Indeks glikemiczny - nowa moda?
Każdy kobiecy dzień wypełniony jest liczeniem. Codziennie zastanawiasz się, ile minut zostało Ci do wyjścia, ile zadań musisz wykonać, ile pieniędzy masz na koncie i… na kogo możesz liczyć. Liczysz też każdą kalorię, którą zjadłaś? Nie uciekniesz od liczb, ale warto, żebyś wiedziała, które z nich są najistotniejsze! Pomożemy Ci to zrozumieć!
Aby Twoje matematyczne wysiłki miały sens, musisz wiedzieć, na jakie czynniki powinnaś zwracać uwagę. Ostatnio coraz częściej możesz usłyszeć o roli niskiego indeksu glikemicznego w zdrowej diecie. Czy to po prostu kolejne modne naukowe hasło? Nie!
Indeks glikemiczny to pojęcie funkcjonujące już od lat 80, kiedy znany naukowiec, David Jenkins, wraz ze współpracownikami, stworzył system grupujący żywność ze względu na to, jaki poziom cukru we krwi człowiek osiąga po ich spożyciu. Produkty spożywcze zostały podzielone na:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG
- produkty o średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70 %)
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70%).
Im bardziej przetworzony produkt, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny. Właśnie dlatego wartość IG jogurtów Premium Frutica słodzonych wyłącznie cukrami z owoców nie przekracza 55% i najczęściej mieści się w przedziale 37 - 46%!
Znajomość pojęcia indeks glikemiczny sprawi, że moda na liczenie kalorii odejdzie w niepamięć! Wiedza o tym, jakie produkty mają niski IG sprawi, że odzyskasz czas i energię dotąd poświęcane na porównywanie tabelek kalorii! Co najważniejsze - zaczniesz żyć bardziej świadomie stosując się do nowych zasad, które skutecznie pomogą Ci zadbać nie tylko o sylwetkę, ale o zdrowie w ogóle!