Pomysły na to jak zdrowo zacząć dzień
Śniadanie do najważniejszy posiłek dnia. Uważane przez dietetyków za kluczowy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczać energii, co po nocnej przerwie jest bardzo istotne dla naszego samopoczucia przez cały kolejny dzień.
- mat.prasowe
Sposób pierwszy:
Wrzuć do miski z Twoim musli garść nasion chia.
Te niepozorne nasionka kryją w sobie ogrom wartości odżywczych i są uważane za jeden z najbardziej zdrowych produktów spożywczych na świecie. Ich właściwości doceniły już plemiona Azteków w środkowym Meksyku. Zaraz po fasoli i kukurydzy, były one trzecią najważniejszą dla nich uprawą.
Robię tak już od jakiegoś czasu i wszędzie gdzie mogę polecam właśnie takie śniadanie. Nasiona chia niosą w sobie tyle pozytywnych właściwości, że po prostu nie da się powiedzieć o wszystkich. Po takim śniadaniu czuję się najedzony, ale nie ociężały. Pełen energii i dobrego samopoczucia – opowiada Michał Lasocki, właściciel firmy Intenson i miłośnik sportów ekstremalnych.
Sposób drugi:
Jeśli nie jesteś głodny, zjedz chociaż jogurt grecki.
Ten lekki posiłek jest doskonałym sposobem na uwzględnienie białka w diecie. Możesz zastosować jogurt grecki i dodać na wierzch owoce, najlepiej świeże i sezonowe. Dzięki tak prostemu i szybkiemu śniadaniu wyjdziesz z domu pełen energii i dobrego samopoczucia.
Do miseczki nakładam gęstego jogurtu, wrzucam garść całych lub grubo pokrojonych migdałów, dodaję posiekane suszone morele, a także różne pestki (np. słonecznik, dynia, jeżeli mam akurat). To wszystko polewam dwoma łyżkami miodu i dodaję kilka listków świeżych ziół – najczęściej mięty. Pyszne, szybkie, poprawia humor, nawet jeżeli wstałem z łóżka lewą nogą :-) – opowiada Tomasz Lach, autor bloga Zajadam.pl.
Sposób trzeci:
Zamiast pierwszych lepszych bułeczek, wybierz pełnoziarniste pieczywo.
Pieczywo dla wielu z nas jest nieodłącznym elementem diety – niektórym z pewnością trudno wyobrazić sobie śniadanie bez kanapek z przeróżnymi dodatkami – z szynką, serem żółtym czy jajkiem. Warto jednak pamiętać, aby podczas codziennych zakupów wybierać te pełnoziarniste.
Dlaczego?
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami zbóż, czyli tzw. ciemne pieczywo jest dużo zdrowsze niż białe – zawiera więcej błonnika, substancji bioaktywnych, witamin i minerałów. Podczas wypieku w skórce chleba gromadzą się przeciwutleniacze, jedząc więc pieczywo pełnoziarniste wraz ze skórką, chronimy organizm przed rakiem. Zmniejsza ono ryzyko zachorowania na przewlekłe nieżyty jelit, raka jelita grubego, zaburzenia krążenia i przemiany materii. Zawiera pięć razy więcej żelaza, magnezu, miedzi i cynku niż pieczywo jasne. Do tego dużo witamin z grupy B oraz witaminę E. Zatem współuczestniczy w budowaniu odporności, zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek, a także wspiera pracę układu nerwowego – czytamy na stronie www magazynu Natura i Ty.
To tylko trzy proste sposoby, ale jest ich znacznie więcej.
Każdy z nas znajdzie z pewnością sposób odpowiedni dla siebie. Najważniejsze jest jednak to, aby pamiętać o tym, aby nie tylko jeść śniadanie. Warto przyrządzać je świadomie i odpowiedzialnie.
Zobaczcie przepis na szybkie śniadanko