Reklama

Mają niewiele kalorii, za to bardzo dużo włókien roślinnych, które są sycące, a jednocześnie wspaniale regulują trawienie. Zawierają też witaminy i inne cenne substancje, dzięki którym łatwiej pozbędziesz się zbędnych kilogramów.

Reklama

Jabłka (100 g = 54 kcal)

Dostarczają aż 300 cennych dla zdrowia substancji. Dla odchudzających się szczególnie ważne są pektyny. Oczyszczają one jelita, wiążą i usuwają z organiz-mu trujące substancje. Poza tym regulują pracę układu trawiennego i pobudzają wydalanie.

Ananas (100 g = 55 kcal)

Jest źródłem bromeliny, czyli enzymu przyspieszającego trawienie białek. Należy pamiętać, że enzym ten występuje tylko w świeżych owocach - ananasy z puszki nie mają takich właściwości odchudzających i w dodatku są znacznie bardziej kaloryczne.

Grejpfrut (100 g = 45 kcal)

Sprawia, że komórki znacznie wolniej przyswajają produkty odżywcze, a tym samym wolniej wzrasta poziom cukru we krwi i dłużej utrzymuje się uczucie sytości. Duża ilość pektyn ułatwia trawienie pokarmów.

Arbuz (100 g = 37 kcal)

Świetnie gasi pragnienie, jednocześnie przyspiesza pracę nerek i usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Dzięki dużej ilości błonnika skutecznie tłumi uczucie głodu i ułatwia trawienie. Zawiera mangan, który pobudza wytwarzanie enzymów przyspieszających spalanie tłuszczów.

Porzeczki (100 g = 33 kcal)

Mają znaczne ilości potasu, który usuwa z organizmu nad- miar wody, a wraz z nią uboczne produkty przemiany materii. Owoce te są także bardzo bogate w pektyny, regulujące trawienie i pobudzające perystaltykę jelit.

Truskawki (100 g = 32 kcal)

Są wprost idealne dla odchudzających się. Mają mnóstwo błonnika, który zapewnia uczucie sytości, reguluje trawienie i wypróżnienia. Dzięki potasowi i witaminom z grupy B przyspieszają usuwanie nadmiaru wody z tkanek oraz usprawniają przemianę materii. Zawierają również wyjątkowo dużo witaminy C, która właśnie w większych dawkach - ok. 3 g dziennie - skutecznie wspomaga walkę z nadwagą.

Winogrona (100 g = 68 kcal)

Swe właściwości moczopędne i oczyszczające organizm z toksyn zawdzięczają solom działającym dobroczynnie na wątrobę i nerki. Mają też dużo fruktozy, dostarczającej łatwego "paliwa" mięśniom, a także błonnika regulującego trawienie.

Reklama

Awokado (100 g = 221 kcal)

Zawiera lipazę - enzym, który jest wytwarzany przez wątrobę i konieczny do spalania tłuszczu. U osób mających nadwagę niedobór tego enzymu w organizmie jest dość powszechny. Nie należy jednak przesadzać z ilością zjadanych awokado, bo jest to owoc bardzo kaloryczny.

Reklama
Reklama
Reklama