Smoothie vs sok. Co jest zdrowsze?
Czy soki są zdrowsze od smoothies? Jakie są plusy i minusy tych napojów?
Co jest zdrowsze - smoothie czy sok?
Coraz więcej mówi się o dobroczynnym wpływie soków na zdrowie. To łatwy i smaczny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin! Sok z buraków z imbirem może zastąpić kawę, a ten wyciskany z marchewek poprawia stan cery. Świeżo wyciskany napój dodaje energii, jest lepszym wyborem niż słodki deser. Pytanie, czy lepiej wybrać sok, czy gęste, pożywne smoothie?
Soki mają zazwyczaj mniej fruktozy i kalorii. Te zrobione w sokowirówce tracą niektóre wartości odżywcze za sprawą wysokiej temperatury sprzętu. Za to soki z wyciskarki mają więcej witamin, można zrobić je nawet z liści jarmużu. Koktajle są zazwyczaj mieszanką całej żywności. Znajdują się w nich wszystkie składniki odżywcze pochodzące z owoców czy warzyw. Smoothie nie jest dodatkowo przetwarzane, a zatem ma więcej witamin i ogólnie lepiej służy naszemu zdrowiu. Wykonasz je z pomocą zwykłego blendera ręcznego. Do koktajlu można również dodać odżywkę białkową, nasiona chia, siemię lniane, awokado, liście świeżych ziół lub masło orzechowe. Potrafią więc zastąpić zdrowy posiłek (śniadanie albo deser), gdyż na długo hamują apetyt. Dają spore pole do manewru!
Wybór pomiędzy sokiem a smoothie powinien być indywidualną sprawą. Warto pamiętać, że koktajle są bardziej kaloryczne, więc nie można przesadzać z ich spożywaniem. Co się tyczy soków - nie wszystkie są zdrowe. Jak wybrać ten korzystny dla sylwetki?
Jaki sok wybrać - kupny czy domowy?
Wbrew pozorom nie tylko domowy sok niesie korzyści dla naszego zdrowia. Choć prawdą jest, że ten wykonany na świeżo, najlepiej prosto z wyciskarki, posiada najwięcej odżywczych składników. Soki znajdujące się na półkach w sklepie również są dobrym źródłem błonnika, witamin, przeciwutleniaczy oraz nutraceutyków. Dzięki nim wspomożesz detoks organizmu, zredukujesz stres, wzmocnisz odporność, a nawet...poprawisz samopoczucie. Warunek? Kupny sok nie powinien zawierać w swoim składzie cukru, czy syropu glukozowo-fruktozowego (czytaj etykiety - to już jest napój!). Co więcej, najlepiej wybierać ten z jednodniowym terminem ważności lub tłoczony na zimno. Soki poddane pasteryzacji tracą swoje pierwotne właściwości i są sztucznie wzbogacane witaminami - ich picie nie przynosi tylu profitów.