Leki prosto z drzewa
Wykorzystaj pełnię lata i jak najczęściej jadaj świeże owoce. Dostarczają mnóstwa witamin, minerałów i zapobiegają chorobom.
- Naj
Wszystkie owoce korzystnie wpływają na zdrowie, choćby dlatego, że bogate są w błonnik i przeciwutleniacze. To substancje niszczące wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się, sprzyjają nowotworom. Jednak niektóre owoce "specjalizują" się w zapobieganiu określonym schorzeniom.
MORELE NA MOCNE KOŚCI
Teraz jadaj je świeże, a gdy lato minie, sięgaj po suszone. Zawierają żelazo, cenny dla kości wapń i fosfor oraz dużo potasu. Znajduje się w nich także spora dawka beta-karotenu, który działa antynowotworowo.
KORZYŚCI Morele wzmacniają kości, więc nie żałuj ich sobie, gdy jesteś zagrożona osteoporozą (wystarczy kilka owoców dziennie). Duża porcja potasu sprawia, że przyspieszają wydalanie wody, co zmniejsza obrzęki. Ponadto zwalczają zgagę.
BRZOSKWINIE NA ANEMIĘ
Dużo w tych pysznych owocach wapnia, potasu, magnezu, żelaza, a także witamin z grupy B. Zawierają również sporo beta-karotenu.
KORZYŚCI Powinnaś się nimi raczyć, jeśli masz anemię, jesteś w ciąży lub nie jadasz mięsa, bo bogate są w żelazo. Ponadto oczyszczają organizm z toksyn. Regulują trawienie i działają moczopędnie, zaleca się je więc osobom chorym na nerki, ze skłonnością do powstawania obrzęków. Podobnie jak morele wzmacniają kości i likwidują zgagę.
CZEREŚNIE NA ARTRETYZM
Co prawda 80% tych owoców to woda, ale nie oznacza to, że są bezwartościowe. Zawierają dużo potasu i witamin z grupy B, zwłaszcza B5, która wspomaga leczenie artretyzmu, fl awonoidy (silne przeciwutleniacze), witaminy A i C, kwasy owocowe oraz jod.
KORZYSCI Pół kilograma czereśni dziennie (w sezonie) zapobiega reumatyzmowi. Ponadto uzupełnia niedobór jodu, którego wielu Polakom brakuje. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy (m.in. reguluje przemianę materii).
ŚLIWKI NA ZAPARCIA
Zawierają sporo kwasów, garbników, glikozydów i antocyjanów. Są również cennym źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit, potasu i magnezu.
KORZYŚCI Zarówno świeże, jak i surowe leczą zaparcia. Działa tak kilka śliwek lub pół szklanki kompotu dziennie. Dodatkowo zmniejszają zły cholesterol (LDL) i w związku z tym przeciwdziałają chorobom serca i naczyń krwionośnych. Mają także działanie antynowotworowe, bo zawierają przeciwutleniacze.
Jabłka dobre na wszystko
„Dwa jabłka z wieczora przegonią doktora” - mawiały nasze babcie. I miały rację. Jabłka to samo zdrowie.
Zapobiegają rozwojowi miażdżycy i niedokrwiennej choroby serca, bo zawarta w nich kwertycyna uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się w nich cholesterolu.
Ułatwiają trawienie, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają odchudzanie, zmniejszają stężenie złego cholesterolu, ponieważ obfitują w błonnik.
Wzmacniają paznokcie i włosy ze względu na obecność krzemu oraz wapnia.