Reklama

Zalecenia zdrowego odżywiania mówią, aby ograniczać spożycie produktów przetworzonych. Jednak koncentraty pomidorowe czy inne przetworzone produkty z pomidorów paradoksalnie mają więcej likopenu niż świeże pomidory. A likopen to związek, który wspomaga profilaktykę różnych rodzajów nowotworów, w tym m.in.raka prostaty. Zatem spożywanie soków czy przecierów z pomidorów jest jak najbardziej korzystne dla zdrowia. Wyjątek potwierdza regułę.


Aby próbować oceniać ketchupy dostępne na rynku, najpierw warto dowiedzieć się jaki skład powinien mieć ketchup „naturalny”. Receptura klasycznego ketchupu jest następująca:

Reklama
  • Koncentrat pomidorowy
  • Cukier
  • Ocet
  • Sól kuchenna
  • Ziele angielskie
  • Goździki
  • Cebula
  • Inne przyprawy naturalne


Producenci dodają do ketchupów także inne składniki. W ten sposób wyprodukowanie takiego produktu znacznie obniża jego cenę. Mogą to być m.in.: barwniki, syrop glukozowo-fruktozowy, benzoesan sodu, acetylowany adypinian diskrobiowy czy skrobia modyfikowana. W którym ketchupie jest najwięcej pomidorów i najmniej niepotrzebnych dla organizmu dodatków przekonajmy się na podstawie poniższej analizy etykiet.

Do analizy wybrałam 9 ketchupów, które najczęściej można spotkać w naszych sklepach. Jak się okazuje producenci zaczynają swoją ofertę kierować także dla dzieci. Tylko w dwóch ketchupach nie znalazłam zbędnych dodatków (nie licząc aromatów). Jest to ketchup dla dzieci Pudliszki i ketchup Heinz.

Składniki w poszczególnych ketchupach podzieliłam na 2 umowne grupy:

  • Składniki KLASYCZNE, czyli takie, które są pożądane w tym produkcie
  • Oraz składniki DODATKOWE czyli takie, których obecność nie jest niezbędna


Jak się prezentuje skład poszczególnych ketchupów zobaczcie poniżej:

I. Bez zagęstników, konserwantów, regulatorów:
PUDLISZKI: Ketchup dla dzieci
Składniki (klasyczne): pomidory (184 g w 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól
Składniki (dodatkowe): aromaty naturalne

HEINZ Ketchup
Składniki (klasyczne): pomidory (132 g w 100 g produktu), cukier, ocet, sól, ekstrakty przypraw i ziół
Składniki (dodatkowe): brak

MY ECOLIFE Ketchup ekologiczny
Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy (227 g pomidorów w 100 g ketchupu), cukier, sól morska, ocet winny, przyprawy
Składniki (dodatkowe): regulator kwasowości: kwas cytrynowy

II. Z dodatkiem zagęstników
PUDLISZKI Ketchup pikantny super pikantny
Składniki (klasyczne): pomidory (193 g w 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, przyprawy
Składniki (dodatkowe): skrobia modyfikowana, aromaty

HELLMANN’S Ketchup
Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, cebula, czosnek, pieprz Cayenne, pieprz czarny, liść laurowy, goździki
Składniki (dodatkowe): woda, skrobia modyfikowana

III. Z dodatkiem m.in.: zagęstników, barwników, regulatorów, środków słodzących innych niż cukier

KOTLIN Ketchup pikantny
Składniki (klasyczne): pomidory (120 g w 100 g ketchupu), cukier, , sól,
Składniki (dodatkowe): zagęstnik: acetylowany adypinian diskrobiowy, woda, regulator kwasowości: kwas octowy, naturalny aromat, konserwant: benzoesan sodu

KAMIS Ketchup pikantny
Składniki (klasyczne): pomidory (106 g w 100 g ketchupu), cukier, ocet, sól, przyprawy, cebula
Składniki (dodatkowe): skrobia modyfikowana, koncentrat soku z czarnej marchwi (naturalny barwnik), aromaty

DEVELEY Ketchup McDonald’s Tomato
Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy 73%, ocet, sól, ekstrakty przypraw
Składniki (dodatkowe): syrop glukozowo-fruktozowy (zamiast cukru)

TORTEX Ketchup
Składniki (klasyczne): koncentrat pomidorowy 37%, cukier, ocet, sól, przyprawy: pieprz czarny, kolendra, tymianek, cząber, oregano
Składniki (dodatkowe): woda, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, konserwant: benzoesan sodu, aromat


Jaki ketchup wybrać?
Kieruj się 2 zasadami przy wyborze dobrego dla siebie ketchupu. Wybieraj ten, który ma:

  1. Najwięcej pomidorów
  2. A najmniej składników dodatkowych (zagęstników, aromatów, barwników, regulatorów itp.)


Zawsze też możesz zrobić ketchup samodzielnie. Do tego potrzebny będzie ci przecier pomidorowy domowej roboty, seler, cebula, przecier z soku jabłkowego, możesz także wziąć paprykę. Do smaku dodaje się cukier, sól, czosnek i przyprawy ziołowe, np.: oregano, liścia laurowe, goździki, pieprz czarny, a gdy lubisz pikantny ketchup to jeszcze pieprz Cayenne. Wszystko dusisz do odparowania wody.

Reklama

Gorący sos nalewasz do słoiczków lub buteleczek po sokach warzywnych, zakręcasz i jeszcze na chwilę do wrzątku, aby słoiki się zamknęły. W ten sposób otrzymujesz ketchup domowej roboty bez zbędnych dodatków. Ty zdecyduj, jaki ketchup chcesz dodawać do potraw.

Reklama
Reklama
Reklama