Gruszki - zdrowie na talerzu
Gruszka to jeden z najdłużej uprawianych przez człowieka owoców w historii naszych dziejów. Bardzo zdrowy!
- kobieta.pl
Opublikowano: 13.06.2014, 12:40
Reklama
Co kryje w sobie owoc gruszki?
Reklama
- około 60 kalorii,
- bardzo dużo potasu,
- wapń, fosfor, żelazo, sód, bor i jod,
- pektyny, sporo błonnika,
- ważne dla naszego zdrowia witaminy takie jak A, B1, B2, B6, C
Kiedy jeść gruszki? Często, bo są bardzo zdrowe. Szczególnie pomogą nam:
- po treningach, intensywnym uprawianiu sportu, zawsze wtedy, gdy intensywnie się pocimy,
- podczas zapalenia dróg moczowych (także w profilaktyce chorób układu moczowego na spółke z żurawiną),
- przy stanach zapalnych gruczołu krokowego,
- podczas biegunki i podczas zaparcia - gruszki doskonale regulują pracę układu trawiennego,
- przy problemach z ciśnieniem - delikatnie je obniżą i uszczelnią naczynia włosowate,
- przy cukrzycy i osteoporozie,
- przy kruchych i łamliwych paznokciach - wzmocnią je i odżywią.
Reklama
Korzystajmy zatem z sezonu na te owoce! Nasze ciało nam za to podziękuje!
Reklama
Reklama
Reklama