściową i opisały swoje doświadczenia na forach internetowych (m.in. www.4fat.pl, www.vitalia.pl), są nią zachwycone - udało im się trwale zrzucić po kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt kilogramów (rekordzistka schudła aż 50 kg!). Panie chwalą także to, że jest wyjątkowo niekłopotliwa. Pozwala pozbyć się 4-6 kg miesięcznie. Jej wielkim plusem jest to, że obkurcza rozciągnięty obżarstwem żołądek oraz przyzwyczaja organizm do nieodkładania zapasów. Sprawdź, na czym polega.

Reklama

ZASADY DIETY

1. To, co zjesz, powinno się mieścić w twojej garści (czyli na rozłożonej płasko dłoni). To porcja ważąca mniej więcej 250 g lub mierząca 250 ml.
2. Jedz 5-6 posiłków dziennie w odstępie 3 godzin. To nauczy twój organizm nieodkładania zapasów, wyreguluje przemianę materii i zapobiegnie zaparciom. Pozostaną ci także dobre nawyki żywieniowe, czyli przyzwyczajenie do częstego, regularnego jedzenia małych porcji.
3. Szczególnie na początku diety może być ci trudno przyzwyczaić się do tak małych porcji, zwłaszcza jeśli do tej pory jadłaś np. 3 duże posiłki. Jeśli będziesz odczuwać dotkliwy głód, posypuj posiłki błonnikiem w proszku (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w supermarketach w działach ze zdrową żywnością).
4. Dużo pij, koniecznie przed lub między posiłkami. Najlepiej niegazowaną wodę mineralną, herbatki ziołowe, herbatę zieloną lub czerwoną. Ogranicz herbatę czarną i kawę.
5. Nie dosalaj potraw. Wprowadź za to do diety świeże i suszone zioła - poprawiają przemianę materii i przede wszystkim świetnie smakują i pachną.
6. Unikaj produktów gotowych (typu zupki w proszku) i żywności wysokoprzetworzonej (pakowane próżniowo wędliny, biały ryż, białe pieczywo, pszenny makaron) - zawierają mnóstwo konserwantów, soli i pustych kalorii. Ponieważ będziesz jeść małe porcje, nie warto zjadać czegoś, co nie dostarczy organizmowi wartościowych składników.
7. Dobieraj produkty według nowej piramidy żywienia. Nie zapominaj o codziennej porcji ruchu! Nie musisz od razu zapisywać się do klubu fitness czy na basen - po prostu codziennie rób sobie energiczny, przynajmniej półgodzinny spacer!
8. Dbaj, aby posiłki były jak najbardziej urozmaicone, tzn. aby każdy składał się z kilku różnych produktów, a nie tylko z garści suchych płatków kukurydzianych, ryżu, kaszy czy sałaty. Jak sobie z tym poradzić? Pamiętaj, że każda twoja "garściowa porcja" to 250 g/250 ml. A zatem jeśli zdecydujesz się na śniadanie składające się z małego kubeczka jogurtu (150 g), możesz zjeść 100 g płatków. Pomagaj sobie łyżką stołową - mieści się na niej średnio 15 g sypkiego produktu. A więc twoje śniadanie to będzie właśnie mały kubek jogurtu i 6 łyżek płatków. Jeśli na obiad chcesz zjeść 100 g kurczaka lub ryby, możesz pozwolić sobie do tego np. na:
- 10 łyżek ryżu, kaszy, ma- karonu (najlepiej razowego lub z mąki pełnoziarnistej, jeśli pszennego, to tylko z pszenicy durum, ugotowanego al dente)
- 6 łyżek ziemniaków (ugo- towane są cięższe niż produkty powyżej)
- 10 łyżek sałatki, surówki, gotowanych lub duszonych warzyw
- 5 łyżek ryżu, kaszy, makaronu i 5 łyżek surówki lub 5 łyżek gotowanych albo duszonych warzyw.
9. Jak radzić sobie z pieczywem? Przede wszystkim zrezygnować z białego i przejść na chrupkie oraz pełnoziarniste. Najwygodniejsze są owalne grahamki - niemal idealnie mieszczą się na dłoni. Jeśli chcesz przyrządzić sobie kanapkę, do takiej grahamki dolicz minimalną ilość margaryny, 2 plasterki wędliny (najlepiej drobiowej) albo 2 plasterki żółtego sera light lub 2 łyżki twarogu czy jajko na twardo, 2 listki sałaty, i do wyboru: pomidor, ogórek, kilka rzodkiewek, szczypiorek, mała cebula albo inne warzywo. Taka kanapka to cały posiłek.
10. Zupy odmierzaj za pomocą szklanki. Jeśli zdecydujesz się na świeżo wyciskany sok owocowy lub warzywny, będzie to, niestety, cały posiłek.

Reklama
Reklama
Reklama