Dieta zupowa Moniki Honory - skuteczna i zdrowa. Nawet 40 kg bez efektu jo-jo
Diety odchudzające są stosowane przez kobiety na całym świecie, z różnymi efektami. Jedne faktycznie pozwalają na spadek wagi i utrzymanie go, inne prowadzą do efektu jo-jo i tycia po zakończeniu diety. Jednym z bardziej skutecznych sposobów odchudzania jest dieta zupowa. Ile można schudnąć na tej diecie? Jak wygląda jadłospis na diecie zupowej?
- Redakcja
Dieta zupowa menu - etapy
Dieta zupowa to sposób odżywiania, który stał się popularny wśród celebrytów za sprawą Adriane Galisteu, brazylijskiej modelki i prezenterki. W Polsce prekursorką diety zupowej jest Monika Honory, która dzięki tej diecie schudła 40 kilogramów bez efektu jo-jo. To właśnie jej model stosowania diety zupowej jest najbardziej polecany, ponieważ pozwala na zdrową utratę kilogramów - do 5 kg miesięcznie.
Dieta zupowa jest podzielona na 3 etapy:
- krok I - do diety wprowadzane są zupy, stopniowo redukując ilość spożywanych kalorii. Z początku jest to 5-6 zup dziennie, a po około 2 tygodniach, gdy żołądek się skurczy, są to jedynie 4 zupy. Ten etap trwa miesiąc i pozwala na zrzucenie 5 kg.
- krok II - kolejny etap jest przeznaczony dla osób, które chcą schudnąć więcej niż 5 kg. Zupy dzielone są na węglowodanowe i białkowe, czyli np. takie, które zawierają pełnoziarnisty makaron lub ryż oraz takie, które zawierają chude mięso, ryby itp. Na tym etapie diety istotne jest spożywanie zup o określonych porach. Te z potraw, które zawierają węglowodany powinny być jedzone maksymalnie do południa, a te zawierające białko po południu.
- krok III - ostatni etap diety zupowej to tak zwana stabilizacja, czyli stopniowe wprowadzanie dań o stałej konsystencji do diety. Ważne jest, by nie zarzucać od razu organizmu ciężkostrawnymi daniami i do końca stabilizacji (czyli 2 tygodni) nie spożywać potraw smażonych i zawierających duże ilości tłuszczu.
Kluczem do skuteczności diety zupowej jest stworzenie deficytu kalorycznego, przy jednoczesnym unikaniu uczucia głodu. W diecie tej należy przestrzegać również kilku prostych zasad:
- zupa musi składać się w połowie ze składników stałych, czyli zupy krem odpadają,
- do zupy nie dodawaj wędzonych lub smażonych składników,
- do zagęszczania zupy możesz użyć jedynie chudej śmietany i jogurtu naturalnego. Dodawanie mąki jest zabronione,
- do przygotowania zupy używaj jedynie naturalnych ziół i przypraw. Nie stosuj żadnych sztucznych i chemicznych dodatków, zwłaszcza wegety, kostek rosołowych i maggi,
- najlepiej, by konsystencja zupy była dość rzadka. Powinna ona składać się w połowie z wody i w połowie ze składników stałych.
Dieta zupowa - przepisy
Dieta zupowa oparta jest na spożywaniu wywarów z warzyw i mięsa, wzbogaconych o białko lub węglowodany. Ważne jest, by składniki stałe stanowiły przynajmniej połowę objętności zupy i były przyrządzone al dente, czyli na półmiękko. Żucie i gryzienie pobudza pracę soków trawiennych, dzięki czemu nie dojdzie do zaburzenia funkcji trawiennych. W konsekwencji takie zaburzenia mogłyby prowadzić do biegunek, zaparć itp. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które często stosowane są w diecie zupowej.
Zupa ogórkowa z brązowym ryżem
Składniki:
- włoszczyzna (pietruszka, 2 marchwie, połowa selera, por),
- 1 litr przegotowanej wody,
- 5 ogórków kiszonych,
- sok z ogórków - około 250 ml,
- koperek (świeży lub suszony),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- jogurt naturalny gęsty,
- 2 łyżki brązowego ryżu,
- przyprawy.
Przygotowanie:
W garnku z wodą umieść włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz masło. Dodaj liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, szczyptę pieprzu oraz odrobinę soli (do smaku). W międzyczasie ugotuj brązowy ryż w osobnym garnku i pozostaw go w wodzie, by napęczniał. Po około 30 minutach gotowania dodaj do zupy starte na dużych oczkach ogórki, ich sok oraz przyrządzony wcześniej ryż. Gotuj wywar przez kolejne 10 minut, po czym wyłącz go i dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego oraz posiekany koperek.
Zupa wielowarzywna
Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, połowa selera, por),
- 1 litr wody,
- 1 brokuł,
- połowa kalafiora,
- 200 gram bruskelki,
- 150 gram fasolki szparagowej,
- 2 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki kaszy jaglanej,
- przyprawy - pieprz, sól.
Przygotowanie:
W garnku z wodą umieść włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę jaglaną oraz warzywa - różyczki brokułu oraz kalafiora, brukselkę i fasolkę szparagową. Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 25 minut. Po wyłączeniu dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
Dietetyczna zupa rybna
Składniki:
- włoszczyzna (pietruszka, 2 marchewki, połówka selera, por),
- 200 gramów fileta z białej ryby (np. dorsza),
- 3 łyżki kaszy gryczanej,
- śmietana 12%,
- łyżka masła,
- przyprawy.
Przygotowanie:
W garnku z wodą umieść włoszczyznę, filet z ryby, łyżkę masła, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, pieprz oraz sól. Możesz również doprawić zupę ostrą papryką, dla uzyskania bardziej intensywnego smaku. W osobnym garnku ugotuj kaszę gryczaną i pozwól jej napęcznieć. Po około 20 minutach gotowania dorzuć kaszę do zupy i pogotuj ją przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłącz ją i dodaj 2-3 łyżki śmietany, a następnie dokładnie wymieszaj.
Dieta zupowa - jadłospis
Dieta zupowa w głównej mierze opiera się na spożywaniu półpłynnych zup 5-6 razy dziennie. Spożywanie ich z odpowiednimi dodatkami oraz we właściwej kolejności jest niezmiernie ważne. Zupy zawierające dodatki węglowodanowe (np. makarony, kasze, ryż) powinny być spożywane rano lub w południe, ponieważ dają energię na cały dzień oraz są regularnie spalane przez organizm. Zupy z dodatkiem białka powinny być serwowane raczej po południu, gdy organizm regeneruje mięśnie po całym dniu.
W jadłospisie diety zupowej ważna jest również wielkość porcji. Zupy to niskokaloryczne potrawy, można więc najadać się nimi do syta. Istotne jest to, by pierwszy posiłek był bardziej obfity, a ostatni (czyli kolacja) nieco skromniejszy, czyli tak, jak w przypadku każdej innej diety. Ważne jest również, by w ciągu dnia zjeść przynajmniej jeden owoc. Dzięki temu dostarczysz do organizmu błonnik i witaminy, które zostały utracone w procesie obróbki termicznej.
Przykładowy jadłospis w diecie zupowej
- Śniadanie: zupa krupnik z kaszą jaglaną
- II śniadanie: zupa pomidorowa z brązowym ryżem
- Obiad: zupa wielowarzywna z ziemniakami
- Podwieczorek: zupa rybna
- Kolacja: zupa jarzynowa z kulkami mozzarelli
Ile schudłyście na diecie zupowej - opinie
Dieta zupowa jest lubiana przez polskie internautki, choć wiele z nich podchodzi nieufnie do pomysłu jedzenia samych zup. Kontrowersyjne jest przede wszystkim długotrwałe spożywanie zbyt małej ilości kalorii, czyli tworzenie deficytu kalorycznego.
Opinie na temat diety zupowej są podzielone. Z jednej strony przynosi ona deklarowane efekty, czyli utratę około 1 kg na tydzień. Z drugiej, spożywanie samych zup i dostarczanie około 1000 kcal dziennie na dłuższą metę może doprowadzić do niedoborów w organizmie. Kobiety na forach internetowych deklarują spadki wagi nawet o 15-20 kilogramów. Nie wiadomo jednak, w jakim stopniu odbiło się to na ich zdrowiu.
Dieta zupowa - efekty
Dieta zupowa pozwala schudnąć głównie dzięki wytworzeniu deficytu kalorycznego w organizmie. Powinna ona oczywiście być połączona z ćwiczeniami pobudzającymi trawienie i spalanie tłuszczu. W innym przypadku osiągnięcie pożądanych efektów może potrwać o wiele dłużej.
Jeśli przestrzegasz wszystkich zasad i łączysz zdrowe żywienie z ćwiczeniami, dieta zupowa przynosi stały spadek wagi bez efektu jo-jo. Ważne jest jednak, by sam jadlospis został dobrze zbilansowany i dostosowany do twoich potrzeb. Najlepiej, by był on układany przez dietetyka specjalizującego się w tym rodzaju diety.
1 z 2
Dieta zupowa
2 z 2
Monika Honory - schudła 40 kg bez efektu jo-jo