Reklama

Herbatki, które ci proponujemy, są smaczne, bo zioła zmieszane są z owocami, miodem i aromatycznymi przyprawami. Ich bazę stanowią rośliny lecznicze. Działają one moczopędnie, ułatwiają trawienie, przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm z toksyn. Wszystkie herbatki popijaj 5–6 razy dziennie po fi liżance.

Reklama
Skrzypowo-ananasowa

Zalej 2 g suszonego ziela skrzypu 150 ml wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 10 min. Następnie do naparu dodaj łyżeczkę świeżo posiekanych listków mięty i 100 g miąższu świeżego ananasa. Wszystko zmiksuj i przecedź.
Głogowo-anyżkowa
Zmieszaj łyżeczkę suszonych owoców głogu, łyżkę zielonej herbaty, 1/2 łyżeczki suszonego anyżku oraz skórkę skrojoną z jednej pomarańczy. Zalej 1/4 l wody i zagotuj. Odstaw na 3 minuty, a potem dosłodź łyżeczką miodu.
Brzozowo-imbirowa
Zalej 2 g suszonych liści brzozy 150 ml gotującej się wody, przykryj i odstaw na 10 min. Kawałek świeżego korzenia imbiru (ok. 1,5 cm długości) obierz i zetrzyj na tarce. Utrzyj z 2 łyżeczkami soku z cytryny i łyżeczką miodu. Wymieszaj z naparem z brzozy, przecedź.

Jagodowa z przyprawami

Utrzyj w moździerzu 10 g suszonych jagód z kawałkiem kardamonu i 2 goździkami. Zalej 1/4 l gorącej wody, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 min. Odcedź. Wymieszaj z łyżką soku z żurawiny.

Pokrzywowa z figą

Zalej 2 g suszonych liści pokrzywy 150 ml wrzątku, przykryj i odstaw na 10 min. 2 suszone fi gi drobno posiekaj, dodaj do naparu razem z 3 łyżkami soku z cytryny, zmiksuj i przecedź. Z dzikiego bzu i tymianku Łyżeczkę suszonych owoców dzikiego bzu wymieszaj z 1/2 łyżeczki świeżych liści tymianku. Zalej 150 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 5 min.

Reklama

Jak szybciej podgarzać wodę na herbatę? Kliknij TUTAJ

Reklama
Reklama
Reklama