Reklama

L – karnityna (zwana witaminą Bt), czyli związek dwóch aminokwasów (metioniny i lizyny), jest najpopularniejszą substancją wykorzystywaną w procesie gubienia zbędnych kilogramów przez kobiety.

Reklama

Czy rzeczywiście jest ona niezbędna do odchudzania się, czy tylko koncerny farmaceutyczne poprzez agresywne kampanie reklamowe wpoiły nam aksjomat, że bez wspomagaczy odchudzających typu l – karnityna nie uda się poprawić własnego ciała.

Aby wyjaśnić ową zagadkę należy zadać dwa pytania:

  1. Czy l – karnityna rzeczywiście pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej?
    oraz:
  2. Czy należy stosować suplementy bogate w l – karnitynę?

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest prosta. TAK - l – karnityna pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Nie jest to nic odkrywczego, po prostu l – karnityna reguluję poziomu lipidów, wychwytuję tłuszcze i przenosi je do komórek, gdzie tłuszcz zamieniany jest w energię.

Drugie pytanie - trudniejsze - nie ma już tak prostej odpowiedzi, gdyż można zażywać suplement l - karnityny, jednak nie zawsze. L- karnitynę należy stosować tylko w jednej sytuacji. Kiedy? Wówczas, gdy sposób odżywiania jest chaotyczny, nieregularny oraz pozbawiony wartościowych biologicznie substancji odżywczych. Innymi słowy, każdy człowiek, który odżywia się w sposób wartościowy oraz racjonalny, nie powinien mieć problemów z niedoborem l – karnityny. Dlaczego: L – karnitynę występują w pożywieniu i właśnie w tej postaci jej najbardziej przyswajalna przez organizm. Kwestia przyswajalności odżwek nie wygląda już tak optymistycznie. L - karnityny, która podana jest w postaci suplementów wchłania się do organizmu w małych ilościach. I nie ma znaczenia, czy l – karnitynę dostarczy się w postaci tabletek, w płynie, czy proszku, jej przyswajalność wynosi od 13 - 18 procent.

Porównanie przyswajalności:

Źródło

l - karnityny

Posiłek: obiad

Odżywka

Postać

l - karnityny:

Obiad składający się z mięsa wołowego, surówki i pieczywa oraz szklanka mleka

1 tabletka

l – karnityny

Ilość l- karnityny

400 mg

1000 mg

Przyswajalność:

360

150

Co wynika z powyższej tabeli. Mimo, że jedzenie nie zawiera tak dużej dawki l - karnityny, co suplementy, to i tak więcej pożytku nasz organizm będzie miał właśnie z pożywienia.

W jakich produktach l – karnityna występuje w dużych ilościach:

    • Dziczyzna 110-220 mg/100g
    • Wołowina 100-220 mg/100g
    • Wieprzowina 25-33 mg/100g
    • Mięso z królika 20-30mg/100g
    • Drób 7-32 mg/100g
    • Ryby 2-21mg/100g
    • Kiełbasa 1-20 mg/100g
    • Nabiał 1-12 mg/100g
    • Grzyby 1-6 mg/100g
    • Warzywa, 0-1 mg/100g
    • Owoce 0-0,9 mg/100g
    • Orzechy, zboże 0-0,8 mg/100g
Reklama

Jeżeli dieta jest uboga w powyższe produkty, można wprowadzić suplementację, pamiętając, że l - karnitynę w formie sztucznej należy przyjmować w cyklach 6 tygodniowych z 4 tygodniową przerwą.

Reklama
Reklama
Reklama