Karczochy
Te ciekawe warzywa właśnie zaczynają swój sezon. Dlaczego warto jeść ich „szyszki” i jak je podawać?
- kobieta.pl
Karczochy należą do rodziny astrowatych. Pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego, uprawiane są w Europie jako warzywo. Jadalna część karczocha to główka kwiatostanu, usuwa się z niego zewnętrzne łuski.
Wartości odżywcze karczochów
Przede wszystkim warzywa te są niskokaloryczne – w 100 g mają tylko 47 kcal! Są idealne na diecie odchudzającej bo zawierają substancje odchudzające:
cynarynę – usprawnia ona proces trawienia oraz kontroluje hormony regulujące pozom cukru we krwi
inulinę – ten antyoksydant zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym
niacynę – czyli witaminę B3 i PP, jest ona pomocna w procesach przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych. Karczoch jest jednym z najbogatszych w niacynę warzyw.
Oprócz tego w karczochach znajdziemy kwas foliowy, witaminę C, E i K oraz wapń, żelazo, fosfor, duże ilości potasu, sód i magnez.
Jak przyrządzać karczochy?
Karczochy myjemy i obcinamy łodygę nad nasadą, następnie odcinamy zewnętrzne twarde liście oraz końcówki pozostałych (na 1/3 wysokości). Na koniec kroimy karczocha na pół i usuwamy wewnętrzne listki. Karczochy podobnie jak ziemniaki mają tendencję do ciemnienia, warto je umieścić w wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
Karczochy możemy gotować – zanurzamy je w wodzie w całości i gotujemy przez 30-40 minut, aż staną się miękkie. Wodę przyprawiamy solą i oliwą z oliwek.