Naturalne filtry w warzywach - chroń oczy
Czy wiesz, że możesz chronić swoje oczy przed słońcem jedząc odpowiednie owoce i warzywa? Zadbaj o wzrok!
- Naj
Ochronę oczu przed słońcem wzmacniają niektóre składniki odżywcze. Należą do nich przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Najważniejsze z nich to witaminy E, A, C , beta-karoten (prowitamina A). Ich działanie wspierają minerały: cynk, mangan i selen, a także antocyjany – czerwone i niebieskie barwniki owoców i warzyw (najwięcej ich zawierają czarne jagody i jeżyny). Dodatkową ochronę wzroku stanowią barwniki występujące w siatkówce i plamce żółtej: zeaksantyna i luteina. One także są przeciwutleniaczami, ale dodatkowo pełnią funkcję naturalnych filtrów przeciwsłonecznych. Pochłaniają promienie ultra fioletowe. Organizm nie wytwarza zeaksantyny i luteiny, ale znajdują się one w pożywieniu. Bogate są w te substancje zwłaszcza warzywa: jarmuż, zielona pietruszka, szpinak, brokuły, zielona sałata, groszek, kukurydza i marchew. Możesz też w okresie letnim, kiedy oczy potrzebują dużej ochrony, zażywać suplementy diety z przeciwutleniaczami, luteiną i zeaksantyną.