Lista szkodliwych E: których dodatków E w żywności trzeba unikać?
Dodatki do żywności w postaci konserwantów, stabilizatorów i polepszaczy smaku to niestety chleb powszedni. Nie wszystkie na szczęście są szkodliwe, jednak wiele z nich ma negatywny wpływ na zdrowie. Są one przeważnie oznaczone symbolem "E" i numerka. Jest to kod chemiczny, pod którym kryje się konkretna substancja. Oto lista szkodliwych E - które dodatki są szkodliwe?
- Redakcja
W tym artykule:
- Czy dodatki do żywności są niezbędne?
- Lista szkodliwych E, czyli dodatki do żywności, których lepiej unikać
- Jak interpretować oznaczenia dodatków do żywności E?
- Substancje E - oznaczenia dodatków do żywności
- Podsumowanie - szkodliwe E w codziennej diecie
Czy dodatki do żywności są niezbędne?
Gdyby nie konserwanty, żywność psułaby się błyskawicznie - nawet w ciągu jednego, może dwóch dni. Pozostałe dodatki, takie jak właśnie barwniki, zagęszczacze czy stabilizatory, odpowiadają za prawidłową konsystencję produktu i jego wyjątkowy, atrakcyjny smak.
W wielu przypadkach dodawanie ich do żywności jest niezbędne - w przeciwnym razie zepsułyby się, zanim trafiłyby na półki sklepowe, mogłyby ulec zniszczeniu także w transporcie. Dlatego produkty spożywcze, produkowane na masową skalę, zwykle zawsze zawierają takie dodatki.
Co prawda producenci na opakowaniach zobowiązani są do podania pełnego składu produktu, jednak w wielu przypadkach są one oznaczane skrótami - jako "E" i numerek. Nie wszystkie są szkodliwe - niektóre nawet mają korzystny wpływ na organizm.
Których jednak należy unikać? Oto lista E, które mogą szkodzić zdrowiu.
Lista szkodliwych E, czyli dodatki do żywności, których lepiej unikać
Substancje E dodawane do żywności można podzielić na kilka grup:
- barwniki;
- konserwanty;
- emulgatory;
- przeciwutleniacze;
- substytuty cukru;
- wzmacniacze smaku.
Zasadniczo wszystkie dodatki do żywności muszą być zatwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. W praktyce oznacza to mniej więcej tyle, że owe związki nie są trujące ani nie wywołują żadnych skutków ubocznych bezpośrednio czy w krótkim czasie po spożyciu.
Jednak wpływ niektórych z nich na zdrowie w dłuższej perspektywie pozostaje nadal kwestią dyskusyjną. Część z nich podejrzewana jest o działanie potencjalnie rakotwórcze, inne mają niekorzystny wpływ na układ nerwowy lub mogą przyczyniać się na przykład do podrażnień błon śluzowych. To istotne przede wszystkim w przypadku, gdy są spożywane przez dzieci, których organizmy dopiero się rozwijają.
7 dań w diecie insulinoopornej, dzięki którym przestaniesz podjadać
Cierpisz na insulinoopornosć i nie wiesz, jak się odżywiać, by zachować dobrą sylwetkę i dobre samopoczucie? Oto 7 prostych przepisów, które sprawią, że przestaniesz mieć ochotę na ciągłe podjadanie.Jak interpretować oznaczenia dodatków do żywności E?
Lista E dodatków do żywności jest bardzo długa, dlatego nie sposób zapamiętać, czym jest i jak działa każda z nich. Warto również zapamiętać, że poszczególne grupy dodatków oznaczone są konkretnym przedziałem numerów. I tak:
- E 100 - E 199 to barwniki;
- E 200 - E 299 to konserwanty;
- E 300 - E 399 to regulatory kwasowości i przeciwutleniacze;
- E 400 - E 499 to środki spulchniające, żelujące oraz emulgatory;
- E 500 - E 599 to substancje pomocnicze;
- E 600- E 699 to wzmacniacze smaku;
- E 900 - E 999 kryją nabłyszczacze i słodziki;
- E 1000 - E 1999 to grupa konserwantów, zagęstników i stabilizatorów.
Jak widać, dodatków do żywności mogą być setki, dlatego nie sposób zapamiętać właściwości i wpływu każdego z nich. Jeśli jednak nie jest ci obojętne to, co jesz i z czego przygotowujesz posiłki dla swoich bliskich, przy wybieraniu produktów spożywczych posiłkuj się listą szkodliwych substancji. Które E są szkodliwe?
Substancje E - oznaczenia dodatków do żywności
Szkodliwe E występują w każdej z grup. Poznaj je, zanim ponownie włożysz do koszyka w sklepie produkt z ich zawartością. Dla ułatwienia podajemy listę E, których warto unikać, z podziałem na grupy.
E dodatki do żywności - szkodliwe barwniki
Niemal każdy produkt spożywczy, w szczególności zaś ciasta i słodycze, są dodatkowo barwione. Taki zabieg ma za zadanie zwiększyć atrakcyjność produktu w oczach konsumenta. Nie wszystkie barwniki są złe, jednak kilka z nich zdecydowanie nie powinno znaleźć się w codziennym menu.
Lista szkodliwych E - barwników to:
- E 102 tartrazyna - znajduje się przede wszystkim w musztardzie oraz napojach w proszku. Przypisuje się jej negatywny wpływ na koncentrację, może także powodować zaburzenia snu;
- E 104 żółcień chinolinowa - można znaleźć ją w wyrobach cukierniczych. Może powodować silne reakcje alergiczne skóry;
- E 110 żółć pomarańczowa - obecna w marmoladach i gumach do żucia. Może wywoływać pokrzywkę oraz duszności;
- E 122 azorubina - to składnik niedozwolony do stosowania w Polsce. Przypisuje się jej wywoływanie obrzęków;
- E 123 amarant - często spotykany w kolorowych drinkach, ciastach w proszku i kaszach. Potencjalnie rakotwórczy, niebezpieczny dla astmatyków;
- E 124 czerwień koszenilowa - dodawana do kolorowych napojów, wyrobów cukierniczych, lodów. Podejrzewana o wywoływanie nadpobudliwości u dzieci, niebezpieczna dla astmatyków, może również wpływać negatywnie na płodność;
- E 127 erytrozyna - niekorzystny wpływ na koncentrację, źle działa również na osoby z chorobami tarczycy;
- E 131 błękit patentowy - uwalnia histaminę, przez co jest niebezpieczny dla alergików;
- E 132 indygotyn - potencjalnie rakotwórczy;
- E 150a/ E150d karmel -może powodować nadpobudliwość oraz problemy żołądkowo - jelitowe;
- E 151 czerwień brylantowa - przekształca się w jelitach w szkodliwe związki;
- E 180 litorlubina - przypisuje się jej działanie alergizujące, powodujące pokrzywkę i katar sienny, jest także odpowiedzialna za nadpobudliwość i kłopoty ze snem.
E dodatki do żywności - tabela konserwantów
Konserwanty E, których powinno się unikać, to także dość obszerna lista. Znajdują się na niej również te bardzo powszechnie stosowane E składniki, takie jak beznsoesan sodu (dodawany przede wszystkim do napojów) oraz azotyn sodu (najczęściej stosowany konserwant do przedłużania trwałości wędlin).
Szkodliwe substancje E w żywności to:
- E 210, czyli kwas benzoesowy -może przyczyniać się do występowania reakcji alergicznych, działa także drażniąco na śluzówkę jelit i żołądka. Potencjalnie rakotwórczy;
- E 211, E 212, E 213 - benzoesany - mają działanie jak wyżej;
- E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego - podejrzewany o działanie odurzające oraz skurcze mięśni. Składnik alergizujący;
- E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228) - mogą powodować ból głowy, przyczyniają się także do niszczenia witaminy B12 w organizmie;
- E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu - mogą wywoływać reakcje alergiczne na skórze;
- E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu - środki rakotwórcze, mogące wywołać zapalenie nerek, a nawet problemy behawioralne;
- E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas - mogą przekształcać się w azotyny, a także wywoływać zawroty głowy i powodować astmę;
- E252 azotan V potas - podobnie jak powyżej.
Konserwanty rakotwórcze powinny zostać ograniczone w diecie do minimum, a najlepiej zupełnie być z niej wykluczone.
Dodatki z grupy E 300 - szkodliwość przeciwutleniaczy
Choć przeciwutleniacze kojarzą się korzystnie, jako naturalna broń z wolnymi rodnikami, to jednak nie w każdej formie będą miały tak zbawienny wpływ na organizm.
Najbardziej znanym przeciwutleniaczem jest witamina E i witamina C. Ta ostatnia również jest dodawana do żywności, a na opakowaniu wymieniona jest jako E-300.
W grupie przeciwutleniaczy dodawanych do żywności znajdują się jednak również te szkodliwe. Są to:
- E310 galusan propyl - odpowiedzialny za występowanie reakcji alergicznych i wysypki;
- E311 galusan oktylu - jak wyżej;
- E312 galusan dodecylu - jak wyżej;
- E320 BHA, E321 BH - - przyczyniają się do wzrostu poziomu "złego" cholesterolu we krwi;
- E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu - spożywane w dużych ilościach mogą wywoływać biegunki.
E dodatki do żywności - tabela niezdrowych emulgatorów
W grupie emulgatorów znajduje się również kilka substancji, które mogą negatywnie oddziaływać na organizm i samopoczucie. Są to:
- E400: kwas alginowy - nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, dodatkowo wypłukuje minerały z organizmu;
- E407 karagen - może prowadzić do zaburzeń układu trawiennego, może prowadzić również do owrzodzeń układu pokarmowego. Hamuje wchłanianie składników mineralnych z pożywienia;
- E450: difosforany - szkodliwość tego składnika to przede wszystkim wpływ na metabolizm, może również zmniejszać wchłanialność żelaza i innych minerałów;
- E461: metyloceluloza - ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie jelit.
Podobnie działa węglan sodu - E 500. Szkodliwość tego składnika spulchniającego polega na negatywnym oddziaływaniu na układ trawienny. Spożywany w nadmiarze może powodować biegunkę i wymioty, a nawet uszkadzać nerki.
Lista szkodliwych E, których warto unikać: wzmacniacze smaku
Wzmacniacze smaku, jak sama nazwa wskazuje, podnoszą atrakcyjność smaku produktu. W niektórych przypadkach nie stanie się nic złego, jeśli będziemy je spożywać. Kilka z nich zdecydowanie jednak może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
- E621 glutaminian sodu MSG - powinni unikać go astmatycy - może nasilać dolegliwości, może także wywoływać bóle głowy i nudności. Przypisuje mu się właściwości sprzyjające przybieraniu na wadze;
- E622 glutaminian potasu - podejrzewany o powodowanie bezsenności, przyspieszanie akcji serca i negatywny wpływ na wzrok;
- E631 inozydian sodu - może pogłębiać problemy związane z kamicą nerkową.
Szkodliwe dodatki do żywności E - zastępcy cukru
Słodzące dodatki do żywności zastępujące cukier z założenia mają być zdrowsze od niego - inaczej przecież nie byłoby potrzeby zastępowania go. Są jednak dwa takie jego substytuty, które mają szkodliwe działanie, przede wszystkim w dłuższej perspektywie. Należą do nich:
- E 951 aspartam - może działać drażniąco na przewód pokarmowy, a także powodować nowotwory piersi i płuc. Niewykluczone, że w dużym stopniu odpowiada także za schorzenia układu nerwowego;
- E 954 sacharyna - ma szkodliwy wpływ na układ moczowy, może nawet powodować powstawanie nowotworów pęcherza.
Nie tylko Adele. Gwiazdy, które schudły najwięcej. Teraz są prawe nie do poznania
Znane osoby też potrafią świecić przykładem. Przedstawiamy gwiazdy, które schudły najwięcej. Ich niesamowite metamorfozy robią wrażenie.Podsumowanie - szkodliwe E w codziennej diecie
Nie wszystkie dodatki do żywności E, które wymienione są jako szkodliwe, mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Wydaje się więc, że spożywanie żywności, w której są dodatkami, nie jest aż tak niebezpieczne, jak może sie wydawać. Warto jednak zdecydowanie unikać tych, które mają działanie potencjalnie rakotwórcze i które wpływają negatywnie na układ nerwowy.
Wybierając więc produkty spożywcze, warto sięgać po nie z głową, by potencjalnie szkodliwych dodatków spożywać jak najmniej.
1 z 1
Lista szkodliwych E