Odstaw pszenicę i chudnij
To przez nią chorujemy i tyjemy, przekonuje dr William Davis, autor bestsellerowej „Diety bez pszenicy”. Wyrzuć ją z jadłospisu, namawia. Co masz do stracenia poza podbródkiem, pszennym brzuchem i szeregiem chorób?
- Claudia
Efekty tej diety są spektakularne, przekonuje dr Davis: w 3 miesiące można stracić 12 kg. Trzeba tylko odstawić pszenicę. Takie leczenie zalecił kiedyś swoim pacjentom cukrzykom, po analizie indeksu glikemicznego pokarmów. Rezultat terapii go zaskoczył: chorym nie tylko unormował się poziom cukru. Spadł też cholesterol, a nawet ustąpiły refluksy, biegunki, trądzik, wysypki, wrzody… I schudli:o 10, 15 kg. Zaintrygowany Davis sam też odstawił pszenicę i ze zmęczonego grubasa stał się smukłym, tryskającym energią entuzjastą nowej diety.
Dlaczego pszenica jest taka zła?
Davis tłumaczy: owszem, przez wieki była podstawą naszego pożywienia. Ale to, co dzisiaj rośnie na przemysłowych farmach całego świata,to już inne zboże. Tak zmodyfikowane genetycznie, by dawało wielkie plony i łatwo było je zebrać. Niestety, na skutek zmian zamiast nas sycić, szkodzi. A jemy ją dzień w dzień, przez całe życie: na śniadanie, obiad, deser i kolację. I trudno się temu oprzeć, bo jak przekonuje Davis, dziś jej białko silnie działa na mózg: uzależnia i pobudza apetyt, by jeść jej coraz więcej. Uzależnienie to nie jedyny grzech. Drugim jest skład. Współczesne pszeniczne skrobie to złożone węglowodany, aż 75 proc. z nich stanowi amylopektyna A, która podczas trawienia jest zmieniana w glukozę, a ta podnosi nam poziom cukru we krwi. I to gwałtownie, a przy tym, co ciekawe – nawet bardziej niż biały cukier! Według indeksu glikemicznego (wartość IG określa wzrost glukozy we krwi po spożyciu danego produktu) cukier ma IG na poziomie 59, zaś biały chleb – 69, pełnoziarnisty – 72 (bo pełne ziarno szkodzi nam tak samo; bezsprzecznie ma swoje wartości, jednak lepiej szukać ich gdzie indziej). Dlaczego ten wysoki indeks glikemiczny jest tak groźny? Bo im wyższy poziom glukozy we krwi, tym silniejszy wyrzut insuliny, i więcej odkłada się nam tłuszczu, zwłaszcza w okolicy brzucha. Niełatwo się go pozbyć, nawet ćwicząc. A im go więcej, tym nie najlepiej dla zdrowia: organizm gorzej reaguje na insulinę, co prowadzi do cukrzycy (ma-my jej światową epidemię). Jest też siedliskiem reakcji zapalnych, które prowadzą np. do chorób serca czy nowotworów.
Pszenne ciało to chorowite ciało
Tuczące (bardziej niż cukru) działanie pszenicy to nie wszystko; szkodliwe jest też jej główne białko – gluten. Jego nietolerancja (celiakia) była postrzegana jako schorzenie dzieci, dziś coraz częściej dotyka także dorosłych. Cierpi na nią ok.1 proc. populacji, choć Davis uważa, że przypadków jest więcej, tylko niezdiagnozowanych (charakterystyczne są zaburzenia pracy jelit – skurcze, biegunki, ale choroba objawiać się może np. migrenami, anemią, zapaleniem stawów, chorobami neurologicznymi). Autor diety wini gluten także za takie stany chorobowe przewodu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego czy refluks żołądkowy. Przekonuje, że był świadkiem ich całościowego lub częściowego ustąpienia po wyeliminowaniu glutenu z diety. Aby jednak na dobre uzdrowić organizm i odchudzić się, Davis zaleca redukcję także innych węglowodanów: wszelkich zbóż, ziemniaków, ryżu, słodyczy, alkoholu.
Co w takim razie wolno jeść?
Lista jest długa. Bez ograniczeń można jeść warzywa, nieprażone orzechy, oleje (np. z awokado, orzechów), oliwę, jajka, mięso, sery żółte, kakao. Z umiarem: owoce, mleko, twaróg, jogurty, masło, warzywa strączkowe, zboża niezawierające glutenu, produkty z tofu.
DIETA BEZGLUTENOWA (I NISKOWĘGLOWODANOWA) DR. DAVISA
Dr William Davis nawołuje do wykluczenia z diety produktów zawierających gluten, ale dla lepszego efektu (zdrowotnego, ale i smukłej figury) namawia i do ograniczenia wszystkiego, co zawiera węglowodany. Więcej przepisów, z dokładnym opisem procesu przygotowania dań, można znaleźć w jego książkach.
DZIEŃ 1:
- ŚNIADANIE: Gorące płatki kokosowo-siemieniowe (na 1–2 porcje: 1/2 szkl. mielonego siemienia lnianego, 1/4 szkl. niesłodzonych płatków kokosowych, 1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich, połówek orzechów włoskich oraz nieprażonego słonecznika), szczypta cynamonu, dowolne mleko.
- LUNCH:Duży pomidor faszerowany tuńczykiem zmieszanym z posiekaną cebulką i majonezem; zestaw oliwek, serów, marynowanych warzyw.
- OBIADOKOLACJA: Bezpszenna pizza (ciasto zrób z ugotowanego kalafiora, rozrobionego z 2 jajkami, szklanką mozzarelli. Masę piecze się przez 20 minut w 1800C); mieszanka sałat z cykorią, ogórkiem i rzodkiewką, skropiona oliwą. Ciasto marchewkowe (upieczone ma mące kokosowej, ze słodzikiem zamiast cukru, z olejem kokosowym).
DZIEŃ 2:
- ŚNIADANIE: Wrap (można go przygotować dzień wcześniej: usmażyć jak naleśnik z ciasta zrobionego z 3 łyżek mielone-go siemienia lnianego, 1 jaja, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli, 1/4 łyżeczki mielonej pa-pryki, szczypty soli, 1 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżki wody) podany z jajkiem na twardo i pesto. Do tego garść nieprażonych migdałów, orzechów włoskich i pecan lub pistacji.
- LUNCH:Zupa jarzynowa z dodatkiem siemienia lnianego lub oliwy.
- OBIADOKOLACJA: Kotlety wieprzowe panierowane w parmezanie, z warzywami (cebula, papryka, czosnek, bakłażan) pieczonymi z sosem balsamicznym, mielonymi orzechami i parmezanem; „chlebek” jabłkowo-orzechowy (z niesłodzonym musem z jabłek, olejem; zamiast mąki należy użyć mielonych orzechów).
DZIEŃ 3:
- ŚNIADANIE:Hummus (pasta z ugotowanej ciecierzycy) z pokrojoną zieloną papryką, selerem naciowym i rzodkiewką; „chlebek” jabłkowo-orzechowy posmarowany kremowym serem, naturalnym masłem orzechowym.
- LUNCH:Sałatka grecka z oliwkami (czarnymi lub kalamata), posiekanym ogórkiem, ćwiartkami pomidora i pokrojonym w kostkę serem feta, z oliwą extra virgin i sokiem z cytryny.
- OBIADOKOLACJA: Pieczony kurczak albo bakłażan zapiekany z trzema sera-mi (jego plastry najpierw piecze się na blasze przez 20 minut w 1600C, po czym zapieka z sosem pomidorowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem, ricottą, mozzarellą i parmezanem, solą; makaron z cukinii (czyli pokrojona obierakiem cukinia) podsmażony 5 minut z pieczarkami.
DR WILLIAM DAVIS jest amerykańskim lekarzem kardiologiem. I propagatorem wiedzy o szkodliwości współczesnej pszenicy, która jego zdaniem odpowiada za powszechną otyłość i epidemię wielu chorób cywilizacyjnych. Napisał 4 książki, najsłynniejszą, „Dietę bez pszenicy”, w Polsce opublikowało wyd. Bukowy Las, 2011 r.