Smoothies na śniadanie: 5 pomysłów na koktajle owocowe i warzywne
Owocowe i warzywne smoothies to kwintesencja lata! Trudno o zdrowsze i pożywniejsze śniadanie. Koktajle owocowe zawierają mnóstwo witamin i dają energię na cały dzień. Są też sprawdzonym sposobem na lekki, dietetyczny posiłek. Sprawdźcie najlepsze przepisy na letnie smoothies!
- Redakcja
Smoothie: najpopularniejsze rodzaje
Smoothie to schłodzony napój zawierający owoce lub warzywa zmiksowane wraz z wodą, sokiem lub lodem na gładką masę. Na ogół smoothies dzieli się na trzy rodzaje, czyli owocowe, warzywne oraz mieszane. Obecnie pojawia się jednak coraz więcej kombinacji z dodatkiem produktów, które nie wpisują się w żadną z tych kategorii. W wersji dietetycznej, nie dodajemy do niego cukru, ale słodycz owoców w zupełności wystarczy, jeśli jesteś śniadaniowym łasuchem. Koktajle można komponować w dowolny sposób, nie tylko z warzyw i owoców. W ofercie wielu kawiarni i restauracji pojawiają się różnego rodzaju kombinacje z dodatkiem innych składników, takich jak kakao, nasionami chia - a nawet mięta czy bazylia. Istnieją także odmiany tego napoju zawierające daktyle, migdały, kawę, kiełki jęczmienia, imbir, mleko kokosowe, zieloną herbatę, rum oraz wiele innych składników. Jeśli chcesz, aby twój napój był nieco mniej słodki, zdecyduj się na wersję mieszaną lub warzywną.
W czym zrobić smoothie?
Do zrobienia smoothies z wykorzystaniem warzyw lub owoców będziesz potrzebować blendera. W inny sposób nie da się bowiem zmiksować takich składników na w pełni gładką masę. Niekiedy do smoothie dodaje się także lód, dlatego w takim przypadku lepiej użyć solidniejszego sprzętu, który jest w stanie poradzić sobie z tak twardym składnikiem. Jeśli nie posiadasz takiego urządzenia, możesz wykonać smoothie z dodatkiem wody lub soku owocowego, a następnie schłodzić uzyskaną masę w lodówce. Kiedy napój stanie się zimniejszy, przelej go do dowolnego naczynia i pij ze słomką lub w klasyczny sposób.
Smoothies: wartości odżywcze
Wartości odżywcze zawarte w smoothies zależą głównie od dodanych składników. Doskonałą opcją jest tworzenie napojów z użyciem nie tylko owoców, lecz także warzyw, które posiadają wiele elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, od żelaza, aż po magnez czy chrom. Smoothies są doskonałą alternatywą dla osobnego spożywania wszystkich warzyw i owoców, na co nie zawsze jest czas. Zmiksowany napój można z powodzeniem zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Taka kompozycja jest również bardzo sycąca, dzięki czemu zaspokoi twój głód na nawet kilka godzin. Smoothie to jednak przede wszystkim potężna bomba witaminowa, która sprawdza się doskonale szczególnie w okresie jesiennym, kiedy to dostępność owoców wciąż jest duża, a organizm musi być dobrze przygotowany na nadchodzący sezon grypowy.
Przepis na smoothie: mango i pomarańcza
Jedną z bardziej klasycznych propozycji na smoothies we własnym domu jest połączenie mango i pomarańczy. Składniki te w sezonie letnim są łatwo dostępne, dlatego stworzenie takiego napoju nie stanowi wielkiego wyzwania. Do kompozycji mango i pomarańczy można dodać również dowolne mleko roślinne, od migdałowego, aż po kokosowe. Takie rozwiązanie pozwoli na zachowanie roślinnego charakteru napoju, jednocześnie nadając mu nieco ciekawszy smak.
Przepis na smoothie: burak i ananas
Niecodzienną propozycją na pożywne i zdrowe smoothie jest burak i ananas. Takie połączenie to prawdziwa bomba witaminowa trafiająca również w gusta osób, które na ogół nie przepadają za tym czerwonym warzywem. Do stworzenia smoothie z burakiem i ananasem będziesz potrzebować również pomarańczy, banana i opcjonalnego soku z limonki lub cytryny. Ten ostatni element nada całości nieco kwaśniejszego smaku, który idealnie zgra się ze słodyczą wszystkich zastosowanych owoców. Natomiast banan sprawi, że konsystencja smoothie będzie nieco gęstsza niż standardowy sok. Pozostałe składniki w tym przepisie, poza burakiem, są bowiem znacznie bardziej soczyste.
Przepis na smoothie: kakao i daktyle
Smoothie z kakao i daktylami to jedna z tych niecodziennych propozycji, w której skład wchodzą również inne produkty niż tylko warzywa i owoce. Do stworzenia takiego napoju będziesz potrzebować daktyli, bananów, gorzkiego kakao oraz mleka kokosowego lub wody kokosowej. Daktyle są bardzo słodkie, dlatego taka mieszanka trafi w gusta osób kochających słodycze, jednak dbających o właściwy sposób żywienia. Proporcje poszczególnych składników zależą wyłącznie od tego, jakie smaki preferujesz. Jeśli chcesz, aby przygotowane smoothie było nieco mniej słodkie, zdecyduj się na dodanie mniejszej liczby daktyli lub zastąpienie części z nich innym owocem. Możesz wybrać taki produkt, na jaki tylko masz ochotę.
Przepis na smoothie: jarmuż, banan i kiwi
Jarmuż jest bardzo zdrowym warzywem, dlatego dodanie go do smoothies to doskonały pomysł. Jego charakterystyczny smak połączony ze słodkim bananem i dojrzałym kiwi trafia w gusta nie tylko miłośników warzyw, lecz także osób, które na co dzień gardzą zielonymi dodatkami w napojach. Do przygotowania smoothie, oprócz jarmużu, banana i kiwi będziesz potrzebować również soku z cytryny, mleka roślinnego oraz soku z winogron lub jabłka. Opcjonalnie możesz doprawić napój imbirem, jednak nie wszystkie osoby lubią ten dodatek. Tak przygotowane smoothie jest prawdziwą bombą witaminową sprawdzającą się świetnie nie tylko latem, lecz także podczas chłodniejszych miesięcy, kiedy to dbanie o odporność jest szczególnie ważne. Jeśli chcesz, jarmuż możesz zastąpić nieco bardziej dostępnym szpinakiem.
Przepis na smoothie: zielona herbata i melon
Napój smoothie z zieloną herbatą i melonem to kolejna niecodzienna, jednak wyjątkowo pyszna propozycja trafiająca w gusta miłośników klasycznego, lekko gorzkiego naparu. Aby przygotować taką mieszankę, należy zaopatrzyć się w melona, herbatę zieloną (opcjonalnie może być również miętowa), dojrzałe kiwi, sok jabłkowy oraz szpinak. Całość można dopełnić sokiem z limonki lub cytryny. Taka kompozycja jest nieco mniej standardowa niż klasyczne smoothies składające się jedynie z owoców i warzyw, jednak stanowi ona świetne uzupełnienie tych bardziej popularnych propozycji. Napój najlepiej wykonywać latem, kiedy to dostępność do melonów i świeżego szpinaku jest zdecydowanie największa.