Dieta zupowa Moniki Honory - skuteczna i zdrowa. Nawet 40 kg bez efektu jo-jo
Diety odchudzające są stosowane przez kobiety na całym świecie, z różnymi efektami. Jedne faktycznie pozwalają na spadek wagi i utrzymanie go, inne prowadzą do efektu jo-jo i tycia po zakończeniu diety. Jednym z bardziej skutecznych sposobów odchudzania jest dieta zupowa. Ile można schudnąć na tej diecie? Jak wygląda jadłospis na diecie zupowej?

- Redakcja
Dieta zupowa menu - etapy
Dieta zupowa to sposób odżywiania, który stał się popularny wśród celebrytów za sprawą Adriane Galisteu, brazylijskiej modelki i prezenterki. W Polsce prekursorką diety zupowej jest Monika Honory, która dzięki tej diecie schudła 40 kilogramów bez efektu jo-jo. To właśnie jej model stosowania diety zupowej jest najbardziej polecany, ponieważ pozwala na zdrową utratę kilogramów - do 5 kg miesięcznie.
Dieta zupowa jest podzielona na 3 etapy:
- krok I - do diety wprowadzane są zupy, stopniowo redukując ilość spożywanych kalorii. Z początku jest to 5-6 zup dziennie, a po około 2 tygodniach, gdy żołądek się skurczy, są to jedynie 4 zupy. Ten etap trwa miesiąc i pozwala na zrzucenie 5 kg.
- krok II - kolejny etap jest przeznaczony dla osób, które chcą schudnąć więcej niż 5 kg. Zupy dzielone są na węglowodanowe i białkowe, czyli np. takie, które zawierają pełnoziarnisty makaron lub ryż oraz takie, które zawierają chude mięso, ryby itp. Na tym etapie diety istotne jest spożywanie zup o określonych porach. Te z potraw, które zawierają węglowodany powinny być jedzone maksymalnie do południa, a te zawierające białko po południu.
- krok III - ostatni etap diety zupowej to tak zwana stabilizacja, czyli stopniowe wprowadzanie dań o stałej konsystencji do diety. Ważne jest, by nie zarzucać od razu organizmu ciężkostrawnymi daniami i do końca stabilizacji (czyli 2 tygodni) nie spożywać potraw smażonych i zawierających duże ilości tłuszczu.
Kluczem do skuteczności diety zupowej jest stworzenie deficytu kalorycznego, przy jednoczesnym unikaniu uczucia głodu. W diecie tej należy przestrzegać również kilku prostych zasad:
- zupa musi składać się w połowie ze składników stałych, czyli zupy krem odpadają,
- do zupy nie dodawaj wędzonych lub smażonych składników,
- do zagęszczania zupy możesz użyć jedynie chudej śmietany i jogurtu naturalnego. Dodawanie mąki jest zabronione,
- do przygotowania zupy używaj jedynie naturalnych ziół i przypraw. Nie stosuj żadnych sztucznych i chemicznych dodatków, zwłaszcza wegety, kostek rosołowych i maggi,
- najlepiej, by konsystencja zupy była dość rzadka. Powinna ona składać się w połowie z wody i w połowie ze składników stałych.
Dieta zupowa - przepisy
Dieta zupowa oparta jest na spożywaniu wywarów z warzyw i mięsa, wzbogaconych o białko lub węglowodany. Ważne jest, by składniki stałe stanowiły przynajmniej połowę objętności zupy i były przyrządzone al dente, czyli na półmiękko. Żucie i gryzienie pobudza pracę soków trawiennych, dzięki czemu nie dojdzie do zaburzenia funkcji trawiennych. W konsekwencji takie zaburzenia mogłyby prowadzić do biegunek, zaparć itp. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które często stosowane są w diecie zupowej.
Zupa ogórkowa z brązowym ryżem
Składniki:
- włoszczyzna (pietruszka, 2 marchwie, połowa selera, por),
- 1 litr przegotowanej wody,
- 5 ogórków kiszonych,
- sok z ogórków - około 250 ml,
- koperek (świeży lub suszony),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła,
- jogurt naturalny gęsty,
- 2 łyżki brązowego ryżu,
- przyprawy.
Przygotowanie:
W garnku z wodą umieść włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz masło. Dodaj liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, szczyptę pieprzu oraz odrobinę soli (do smaku). W międzyczasie ugotuj brązowy ryż w osobnym garnku i pozostaw go w wodzie, by napęczniał. Po około 30 minutach gotowania dodaj do zupy starte na dużych oczkach ogórki, ich sok oraz przyrządzony wcześniej ryż. Gotuj wywar przez kolejne 10 minut, po czym wyłącz go i dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego oraz posiekany koperek.
Zupa wielowarzywna
Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, połowa selera, por),
- 1 litr wody,
- 1 brokuł,
- połowa kalafiora,
- 200 gram bruskelki,
- 150 gram fasolki szparagowej,
- 2 ząbki czosnku,
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki kaszy jaglanej,
- przyprawy - pieprz, sól.
Przygotowanie:
W garnku z wodą umieść włoszczyznę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę jaglaną oraz warzywa - różyczki brokułu oraz kalafiora, brukselkę i fasolkę szparagową. Dodaj przyprawy i gotuj zupę przez około 25 minut. Po wyłączeniu dodaj 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
Dietetyczna zupa rybna
Składniki:
- włoszczyzna (pietruszka, 2 marchewki, połówka selera, por),
- 200 gramów fileta z białej ryby (np. dorsza),
- 3 łyżki kaszy gryczanej,
- śmietana 12%,
- łyżka masła,
- przyprawy.
Przygotowanie:
W garnku z wodą umieść włoszczyznę, filet z ryby, łyżkę masła, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, pieprz oraz sól. Możesz również doprawić zupę ostrą papryką, dla uzyskania bardziej intensywnego smaku. W osobnym garnku ugotuj kaszę gryczaną i pozwól jej napęcznieć. Po około 20 minutach gotowania dorzuć kaszę do zupy i pogotuj ją przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wyłącz ją i dodaj 2-3 łyżki śmietany, a następnie dokładnie wymieszaj.
Dieta zupowa - jadłospis
Dieta zupowa w głównej mierze opiera się na spożywaniu półpłynnych zup 5-6 razy dziennie. Spożywanie ich z odpowiednimi dodatkami oraz we właściwej kolejności jest niezmiernie ważne. Zupy zawierające dodatki węglowodanowe (np. makarony, kasze, ryż) powinny być spożywane rano lub w południe, ponieważ dają energię na cały dzień oraz są regularnie spalane przez organizm. Zupy z dodatkiem białka powinny być serwowane raczej po południu, gdy organizm regeneruje mięśnie po całym dniu.
W jadłospisie diety zupowej ważna jest również wielkość porcji. Zupy to niskokaloryczne potrawy, można więc najadać się nimi do syta. Istotne jest to, by pierwszy posiłek był bardziej obfity, a ostatni (czyli kolacja) nieco skromniejszy, czyli tak, jak w przypadku każdej innej diety. Ważne jest również, by w ciągu dnia zjeść przynajmniej jeden owoc. Dzięki temu dostarczysz do organizmu błonnik i witaminy, które zostały utracone w procesie obróbki termicznej.
Przykładowy jadłospis w diecie zupowej
- Śniadanie: zupa krupnik z kaszą jaglaną
- II śniadanie: zupa pomidorowa z brązowym ryżem
- Obiad: zupa wielowarzywna z ziemniakami
- Podwieczorek: zupa rybna
- Kolacja: zupa jarzynowa z kulkami mozzarelli
Ile schudłyście na diecie zupowej - opinie
Dieta zupowa jest lubiana przez polskie internautki, choć wiele z nich podchodzi nieufnie do pomysłu jedzenia samych zup. Kontrowersyjne jest przede wszystkim długotrwałe spożywanie zbyt małej ilości kalorii, czyli tworzenie deficytu kalorycznego.
Opinie na temat diety zupowej są podzielone. Z jednej strony przynosi ona deklarowane efekty, czyli utratę około 1 kg na tydzień. Z drugiej, spożywanie samych zup i dostarczanie około 1000 kcal dziennie na dłuższą metę może doprowadzić do niedoborów w organizmie. Kobiety na forach internetowych deklarują spadki wagi nawet o 15-20 kilogramów. Nie wiadomo jednak, w jakim stopniu odbiło się to na ich zdrowiu.
Dieta zupowa - efekty
Dieta zupowa pozwala schudnąć głównie dzięki wytworzeniu deficytu kalorycznego w organizmie. Powinna ona oczywiście być połączona z ćwiczeniami pobudzającymi trawienie i spalanie tłuszczu. W innym przypadku osiągnięcie pożądanych efektów może potrwać o wiele dłużej.
Jeśli przestrzegasz wszystkich zasad i łączysz zdrowe żywienie z ćwiczeniami, dieta zupowa przynosi stały spadek wagi bez efektu jo-jo. Ważne jest jednak, by sam jadlospis został dobrze zbilansowany i dostosowany do twoich potrzeb. Najlepiej, by był on układany przez dietetyka specjalizującego się w tym rodzaju diety.
1 z 2

Dieta zupowa
2 z 2

Monika Honory - schudła 40 kg bez efektu jo-jo
Polecane
„Nawet z okazji walentynek mąż nie pamiętał, by kupić mi prezent. Musiał poprosić teściową, by uratowała jego honor”
Trik na wzmocnienie wibracji pieniędzy z użyciem owocu róży. Efekty zaskakują nawet niedowiarków
„Najpiękniejsza walentynkowa randka skończyła się plamą na moim honorze. Tego upokorzenia nigdy jej nie zapomnę”
„Teściowa bez ustanku nawozi moje życie pretensjami. Jej nie podoba się nawet to jak kroję cebulę”
Sytuacja bez wyjścia może odebrać wszelką nadzieję. Jak przygotować skuteczny plan działania i odnaleźć w sobie siłę do walki?
„Faceci nie są warci nawet odrobiny zaufania. Bez znaczenia, czy Polak, czy obcokrajowiec, każdy to egoista”
„Mój facet zwiał, gdy zaszłam w ciążę. Ten łajdak bez honoru zabrał z mieszkania nawet dywan i sokowirówkę”
„Syn bez powodu zerwał ze mną kontakt i odciął się ode mnie. Nie zasłużyłam nawet na słowo wyjaśnienia”
„Żona miała dość bycia moją sprzątaczką i się wyprowadziła. Zrozumiałem, że bez niej nie umiem nawet wyprać sobie gaci”
„Przyzwyczaiłem się do złośliwych uśmiechów i głupich komentarzy. Tylko Monika akceptowała mnie takim, jakim jestem”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa