6 produktów spożywczych, które spalają tłuszcz najskuteczniej
Dzięki nim spalasz kalorie nawet już w trakcie przeżuwania! Poznaj sześciu najskuteczniejszych pogromców tłuszczu.
- Redakcja
Jak podkręcić metabolizm dietą?
Jeśli chcesz przyspieszyć spalanie tłuszczu, odpowiednia dieta i składniki odżywcze to podstawa, tak samo jak aktywność fizyczna. Wystarczy włączyć do jadłospisu produkty spożywcze, które mają bezpośredni wpływ na hormony odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej. Bogate w białko, witaminy, antyoksydanty i substancje odżywcze, skutecznie zmniejszają apetyt i pomagają zbudować masę mięśniową, dzięki czemu szybciej tracimy kilogramy. Wybrałyśmy 6 produktów, które z jednej strony zapewniają energię niezbędną do codziennej aktywności, a z drugiej – pomagają szybko i skutecznie spalić tłuszcz. Do tego, są smaczne i mogą być świetną bazą wielu potraw. Oto one!
1 z 6
Awokado
Choć trudno w to uwierzyć, do spalania tłuszczu potrzebne są… tłuszcze. Najlepiej te jednonienasycone, które znajdziesz w awokado. Dostarczają energii niezbędnej do ćwiczeń i przy okazji uruchamiają działanie hormonów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu. Awokado zawiera też mannoheptulozę - cukier, który zmniejsza wydzielanie się insuliny i zwiększa wchłanianie wapnia. Dzięki temu szybciej pozbywamy się tkanki tłuszczowej. Do tego jest bardzo syte – więc przez długi czas nie będziesz odczuwać głodu.
2 z 6
Grejpfruty
Wystarczy jedna szklanka soku grejpfrutowego przed każdym większym posiłkiem, by odczuć różnicę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, sok z grejpfruta delikatnie tłumi apetyt, dzięki czemu podczas posiłku jemy znacznie mniej. Pozwala też utrzymać stały poziom cukru we krwi, wyrównując wzrost insuliny, który następuje po spożyciu nadprogramowych węglowodanów (np. w tzw. „cheat day”).
3 z 6
Jajka
Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają wrażliwość na insulinę, dzięki czemu naturalnie zmniejszają tkankę tłuszczową. Bogate w białko oraz aminokwasy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne w organizmie i ograniczają erozję chrząstki.
4 z 6
Masło klarowane
Masło klarowane ma zaskakująco sporo dobroczynnych właściwości. Zdaniem ekspertów, tłuszcze są niezbędnym elementem zdrowej diety, jednak przekonani o wysokiej kaloryczności – często je pomijamy. Masło klarowane jest bogate w jednonienasycony kwas tłuszczowy, który zmniejsza stany zapalne w organizmie, witaminy A, D, E i K, a także kwas linolenowy i kwas tłuszczowy omega-6, który pomaga skutecznie zmniejszyć masę ciała.
5 z 6
Kiełki fasoli mung
Kiełki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, zawierają też witaminy A, B, C i E oraz minerały (m.in. wapń, potas czy żelazo). Kiełki fasoli mung są beztłuszczowe, przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu, a wysoka zawartość enzymów w pędach pomaga organizmowi w trawieniu i przyswajaniu składników odżywczych.
6 z 6
Zielona herbata
Bogata w antyoksydanty i składniki odżywcze zielona herbata to prawdziwy booster metabolizmu. Oprócz tego, że ogranicza apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu, oczyszcza organizm, usprawnia funkcjonowanie mózgu i poprawia nastrój. Dzięki działaniom przeciwutleniaczy, skutecznie blokuje działanie wolnych rodników. Według badań może nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.