Jedzmy więcej warzyw!
Warzywa i owoce jako produkty zawierające naturalne pokłady witamin i minerałów powinny królować na naszych stołach. Co zrobić, by spożywać większe ilości warzyw i owoców? Wyciskać z nich soki!
- mat.prasowe
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 400 gramów warzyw i owoców w ciągu dnia, z rozdzieleniem na 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Przy czym porcja oznacza około 100 gramów produktu, czyli np. małe jabłko, kilka śliwek czy mandarynek.
Ze względu na zawarty w nich cukier, 200 g owoców w ciągu dnia to wystarczająca ilość, ale jeśli chodzi o warzywa, najlepiej jeść ich nawet ponad 0,5kg dziennie - przekonuje dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. Tylko, komu się chce obierać, kroić i potem gryźć takie ilości?
Dlaczego spożywanie warzyw i owoców jest takie ważne? - Przede wszystkim zawierają one witaminy i minerały, które budują nasze zdrowie oraz odpowiadają za szereg reakcji w organizmie: od odporności po oddychanie komórkowe - tłumaczy Agata Ziemnicka - Łaska. Owoce i warzywa zawierają także antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, a więc przed starzeniem na poziomie komórki i mają ogromną rolę w prewencji pierwotnej przed chorobami cywilizacyjnymi, jak np. nowotwory. Są też bogate w błonnik, który obniża sytość, wypełniając żołądek, zmniejszając przez to ryzyko nadwagi i otyłości. Błonnik zmniejsza ilość cukru i cholesterolu we krwi, czyli jest niczym szczotka dla układu pokarmowego, a myć się trzeba przecież codziennie.
Aby sprawdzić uodparniające działanie warzyw i owoców, wypróbuj specjalnie przygotowany przez Agatę Ziemnicką przepis na sok warzywno-owocowy.
SOK WZMACNIAJĄCY ODPORNOŚĆ
- 3 liście jarmużu
- 2 garści szpinaku
- mała garść pietruszki
- 3 plastry świeżego ananasa
- 1 cytryna
- 2 centymetry imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- pół łyżeczki oleju kokosowego
Wszystkie składniki soku wyciśnij w wyciskarce.
Wzmocnienie odporności polega między innymi na dostarczeniu jak największej liczby antyoksydantów do organizmu, czyli: witaminy C i E oraz minerałów: cynku, selenu i miedzi. Bogactwo natury aż prosi o zainteresowanie. Wystarczy je dobrze połączyć, a elementy podnoszące odporność sprzęga się synergicznie i tak powstanie szczepionka w soku.
TROCHĘ CIEKAWOSTEK
Pietruszka i ananas zawierają witaminę ogromne ilości witaminy C. Dodatkowo ananas jest bogaty w bromelaninę działającą przeciwzapalnie. Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne działanie ma również imbir. Szpinak pasuje do witaminy C, bo jest źródłem żelaza, a modny w tym sezonie jarmuż zawiera masę antyoksydantów, od witaminy C po beta karoten. Na koniec witaminowej bomby jeszcze pełna witaminy C cytryna, szczypta pieprzu cayenne i sok gotowy!
Im więcej warzyw i owoców spożywamy i im bardziej różnorodne są te produkty, tym lepiej, dlatego puść wodzę fantazji, komponując kolejne bomby witaminowe. A jeśli szukasz inspiracji na inne zdrowe i pyszne soki, możesz zajrzeć do dołączonej do wyciskarek Philips książeczki z przepisami.
1 z 1
warzywa002