Reklama

MNIEJ!
Pamiętaj, że twój żołądek ma pojemność połówki grejpfruta i nie powinno się podczas jednego posiłku jeść więcej niż to, co się w niej zmieści.
A ponieważ z reguły przekraczamy tę ilość, powiemy ci, jak zmniejszyć porcję.

Reklama

■ Nie jedz bezpośrednio z opakowania. Wtedy nie widzisz, ile zjadasz. Przesyp jedzenie do miseczki lub na talerz.

■ Staraj się, by warzywa (zwłaszcza zielone) stanowiły połowę każdego posiłku.

■ Pamiętaj, że nawet bardzo zdrowe jedzenie zawiera kalorie. Gdy czytasz: „Jedz dużo migdałów”, bądź świadoma, że 12 sztuk to 120 kalorii.

■ Nie rób zakupów na zapas. Kupuj małe porcje, do bezpośredniej konsumpcji.

■ Kup wagę kuchenną. Zważ płatki, ugotowany ryż, makaron. Dowiesz się wtedy, że 150 g kaszy lub ryżu to maleńka garsteczka (a ma ona już 150 kalorii!).

■ Gotuj dokładnie tyle, ile masz zjeść. Nie dodawaj do garnka odrobiny więcej, „na wszelki wypadek”.

Reklama

■ Jeśli jednak ugotujesz coś na zapas, dodatkową porcję od razu włóż do pudełka i schowaj do lodówki – nim zaczniesz jeść.

Reklama
Reklama
Reklama