Reklama

Nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd w ogromnym stopniu zależy od tego, co jemy. Warto przyjrzeć się swojej diecie, żeby wykluczyć lub chociaż ograniczyć niezdrowe produkty, co jest dobrym sposobem na zmianę sposobu odżywiania. Planując zmianę diety na zdrowszą, można rozważyć też zmniejszenie ilości spożywanego mięsa. Tu z pomocą przychodzi jeden z popularniejszych ostatnio trendów żywieniowych – fleksitarianizm.

Reklama

Fleksitarianizm - co to za dieta?

Dieta fleksitariańska polega na wprowadzeniu jednego czy kilku bezmięsnych dni w tygodniu lub założeniu, że część spożywanych posiłków będzie wegetariańska, za czym idzie zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców. Taki sposób odżywiania nie jest trudny do wprowadzenia, nie wymaga od nas całkowitej rezygnacji z mięsa i wędlin oraz kompletnej zmiany sposobu przygotowywania posiłków. Dodatkowym argumentem za dietą fleksitariańską, oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, jest fakt, że bardzo pozytywnie oddziałuje ona na środowisko, zmniejszając jego zanieczyszczenie

Jak ułatwić sobie przyrządzanie bezmięsnych posiłków? W sklepach pojawia się coraz więcej produktów, które mają smak i aromat mięsa, mimo że go nie zawierają. Wegetariańskie wędliny mogą z powodzeniem zastąpić te tradycyjne nie tylko w kanapkach, ale też w hot-dogach, jajecznicy lub na pizzy.

Dla osób, które chciałyby podjąć takie wyzwanie i zredukować ilość spożywanego mięsa, przygotowaliśmy przepis na pyszne wegetariańskie wrapy z sosem tzatziki:

Składniki dla 3 osób:

  • 6 parówek wegetariańskich, np. VeggieDay
  • mieszanka sałat
  • ulubione warzywa (papryka, pomidor, kukurydza konserwowa)
  • 1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego
  • 4/5 szklanki gorącej wody
  • 1 długi ogórek
  • 1 duży jogurt typu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

1. Najpierw przygotuj ciasto – wymieszaj przesianą mąkę z gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Na suchej, rozgrzanej patelni usmaż trzy placki grubości klasycznych naleśników.

2. Ogórek zetrzyj na tarce, posól go, odczekaj chwilę i odciśnij delikatnie z soku. Wymieszaj jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ogórkiem. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3. Usmaż lub ugotuj parówki. Podziel je na mniejsze części.

4. Teraz wystarczy już tylko wszystko połączyć – na placku połóż sałatę i inne warzywa, dodaj pokrojone parówki, polej sosem i złóż jak kopertę!

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama