Głodówka pod kontrolą
Postanawiłaś nie jeść przez tydzień, bo chcesz szybko schudnąć. Słyszałaś też, że głodówka świetnie oczyszcza organizm. Tymczasem głodówka może też szkodzić.
- Naj
Znajoma przez kilka dni nic nie jadła. Efekt był od razu widoczny. Wydaje ci się zatem, że to dobry sposób na odchudzanie. Jednak każdy lekarz i dietetyk powie ci, że głodówki nie powinno stosować się jako metody walki z nadwagą. Czasem można ją wykorzystać do oczyszczenia organizmu, ale zachowując ostrożność.
Sposób na toksyny
Gdy przestajesz jeść, uwalniasz organizm od obowiązku trawienia i wchłaniania. Może więc "skupić się" na usuwaniu tego, co niepotrzebne lub wręcz mu szkodzi - pozbywa się starych komórek, szkodliwych produktów przemiany materii, tłuszczu. Poza tym w jelitach nie zalegają niestrawione resztki pokarmu, które w ogromnej ilości produkują toksyny. Pozbawione tego trującego balastu ciało zaczyna sprawniej funkcjonować. Dlatego po przeprowadzeniu głodówki wzrasta m.in. odporność na infekcje, zwiększa się wydolność umysłowa, czujesz przypływ energii i masz wrażenie lekkości - ale taki efekt uzyskasz pod warunkiem, że kuracja będzie przeprowadzona właściwie.
Skuteczny plan
By głodówka spełniła swoje zadanie, trzeba się do niej przygotować. Na 2 tygodnie przed jej rozpoczęciem zastosuj mało rygorystyczną dietę oczyszczającą. Ograniczy do minimum przykre objawy związane z niejedzeniem (np. uczucie zimna, bóle głowy) i rozpocznie proces odtruwania organizmu.
Dieta oczyszczająca
W tym czasie rezygnujesz z mięsa, słodyczy, cukru, alkoholu, herbaty, kawy, białego pieczywa i nabiału (z wyjątkiem jogurtu i kefiru). Podstawą diety są warzywa oraz owoce, grube kasze, nieoczyszczony ryż, a także ciemne pieczywo. Pij też dużo soków, zwłaszcza warzywnych.
Głodówka właściwa
Dopiero po takim przygotowaniu zacznij głodówkę. Pij tylko przegotowaną lub nisko zmineralizowaną niegazowaną wodę. Powinnaś też wysypiać się, unikać wysiłku fizycznego. Głodówka powinna trwać 1-2 dni - to w miarę bezpieczny okres niejedzenia. Dłuższa wymaga konsultacji z lekarzem.
Wychodzenie z głodówki
Do poprzedniej diety wracaj stopniowo. Przez 1. dzień pij tylko soki. 2. i 3. dnia dołącz warzywa (bez ziemniaków i roślin strączkowych). Potem rozszerz jadłospis o kasze, nabiał, ciemne pieczywo, dopiero po tygodniu - o mięso.
Plusy głodówki
+ usuwa szkodliwe produkty przemiany materii
+ oczyszcza jelita ze złogów
+ powoduje utratę wagi
Minusy głodówki
- nie wszyscy mogą ją stosować, nawet jeśli są zdrowi
- zawroty i bóle głowy
- osłabienie, rozdrażnienie
Zdaniem specjalisty
DOROTA OSÓBKA, dietetyk, poradnia żywieniowa Food Line
Głodówka to zła metoda walki z nadwagą
Odchudzanie to długi, starannie zaplanowany proces. Nie ukrywajmy - nadprogramowe kilogramy nie pojawiają się w ciągu kilku dni, ale są wynikiem długotrwałego niezdrowego sposobu żywienia i mało aktywnego stylu życia. Nie oczekujmy więc, że po kilku dniach niejedzenia pozbędziemy się trwale nadwagi. Głodówki nigdy nie powinno prowadzić się na własną rękę. Można to zrobić dopiero po konsultacji i pod opieką lekarza lub dietetyka, bo w wielu przypadkach jest niewskazana. Nawet zdrowi ludzie nie zawsze znoszą ją dobrze - niejednokrotnie kończy się nadmiernym osłabieniem, problemami z koncentracją i np. omdleniem. Dodatkowo w czasie głodówki organizm uczy się oszczędzać kalorie i wykorzystuje tę umiejętność przeciwko nam - kiedy znów zaczynamy normalnie jeść. Efekt jo-jo jest więc po głodówkach dość powszechny.