Nowa DIETA - fleksitarianizm! Lepsza od wegetarianizmu?
Ten trend spodoba się fanom diet warzywno-owocowych!

Nasze zdrowie, samopoczucie i wygląd w ogromnym stopniu zależy od tego, co jemy. Warto przyjrzeć się swojej diecie, żeby wykluczyć lub chociaż ograniczyć niezdrowe produkty, co jest dobrym sposobem na zmianę sposobu odżywiania. Planując zmianę diety na zdrowszą, można rozważyć też zmniejszenie ilości spożywanego mięsa. Tu z pomocą przychodzi jeden z popularniejszych ostatnio trendów żywieniowych – fleksitarianizm.
Fleksitarianizm - co to za dieta?
Dieta fleksitariańska polega na wprowadzeniu jednego czy kilku bezmięsnych dni w tygodniu lub założeniu, że część spożywanych posiłków będzie wegetariańska, za czym idzie zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców. Taki sposób odżywiania nie jest trudny do wprowadzenia, nie wymaga od nas całkowitej rezygnacji z mięsa i wędlin oraz kompletnej zmiany sposobu przygotowywania posiłków. Dodatkowym argumentem za dietą fleksitariańską, oprócz korzystnego wpływu na zdrowie, jest fakt, że bardzo pozytywnie oddziałuje ona na środowisko, zmniejszając jego zanieczyszczenie
Jak ułatwić sobie przyrządzanie bezmięsnych posiłków? W sklepach pojawia się coraz więcej produktów, które mają smak i aromat mięsa, mimo że go nie zawierają. Wegetariańskie wędliny mogą z powodzeniem zastąpić te tradycyjne nie tylko w kanapkach, ale też w hot-dogach, jajecznicy lub na pizzy.
Dla osób, które chciałyby podjąć takie wyzwanie i zredukować ilość spożywanego mięsa, przygotowaliśmy przepis na pyszne wegetariańskie wrapy z sosem tzatziki:
Składniki dla 3 osób:
- 6 parówek wegetariańskich, np. VeggieDay
- mieszanka sałat
- ulubione warzywa (papryka, pomidor, kukurydza konserwowa)
- 1 szklanka mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1/5 szklanki oleju roślinnego
- 4/5 szklanki gorącej wody
- 1 długi ogórek
- 1 duży jogurt typu greckiego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
1. Najpierw przygotuj ciasto – wymieszaj przesianą mąkę z gorącą wodą, olejem i szczyptą soli. Na suchej, rozgrzanej patelni usmaż trzy placki grubości klasycznych naleśników.
2. Ogórek zetrzyj na tarce, posól go, odczekaj chwilę i odciśnij delikatnie z soku. Wymieszaj jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ogórkiem. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Usmaż lub ugotuj parówki. Podziel je na mniejsze części.
4. Teraz wystarczy już tylko wszystko połączyć – na placku połóż sałatę i inne warzywa, dodaj pokrojone parówki, polej sosem i złóż jak kopertę!
Smacznego!
Polecane
„Zdrada męża spłynęła po mnie jak po kaczce. Za alimenty od tego rozochoconego durnia ułożę sobie lepsze życie”
„Całe biuro huczało od domysłów, kim jest nowa kochanka szefa. Znałam ją lepiej, niż mogłabym przypuszczać”
Fleksitarianizm: czy skusisz się na "dietę przyszłości"? My już jesteśmy do niej przekonane
„Gdy w biurze pojawiła się nowa sekretarka, myślałem, że nie uchronię się od romansu. Żona wykazała czujność”
„Mój mąż był nudny jak stare kapcie. Odeszłam od niego do pierwszego lepszego tirowca, którego poznałam w barze”
„Rozwód był dla mnie szokiem, a dla męża okazją życia. Od dawna żerował na mojej forsie i odkładał na lepsze czasy”
Horoskop na jutro 26 grudnia 2024 dla Panny. Gwiazdy przynoszą nadzieję na lepsze jutro
„Po śmierci mamy ojciec znalazł nową żonę. Ta jędza od początku chciała mnie wykopać z domu i zawłaszczyć rodzinę”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa