Seler w roli głównej
Nie masz pomysłu na potrawę z selera? Używasz go tylko jako dodatek do zupy? Okazuje się, że może być to bardzo smaczne warzywo, a do tego niskokaloryczne i pełne witamin. Dowiedz się, jakie są jego pozytywne właściwości.
- Diety Moje Gotowanie
Seler to niezbyt ładnie wyglądające warzywo, ale kryjące w sobie bardzo wiele cennych składników. Do celów kulinarnych możemy wykorzystywać jego bulwę, a także nać. Kaloryczność selera jest bardzo niska i wynosi tylko 21 kcal w 100 g bulwy oraz ok. 13 kcal w 100 g naci, dlatego obie postacie selera są bardzo dobrym warzywem dla osób na diecie.
Jeżeli chodzi o witaminy i składniki mineralne to seler jest dobrym źródłem potasu, wapnia, fosforu, zawiera także witaminę E, PP oraz witaminy z grupy B.
Wpływ selera na nasz organizm:
- działa antystresowo,
- działa przeciwzapalnie,
- pobudza przemianę materii,
- polepsza pracę serca i obniża ciśnienie krwi,
- wspomaga pracę nerek poprzez działanie moczopędne,
- pomaga oczyszczać organizm z toksyn i wzmacnia układ odpornościowy.
Zaletą selera jest na pewno fakt, iż jest on dostępny cały rok. Możemy zatem przygotowywać z niego orzeźwiające surówki latem oraz rozgrzewające zupy zimą.