Reklama

Podstawą walki z nadwagą są niskokaloryczna dieta oraz aktywność fizyczna. Jednak to, co jest skuteczne i dobre dla nastolatki, nie sprawdzi się, a nawet może zaszkodzić kobiecie dojrzałej. Dlatego sposób odżywiania się, a także rodzaj i intensywność ruchu powinny być dostosowane do wieku - wtedy odchudzanie będzie bezpieczne i przyniesie spodziewane efekty.

Reklama

Nastolatka

W tym czasie przemiana materii jest szybka, łatwo więc zrzucić zbędne kilogramy. Wystarczy, że trochę ograniczysz jedzenie i będziesz przestrzegać poniższych zasad:
- dbaj o różnorodność na talerzu (mięso, ryby, jaja, nabiał, warzywa) - w ten sposób zapewnisz sobie wszystkie niezbędne składniki odżywcze
- wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu - organizm zacznie spalać zapasy tkanki tłuszczowej
- jadaj makaron, kasze, dużo owoców - są bogate w skrobię oraz błonnik, które dostarczą ci energii i pomogą poskromić apetyt
- uprawiaj sport - każdy jego rodzaj jest dla ciebie dobry
- skreśl ze swego menu chipsy i fast-foody, zdecydowanie ogranicz słodycze i słodkie gazowane napoje.

Kobieta dojrzała

Tempo przemiany materii jest już wolniejsze, a fałdki tłuszczu bardziej uparte, niż kilka lat temu. Potrzebujesz więc bardziej radykalnych zmian w diecie:
- całodzienną dawkę kalorii ogranicz do 1000-1100, ale jadaj regularnie co 3-4 godziny - unikniesz napadów głodu
- podstawą twoich posiłków powinno być białko (ryby, chude mięso, wędliny i nabiał) - dostarcza dużo energii i nie jest przez organizm magazy- nowane w postaci tłuszczu
- jadaj dużo warzyw - są niskokaloryczne, bogate w witaminy i błonnik, który przyspiesza trawienie i poprawia pracę jelit
- pływanie, jazda na rowerze i nartach, biegi, ćwiczenia fitnessowe i na siłowni są dla ciebie dobrą formą ruchu - dbaj tylko, by nie przeciążać stawów
- zdecydowanie ogranicz sól, tłuszcz i cukier.

Reklama

Starsza pani

Niedobór jakichkolwiek składników odżywczych może teraz łatwo zachwiać twoim zdrowiem. Potrzebujesz więc diety zrównoważonej i pobudzającej przemianę materii, która wyraźnie zwolniła:
- jadaj pieczywo gruboziarniste, otręby, kasze, jak najwięcej warzyw - zawarty w nich błonnik usprawnia trawienie i przeciwdziała zaparciom
- ryby i mięso (wyłącznie chude) przyrządzaj bez tłuszczu - gotowane lub pieczone w folii są mniej kaloryczne i przede wszystkim lekko strawne
- nie przesadzaj z ilością owoców - zawierają sporo cukru, który łatwo zamienia się w fałdki tłuszczu
- chodź na spacery, uprawiaj lekką gimnastykę w domu, pływaj - jak najwięcej się ruszaj, ale oszczędzaj stawy i nie przeciążaj serca
- unikaj soli oraz słodyczy, zdecydowanie ogranicz również tłuszcze zwierzęce.

Reklama
Reklama
Reklama