Dlaczego warto jeść wołowinę?
Wciąż mało popularna w naszym kraju wołowina jest o wiele bardziej zdrowa od mięsa wieprzowego. Wciąż mało popularna w naszym kraju wołowina jest o wiele bardziej zdrowa od mięsa wieprzowego.

- kobieta.pl
Wołowina czyli mięso czerwone powinno pojawiać się na naszym stole przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, podobnie jak ryby. Przez informacje na temat chorób wściekłych krów sprzedaż tego mięsa znacznie spadła, a to błąd gdyż kupując mięso w sprawdzonych źródłach nie narażamy się na niebezpieczeństwo. Nie jedząc zaś wołowiny pozbawiamy się wielu cennych składników.
Mięso wołowe zawiera duże ilości kreatyny. Jest to substancja, która swoją budową przypomina strukturę białek. Poprawia ona wydolność i siłę mięśni, wspomaga ich wzrost oraz przyspiesza spalanie tłuszczu. Z tych powodów jest ceniona przez kulturystów.
Kolejnymi ważnymi powodami dla których warto jeść mięso wołowe jest to, że zawiera on duże ilości witaminy z grupy B (B6, B12) co wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Dzięki B12 mamy lepszy nastrój, pamięć i koncentrację. W mięsie tym znajdujemy też pokłady potasu, magnezu, cynku i L-karnityny.
Największą motywacją do częstszego jedzenia wołowiny powinien być fakt, ze jest to jedno z najcenniejszych źródeł białka i żelaza.
Mięso to ma jednak swoje wady, jedzone w dużych ilościach może przyczyniać się do nowotworu jelita grubego. Jednak jedząc ją 1-2 razy na tydzień możemy być spokojni. Ważne jest aby stosować dietę zróżnicowaną.
Polecane
Poczucie humoru może poprawić twoje życie na kilka różnych sposobów. Wyjaśniamy, dlaczego warto żartować
Kto to realista? Dowiedz się, dlaczego warto wykazywać realistyczną postawę wobec świata i ludzi
Medytacja Vipassana to filozofia stylu życia. Dlaczego warto wypróbować jedną z najtrudniejszych technik medytacyjnych?
Ceramidy: czym są i dlaczego warto o nich pamiętać, wybierając kosmetyk
Współpraca reklamowa
Serpentynit - właściwości kontrowersyjnego kamienia szlachetnego. Dlaczego wzbudza takie emocje?
Nie wolno jeść na cmentarzu. Babcia z Lubelszczyzny zdradza, że to przyciąga pecha
„Mama haruje jak wół za najniższą krajową, a ojciec zbija bąki. Jak długo jeszcze mamy jeść najtańszą pasztetową?”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa