Reklama

Wszystkie owoce jagodowe obfitują w witaminy i minerały, ale każde z nich ma dodatkowo szczególne właściwości zdrowotne.
Maliny– naturalny lek na przeziębienie.
Sok z gorącą herbatą lub napar z suszonych owoców rozgrzewają i działają mocno napotnie, dzięki czemu świetnie obniżają gorączkę.
Czarne jagody leczą biegunkę.
Zawierają garbniki, które niszczą lub hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, wiążą toksyny i metale ciężkie, działają zapierająco. Ponadto łagodzą także stany zapalne jelit.
Jeżyny poprawiają wzrok.
Są bogate w antocyjany, czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki roślinne. Zmniejszają one kruchość naczyń krwionośnych, poprawiają ukrwienie oczu, polepszają jakość widzenia.
Uwaga: nie wolno jeść niemytych owoców z lasu. Mogą być źródłem zakażenia groźną chorobą pasożytnicza, bąblowcem. Roznoszą ją lisy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama