Reklama

Promienny, młody wygląd zawdzięczamy w dużej mierze składnikom, które wpływają korzystnie na nasza urodę. Należą do nich przede wszystkim antyoksydanty: witaminy A, C, E, beta-karoten (prowitamina A), likopen, selen. Te substancje opóźniają efekty starzenia się organizmu. Z kolei mechanizmy obronne komórek ciała wspierają witaminy z grupy B, żelazo, cynk, magnez oraz
wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dodatkowo witamina A i witaminy z grupy B troszczą się o regeneracje skóry. Cynk zaś jest niezbędny do tworzenia kolagenu i elastyny, zapewniających jej jędrność i elastyczność. Pierwiastek ten przyczynia się również do tego, ze włosy i paznokcie są zdrowe i mocne. Warto zatem zadbać o menu, w którym znajdzie sie obfitość produktów zawierających
paletę składników pielęgnujących nasze naturalne piękno.

Reklama

Przykładowy jadłospis na 7 dni

Dzień 1
Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z pasta z wędzonej makreli (makrela, plaster chudego twarogu, łyżka szczypiorku) posypane kiełkami rzodkiewki, zielona herbata
II śniadanie: surówka z 2 marchwi i jabłka z dodatkiem soku z cytryny, szklanka maślanki
Obiad: purée ziemniaczane (2 łyżki) z natka i chudym mlekiem, tilapia (gotowana na parze), sałata z rzodkiewkami, szczypiorkiem i łyżeczka oleju rzepakowego, szklanka soku buraczano-jabłkowego
jednodniowego
Podwieczorek: koktajl truskawkowy: 3/4 szklanki truskawek mrożonych zmiksować ze szklanka kefiru, dosypać łyżkę otrąb pszennych
Kolacja: sałatka z żółtej, czerwonej i zielonej papryki, 2 plasterków sera feta light i łyżki prażonych pestek słonecznika, skropiona sokiem z cytryny i oliwa, posypana posiekana natka
Dzień 2
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego z pasta jajeczna (jajko na twardo, 2 łyżki jogurtu, 2 łyżeczki szczypiorku), sałata i czerwona papryka, szklanka zielonej herbaty
II śniadanie: koktajl z kefiru zmiksowanego z 1/2 szklanki czarnych jagód
Obiad: 3 łyżki dzikiego ryżu, grillowany filet z łososia, szpinak podduszony na łyżeczce oliwy z dodatkiem ząbka czosnku oraz grillowana ćwiartka czerwonej papryki, szklanka niegazowanej wody mineralnej z plasterkiem cytryny
Podwieczorek: 2 łyżki jogurtu z łyżka płatków owsianych, łyżeczka miodu, łyżeczka pestek słonecznika i startym jabłkiem, woda mineralna z kilkoma listkami mięty
Kolacja: 2 zapiekane pomidory faszerowane pokrojonymi w kostkę grzankami (zrobionymi z kromki chleba), 2 łyżeczkami posiekanej natki, łyżeczka oliwy, odrobina świeżej bazylii, zielona herbata

Dzień 3
Śniadanie: omlet z czerwona papryka i pieczarkami z łyżka otrąb pszennych, jogurt, zielona herbata
II śniadanie: kromka chleba razowego z łyżeczka dżemu truskawkowego (niskosłodzonego), szklanka jogurtu, kiwi
Obiad: spaghetti z makaronu pełnoziarnistego z mielona chuda wołowina i sosem z duszonych pomidorów, czosnku i oregano, niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny
Podwieczorek: sok z marchwi, wafel ryżowy
Kolacja: sałatka z brokułu i plastra chudej szynki, z sosem z 3 łyżek jogurtu wymieszanego z łyżeczka musztardy, grzanka z chleba graham z plastrem nisko tłuszczowego żółtego sera, zielona herbata
Dzień 4
Śniadanie: 2 kromki chleba razowego, serek wiejski light z dodatkiem obranej, pokrojonej w kostkę małej brzoskwini, szklanka herbaty miętowej
II śniadanie: 2 kromki żytniego chleba chrupkiego cienko posmarowane miękka margaryna, sałata, 2 plasterki polędwicy sopockiej, 4 pokrojone w plasterki rzodkiewki, szklanka niegazowanej wody mineralnej
Obiad: zupa krem z dyni, sałatka z sałaty lodowej, pomarańczy, wędzonej piersi kurczaka z sosem winegret
Podwieczorek: wafel ryżowy z łyżeczka miodu lipowego, szklanka maślanki
Kolacja: sałatka z kaszy kuskus, papryki, natki i łyżeczki oleju rzepakowego, herbata
Dzień 5
Śniadanie: owsianka na chudym mleku z pokrojonym jabłkiem i łyżka rodzynek
II śniadanie: sałatka z tuńczykiem (2 łyżki brązowego ryżu, tuńczyk w sosie własnym, łyżka kiełków sojowych, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, por, 1/4 czerwonej papryki, łyżeczka oliwy), zielona herbata
Obiad: pieczona polędwica wołowa z cebulka, kasza gryczana ugotowana na sypko (3 łyżki), brokuł ugotowany na parze (200 g), szklanka niegazowanej wody mineralnej z plasterkiem cytryny
Podwieczorek: połówka czerwonego grejpfruta
Kolacja: kromka chleba pełnoziarnistego, filet ze śledzia w marynacie, 5 listków cykorii, szklanka kefiru, herbata

Reklama

Dzień 6
Śniadanie: szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego, 2 kromki ciemnego chleba z łyżeczka masła, gotowane jajko z dodatkiem łyżeczki majonezu,2–3 łyżki groszku konserwowego, 2 łyżki rzeżuchy
II śniadanie: salaterka płatków owsianych na chudym mleku, średni banan
Obiad: szklanka soku jabłkowego, 2 ziemniaki, plaster polędwicy wołowej duszony na małej ilości tłuszczu z dodatkiem cebuli, brokuł (200 g)
Podwieczorek: salaterka galaretki z truskawkami
Kolacja: średnie jabłko, 2 kromki ciemnego chleba, sałatka (kilka liści sałaty, kilkanaście rzodkiewek, mała cebula, 2 łyżki szczypiorku, łyżka oliwy)
Dzień 7
Śniadanie: 2 kromki zwykłego chleba, jajecznica z dwóch jajek z 3 łyżkami szczypiorku i łyżki chrzanu, szklanka soku pomarańczowego
II śniadanie: 6–7 łyżek pokrojonego w kostkę awokado, z łyżka nasion słonecznika
Obiad: szklanka soku pomidorowego, średnia wątróbka z indyka, 1/4 torebki gotowanej kaszy jęczmiennej, marchewka z groszkiem
Podwieczorek: jogurt owocowy light z 3 łyżkami muesli, duża pomarańcza, sok wyciśnięty z 2 jabłek
Kolacja: 2 kromki ciemnego chleba pełnoziarnistego z płaska łyżeczka masła, sałatka (duży pomidor, mała cebula, łyżka chrzanu, 2–3 łyżki chudego serka homogenizowanego), zielona herbata

Reklama
Reklama
Reklama