Jaka powinna być dieta na jesień? Które błędy żywieniowe popełniamy najczęściej? Dietetyczka odpowiada
Zbliża się jesień – czas, gdy nasz organizm przestawia się na inny tryb i zaczyna funkcjonować nieco inaczej niż latem. To moment, kiedy warto zadbać o odporności i dostarczyć sobie jak najwięcej energii, witamin oraz składników mineralnych. Ale jak to zrobić? O tym rozmawiamy z Małgorzatą Brzezińską, dietetyczką kliniczną Maczfit.
- Redakcja
W tym artykule:
Dieta na jesień - jaka powinna być?
Zbliża się jesień, a co za tym idzie, częściej towarzyszą nam różnego rodzaju zachcianki żywieniowe. Czym najlepiej zastąpić kuszące, ale niekoniecznie zdrowe przekąski?
Małgorzata Brzezińska: Skupiłabym się przede wszystkim na analizie obecnej diety. Skoro organizm domaga się przekąsek i mamy zachcianki, oznacza to, że nasza podstawowa dieta jest niedoborowa albo nieodpowiednio zbilansowana. Może brakuje w niej odpowiedniej ilości białka albo bazujemy na produktach o niskim indeksie sytości – przez co po zjedzeniu posiłku nadal odczuwamy głód. Przyczyn może być wiele, ale zawsze powinien być to dla nas sygnał, że powinniśmy poprawić pewne elementy w dotychczasowym żywieniu.
Wraz z nową porą roku często obniża się również nasze samopoczucie. Co jeść, by poczuć się lepiej?
M.B.: Przede wszystkim jeść. Jeść zbilansowane posiłki, a nie niezdrowe przekąski czy szybkie gotowe dania, które ani nie sprawiają nam satysfakcji podczas jedzenia, ani nie odżywiają naszego organizmu. W sezonie jesienno-zimowym warto postawić na rozgrzewające potrawy, korzenne przyprawy czy kiszonki. Nie należy zapominać o warzywach i owocach, które będą w tym trudnym okresie dostarczać niezbędnych witamin, składników mineralnych, ale też innych substancji odżywczych, które będą wzmacniać nasz organizm.
Najczęstsze błędy żywieniowe według dietetyków
Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe, których możemy być nieświadomi?
M.B.: Jedzenie bardzo małych objętościowo posiłków, ale za to takich o bardzo dużej kaloryczności, której nie jesteśmy świadomi. Przykładem mogą być bardzo cenne i wartościowe w naszej diecie orzechy. Wydaje się, że ich podjadanie w ciągu dnia nie powinno nam zaszkodzić, a jednak mało kto wie, że 100 g orzechów może stanowić nawet 600 kcal. Np. dla kobiety będącej na diecie redukcyjnej, może to być aż 40% dziennego zapotrzebowania.
Czy dieta pudełkowa to skuteczna metoda odchudzania?
M.B.: Podstawową zasadą podczas redukcji masy ciała jest odpowiedni deficyt energetyczny względem naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Dieta pudełkowa pozwala nie tylko zaoszczędzić czas na gotowaniu posiłków i zakupie produktów spożywczych, ale także na zagłębienie się w temat prawidłowego odżywiana, liczenia kalorii i makroskładników. Konsultacja z naszym dietetykiem przed zakupem cateringu pozwala zrozumieć jej zasady, dobrać odpowiednią wartość energetyczną diety oraz jej rodzaj. Uważam, że obecnie jest to najbardziej skuteczna metoda odchudzania. Możemy wybierać posiłki, które lubimy, nie martwiąc się o ich bilansowanie i ciesząc się dodatkowo utratą masy ciała.
Jakie diety są najbardziej popularne i dlaczego?
M.B.: Naszą najpopularniejszą dietą jest dieta Fit&Slim, która nie wyklucza żadnych produktów spożywczych. Bazujemy w niej na podstawowych zasadach prawidłowego odżywiania, proponujemy smaki z całego świata i wariacje znanych posiłków z naszym Maczfitowym twistem. Myślę, że to jest klucz do racjonalnego i satysfakcjonującego żywienia – nie mamy poczucia, że musimy z czegoś rezygnować, próbujemy różnych smaków, które dostarczają nam nowych doznań kulinarnych, a przy okazji odżywiamy nasz organizm i dbamy o zdrowie. Taki wybór sprawia, że dieta to po prostu sposób żywienia, a nie słowo kojarzącej się z ograniczeniami i dodatkowymi obowiązkami w postaci zakupów czy gotowania. W naszej ofercie jest jeszcze 12 innych, gotowych diet dostosowanych do najróżniejszych potrzeb oraz 3 diety z Wyborem Menu, dzięki którym możemy wybierać nawet z 40 dań dziennie. Co ciekawe, klienci zamawiający dietę z Wyborem Menu mogą m.in. dodawać i odejmować posiłki – a to z kolei pozwala im np. na dokupienie naszych nowych kanapek lub świeżo wprowadzonych do oferty posiłków dla dzieci.
A dieta sokowa?
Nie polecamy diety sokowej jako formy diety redukcyjnej oraz jej długotrwałego stosowania. Pamiętajmy, że polega ona na piciu jedynie soków owocowo-warzywnych i jest niedoborowa w białko oraz tłuszcz. Jest to jednak niewątpliwie bogaty zastrzyk witamin i składników aktywnych. Niektóre osoby potrzebują tak drastycznej zmiany w swoim życiu, zmiany, która pozwoli im na rozpoczęcie przygody ze zdrowym odżywianiem. Inne osoby natomiast stosują detoks sokowy raz na pewien czas, aby chwilowo odciążyć swój organizm i poczuć się lżej.
Internet w dzisiejszych czasach wykreował nam obraz idealnej szczupłej sylwetki, a młodzi ludzie coraz częściej decydują się na tak zwane głodówki, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy. Jakie to niesie za sobą konsekwencje?
Głodówki są szczególnie niebezpieczne dla młodych organizmów, które mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze zapewniające prawidłowy rozwój zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Zaburzenia odżywiania to ogromny problem wśród dzieci i młodzieży. Niestety ten temat jest nadal bagatelizowany, a tylko konsekwentna edukacja (trwająca już od najmłodszych lat) jest w stanie uświadomić, na jak wiele aspektów życia ma wpływ nasze żywienie.
A więc jak zadbać o zdrowe żywienie swoich pociech? Zarówno tych starszych, jak i młodszych, które właśnie stawiają pierwsze kroki w szkolnych murach.
Przede wszystkim być dla nich przykładem. Dzieci naśladują swoje otoczenie, głównie rodziców i opiekunów, którzy są dla nich autorytetami. I właśnie m.in. dlatego wśród nowości Maczfit znajdziemy MaczKids, czyli menu dla najmłodszych. Dzięki niemu każdy członek rodziny znajdzie w naszym cateringu posiłek odpowiedni dla siebie. A rodzice odetchną z ulgą, mogąc poświęcić wolny czas na coś innego niż gotowanie. To proste i wygodne rozwiązanie.