Reklama

Kwasy omega-3 są wręcz bezcenne. Nie bez powodu należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędnych, bo organizm ich nie wytwarza i muszą być dostarczane z jedzeniem.
[adsense]
Kwasy omega-3 mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Zmniejszają stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów, które odkładając się w naczyniach tętniczych, zwężają ich światło, czego skutkiem bywa udar mózgu lub zawał serca. Pomagają obniżać także ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko arytmii serca. W naczyniach krwionośnych działają trochę jak teflon na patelni: zmniejszają przywieranie do ścianek złogów cholesterolu lub płytek krwi, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów. Wzmacniają także odporność organizmu. Dowodem na to są Eskimosi, którzy rzadko chorują, choć ich dieta jest mało urozmaicona. Dobre zdrowie zawdzięczają obfitości w jadłospisie ryb morskich, bogatych w kwasy omega-3. Niezbędne są one także do prawidłowego funkcjonowania stawów. W chorobach reumatycznych mogą wspomagać łagodzenie bólu i sztywności. Prawdopodobnie mają też swój udział w zmniejszaniu ryzyka alergii. Ich niedobór może stać się powodem zwyrodnienia plamki żółtej w oku i niedowidzenia, a nawet ślepoty. Dlatego nie tylko w diecie dzieci, ale także w pożywieniu osób dorosłych, zwłaszcza cierpiących na choroby układu krążenia i po zawale, powinno być dużo produktów bogatych w kwasy omega-3. Te cenne tłuszcze można dostarczać także w postaci kapsułek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama