Rady dla przyszłej mamy
Od tego, jak skomponujesz swoją dietę, zależy kondycja maluszka, ale i twoje samopoczucie podczas ciąży. Dotrwasz w dobrej formie do dnia rozwiązania, jeśli będziesz się odpowiednio odżywiać.
- Moje Gotowanie
Ważny jest urozmaicony jadłospis, bogaty w cenne składniki, a przy tym nieobciążający układu trawiennego.
Podstawy mądrej diety
Odłóżmy do lamusa popularne powiedzenie, że przyszła mama powinna jeść za dwoje. Po to, by zaspokoić potrzeby duetu matka-dziecko, wystarczy od drugiego trymestru dostarczać 200-300 kcal dziennie więcej niż zwykle. Ważne jest natomiast, by jadłospis był bogaty w białko, wapń, żelazo, kwas foliowy oraz witaminy, które ułatwią ich przyswajanie (A, C, D, E, oraz witaminy z grupy B).
W praktyce oznacza to, że w twojej codziennej diecie nie może zabraknąć nabiału (mleko, jogurty, sery, jajka), świeżych ryb, chudego mięsa, wątróbki, pieczywa z pełnego przemiału, kasz, świeżych warzyw i owoców. Unikaj natomiast produktów wysoko przetworzonych: ciasteczek, frytek, chipsów, pizzy, batoników, konserw mięsnych, cukierków, lodów, gotowych zupek i innych tzw. dań gotowych. Mają one niewiele wartości odżywczych, natomiast zawarty w nich tłuszcz i cukier dostarczają nadmiaru pustych kalorii. Są też zwykle dość słone; ich częste jadanie przyczynia się do powstawania obrzęków, gdyż sól powoduje zatrzymanie się wody w organizmie. Posiłki przyrządzaj tak, by traciły jak najmniej cennych składników. A więc: warzywa jedz surowe lub krótko gotowane na parze, mięso i ryby duszone lub pieczone w folii, soki - świeżo wyciśnięte. Unikaj potraw tłustych i smażonych - są kaloryczne i ciężkostrawne. Zamiast trzech obfitych posiłków jedz pięć lub nawet sześć mniejszych (unikaj późnych kolacji!). Organizm łatwiej się upora ze strawieniem mniejszych porcji i lepiej je wykorzysta. Ponadto, jedząc częściej małe posiłki, w pierwszym trymestrze łatwiej zwalczysz nudności, a w okresie zaawansowanej ciąży - unikniesz dokuczliwej zgagi.
Zachcianki
Folguj im rozsądnie. Gdy masz apetyt na słodycze, wybierz raczej kiść winogron lub garść suszonych owoców niż ciasteczko. Ochotę na kwaśne dania zaspokajaj kiszonymi warzywami, unikaj zaś dań z dodatkiem octu. Wystrzegaj się alkoholu, mocnej kawy i herbaty, a pragnienie zaspokajaj sokami i wodą mineralną.
Mikrofala z gotowaniem wieloetapowym w hoody.pl