Pomidory – czerwone zdrowie
Sezon na pomidory trwa teraz cały rok. Jemy je chętnie do kanapek oraz w potrawach np. sosach. Jakie mają najcenniejsze składniki?
- kobieta.pl
Pomidory zawierają wiele bardzo cennych składników. Ich naturalny barwnik czyli likopen to jeden z najmocniejszych antyoksydantów! Kolejnym plusem jest fakt, że likopen nie ginie w czasie obróbki termicznej, a w przetworach z pomidorów jest go kilkukrotnie więcej niż w świeżych warzywach. Ten przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia neutralizując wolne rodniki, a także jest naturalnym filtrem UV.
Jedzenie pomidorów zapobiega też zawałom i miażdżycy. Zawarte w nich kwasy hamują gromadzenie się trójglicerydów. Pektyny zawarte w pomidorach obniżają poziom cholesterolu.
Udowodniono też działanie antynowotworowe pomidorów, szczególnie w przypadkach raka prostaty i szyjki macicy. Jedzenie pomidorów działa też moczopędnie, co pozwala na oczyszczanie organizmu z toksyn. Duża zawartość potasu świetnie działa też na serce.
W pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C, duży pomidor pokrywa połowę zapotrzebowania dziennego! Dodatkowo te cenne warzywa mają też błonnik wspomagający trawienie, witaminy A i E działające świetnie na naszą skórę i paznokcie oraz brom, który wspomaga pracę układu nerwowego.