Intymny jadłospis
Miewasz częste infekcje stref intymnych, mimo że bardzo dbasz o higienę. Przyczyną może być niewłaściwa dieta. Podpowiemy ci, jak się odżywiać, żeby uniknąć zakażeń.
- Claudia
Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, jak duży wpływ na zdrowie intymne ma to, co jemy. Nadmierne spożywanie niektórych produtów może być przyczyną nawracających infekcji dróg rodnych. Warto więc przyjrzeć się swojej diecie. Dodatkowo można zastosować probiotyki dopochwowe (np. Lactovaginal) – uzupełniają prawidłową florę bakteryjną o pałeczki kwasu mlekowego i zapobiegają infekcjom.
Zasady diety
● Wybieraj produkty pełnoziarniste: pieczywo żytnie, orkiszowe, płatki owsiane, brązowy ryż.
● Sięgaj po niesłodzone jogurty naturalne, ryby, chude mięso wołowe, drobiowe.
●Warzywa jedz najlepiej sezonowe. Dobrym wyborem są kiszone ogórki i kapusta: naturalne źródło pałeczek kwasu mlekowego i witaminy C. Wybieraj owoce kwaśne (słodkie dostarczają dużo cukrów prostych, które są pożywką dla bakterii).
● Najlepszym tluszczem jest oliwa. Nie zapomnij też o nasionach: pestkach słonecznika, dyni, siemieniu.
● Staraj się kupować żywność naturalną, bez konserwanów. Posiłki przygotowuj w domu, zrezygnuj z fast foodów.
Przykładowy jadłospis na 7 dni
Dzień 1
Śniadanie: ● 4 łyżki płatków owsianych na wodzie, z łyżką pestek słonecznika i łyżką suszonej żurawiny ● napar z rumianku
II śniadanie: ● jogurt naturalny bez cukru ● szklanka soku pomidorowego
Obiad ● gotowane udko kurczaka ● 100 g żółtej fasolki szparagowej ● 2 łyżki kaszy jęczmiennej ● woda mineralna z cytryną
Kolacja: ● porcja ryby po grecku ● kromka chleba pełnoziarnistego ● ogórek ● herbata owocowa
Dzień 2
Śniadanie: ● chudy twarożek ze szczypiorkiem ● 2 kromki chleba orkiszowego ● pomidor ● herbata ziołowa
II śniadanie: ● szklanka soku wyciśniętego z marchwi ● surówka z białej rzodkwi
Obiad: ● brokuł gotowany na parze ● pstrąg z tymiankiem pieczony w folii ● 3 gotowane ziemniaki
Kolacja: ● cukinia duszona z 3 pomidorami ● 2 kromki chrupkiego chleba żytniego ● herbata malinowa
Dzień 3
Śniadanie: ● 2 plasterki polędwicy z indyka ● 2 wafle z brązowego ryżu ●mały jogurt naturalny bez cukru ● kawa zbożowa
II śniadanie: ● surówka z kiszonej kapusty z kminkiem ● sok warzywny
Obiad: ● gotowana marchewka ● pieczona pierś indyka faszerowana natką ● 3 ziemniaki w mundurkach
Kolacja: ● bakłażan zapiekany z pomidorami i 3 plasterkami mozzarelli light ● zielona herbata
Dzień 4
Śniadanie: ● pasta z jajka gotowanego na twardo, z posiekaną natką oraz koperkiem ● grahamka ● 5 rzodkiewek ● zielona herbata
II śniadanie: ● jogurt naturalny bez dodatku cukru, z łyżką pestek dyni
Obiad ● dorsz z grilla z ziołami ● szpinak duszony ● 3 pieczone ziemniaki ● sałatka z pomidora z cebulką
Kolacja: ● risotto z brązowego ryżu z papryką i szynką drobiową ● napar z rumianku
Dzień 5
Śniadanie: ● 2 kromki chleba razowego na zakwasie, z plastrem szynki drobiowej ● jajko na miękko ● ogórek kwaszony ● czerwona herbata
II śniadanie: ● płatki owsiane na wodzie z 2 łyżkami posiekanych orzechów włoskich i migdałów
Obiad: ● dzwonko łososia z rusztu ●miks zielonych sałat z sosem winegret ● 3 łyżki brązowego ryżu
Kolacja: ● zupa dyniowa z pestkami dyni ● herbata z pokrzywy
Dzień 6
Śniadanie: ● 2 kromki chleba żytniego na zakwasie z kozim serem, pomidorem i natką ● zielona herbata
II śniadanie: ● sok wyciśnięty z marchwi
Obiad: ● makaron sojowy z piersią kurczaka i warzywami po chińsku ● surówka z selera z chudym jogurtem i garścią orzechów włoskich
Kolacja: ● łosoś gotowany ● 1/2 ogórka ● wafel ryżowy ● herbata owocowa
Dzień 7
Śniadanie: ● grahamka z 2 plastrami pieczonego indyka ● surówka z pomidora z cebulką ● herbata zielona II śniadanie: ● sok pomidorowy ● 2 wafle ryżowe
Obiad: ● spaghetti razowe po bolońsku z mięsem z indyka i sosem ze świeżych pomidorów ● surówka z pora
Kolacja: ● sałatka caprese z mozzarelli light, pomidora i świeżej bazylii, doprawiona łyżką oliwy
Niewskazane produkty
Słodycze, wszelkiego rodzaju cukry proste: słodkie ciasta, jasne pieczywo, biały ryż, słodzone: napoje, jogurty, desery.
Owoce świeże i suszone są bogatym źródłem fruktozy – cukru prostego będącego bardzo dobrą pożywką dla grzybów.
Sery pleśniowe oraz tłuste sery żółte.
Zupy typu instant, przyprawy typu vegeta, keczup, majonez.
Przetworzona żywność, np. konserwy.
Kiełki, które są wręcz wylęgarnią grzybów.
Alkohol powstaje z cukru i drożdży, przez co wzmaga rozwój grzybicy.