Dieta Zone (Strefowa)
Wśród gwiazd Hollywood zrobiła furorę. To właśnie jej Cindy Crawford, Jennifer Aniston, Catherine Zeta-Jones i Demi Moore zawdzięczają świetne figury. Twórcą diety Zone jest dr Barry Sears, amerykański dietetyk i biotechnolog.

- Moje Gotowanie
Według niego kluczem do osiągnięcia szczupłej sylwetki jest zachowanie w każdym posiłku odpowiednich proporcji: 30 proc. kalorii powinno pochodzić z białka, 40 proc. z węglowodanów i 30 proc. z tłuszczów. Powstaje wtedy równowaga między hormonami odpowiedzialnymi za metabolizm. Tradycyjnie przyjęte proporcje to 15-20 proc. dla białek, 60-70 proc. dla węglowodanów i 15-20 proc. dla tłuszczów. Zatem dieta Barry'ego Searsa to kolejna kuracja wykorzystująca teorię, że dla prawidłowej przemiany materii bardzo istotne jest ograniczenie węglowodanów. Stosując dietę, traci się na wadze 2-3 kg w ciągu pierwszych dwóch tygodni, potem chudnie się 1-3 kg miesięcznie. Takie tempo zapobiega efektowi jo-jo.
Zasady diety
Twój codzienny jadłospis powinien być skomponowany z 11 tzw. cegiełek. Rozkładasz je tak, jak chcesz, na 5-6 posiłków. Na przykład na śniadanie zjadasz 3 cegiełki, na II śniadanie 2 cegiełki, na obiad 3 cegiełki, na przekąskę 1 cegiełkę i na kolację 2 cegiełki.
Każda cegiełka składa się z 1 porcji białka (1B), 1 porcji tłuszczu (1T) i 1 porcji węglowodanów (1W). Cegiełki komponujesz sama, według powyższej zasady, korzystając z gotowej tabeli.
W każdej kategorii (białka, tłuszcze, węglowodany) są dwie grupy produktów: bardziej i mniej zalecana. Jeśli chcesz chudnąć szybciej, wybieraj żywność z pierwszej grupy.
Odstępy między posiłkami nie mogą przekroczyć 5 godz. Pory posiłków nie są określone, ale śniadanie zjedz najpóźniej w godzinę po przebudzeniu.
Przewodnik po cegiełkach diety Zone
Komponowanie jadłospisu będzie łatwiejsze, gdy skorzystasz z gotowej tabeli. Dowiesz się z niej, ile i czego możesz zjeść.
BIAŁKA (1B)
- Grupa pierwsza (bardziej zalecana)
ser biały chudy, plaster (30 g) serek wiejski light 1/2 op. (150 g) białko jaja, 2 sztuki dorsz (50 g) halibut (50 g) tuńczyk w sosie własnym, ok. 1/3 puszki (90 g) krewetki, 3 sztuki małże, kraby, kalmary (ok. 50 g) łosoś (50 g) parówki sojowe, 2 sztuki wędlina drobiowa (30 g) pstrąg wędzony (ok. 30 g) tofu twarde (ok. 100 g)
- Grupa druga (mniej zalecana)
jajko, sztuka feta light (150 g) ser żółty (30 g) szynka (30 g) wieprzowina (30 g) wołowina (30 g) cielęcina (30 g) parówki cielęce, 2 sztuki kiełbasa (30 g)
- Inne (1 B+1 W)
jogurt naturalny, 0 proc. (150 g) kefir 0 proc., opakowanie (150 g) mleko 2 proc., 3/4 szklanki
TŁUSZCZE (1T)
- Grupa pierwsza (bardziej zalecana)
awokado (1/4) masło, łyżeczka migdały, 3 sztuki oliwa z oliwek, 1/2 łyżki oliwki, 5 sztuk olej (tłoczony na zimno), 1/2 łyżki orzechy włoskie, 2 sztuki orzeszki ziemne, 6 sztuk
- Grupa druga (mniej zalecana)
śmietana, 1/2 łyżki majonez light, łyżka majonez tradycyjny, 1/2 łyżki serek kremowy, np. Hochland, 1/2 łyżki ser pleśniowy, 1,5 łyżeczki pistacje, 4 sztuki
WĘGLOWODANY (1W)
- Grupa pierwsza (bardziej zalecana)
brokuły (250 g) brzoskwinia, sztuka cebula, 2 sztuki szczypiorek, 2 pęczki cykoria, 5 główek cukinia, 2 sztuki (małe) sałata, główka cytryna, sok z 1 sztuki czereśnie, 8 sztuk fasolka szparagowa, szklanka fasola biała sucha, 1/4 szklanki fasolka czerwona z puszki, 1/4 szklanki gruszka, sztuka jabłko, sztuka grejpfrut, sztuka jagody, 1/2 szklanki kalafior, sztuka kapusta, 1/2 główki kiwi, sztuka maliny, truskawki, szklanka mandarynka, sztuka morele, śliwki świeże, 3 sztuki ogórek, 1/2 kg lub 2 "węże" papryka czerwona lub zielona, 2 sztuki pieczarki (1/2 kg) płatki owsiane, łyżka pomarańcze, 1/2 sztuki pomidory, duży owoc soczewica sucha, 1/4 szklanki szpinak gotowany, szklanka winogrona, 1/2 szklanki kiełki (100 g)
- Grupa druga (mniej zalecana)
chleb jasny, cienka kromka chleb razowy, 1/2 kromki chlebek Wasa, kromka tost pełnoziarnisty, kromka rodzynki, łyżka ananas (kostki), 1/2 szklanki banan, 1/3 sztuki batonik czekoladowy, 1/4 sztuki buraczki gotowane, szklanka chałka, 1/2 kromki dżem niskosłodzony, łyżka groszek zielony, 1/2 szklanki kajzerka, 1/2 sztuki kukurydza, 1/2 szklanki keczup, 2 łyżki lody waniliowe, 2 łyżki makaron ugotowany, 1/4 szklanki marchew, 4 sztuki mąka, 2 łyżki miód, łyżeczka naleśnik (mały), sztuka piwo, 1/2 szklanki ryż biały, ugotowany, 3 łyżki ziemniaki gotowane lub pieczone, 2 sztuki
Przykładowy jadłospis (7 dni)
1.
Śniadanie
Tosty francuskie
2 tosty pełnoziarniste (2W) obtocz w 2 roztrzepanych jajkach (2B), a następnie opiecz. Jeden tost posmaruj 3 łyżeczkami masła (3T) i 1/2 łyżeczki miodu (1W), na to połóż plaster (30 g) chudego białego sera (1B) i przykryj drugim tostem.
II śniadanie
Ryżowe "kanapki" 3 wafle ryżowe typu Sonko (3W) posmaruj 3 łyżkami rozgniecionego awokado (3T). Na każdym waflu połóż plaster (ok. 30 g) wędzonej polędwicy (3B).
Obiad
Łosoś ze szpinakiem Dzwonko (ok. 150 g) łososia (3B) skropionego sokiem z cytryny (1W) i łyżką oliwy z oliwek (2T) upiecz w folii. Zjedz z sałatką ze szklanki szpinaku (1W), pokrojonego pomidora (1W) i 2 posiekanych orzechów włoskich (1T).
Przekąska
Tofu z papryką Ok. 100 g twardego tofu (1B) i czerwoną paprykę (1/2W) pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj z łyżką keczupu (1/2W) i 1/2 łyżki oliwy z oliwek (1T). Jeśli nie przepadasz za papryką, zastąp ją małym pomidorem, ogórkiem "wężem" lub 1/2 główki sałaty.
Kolacja
Owocowy serek 1/2 opakowania (150 g) serka wiejskiego light (1B) wymieszaj z mandarynką podzieloną na cząstki (1W) i 4 posiekanymi orzechami pistacjowymi (1T).
2.
Śniadanie
Parówki z jajkiem 2 parówki cielęce (1B), przekrojone wzdłuż podsmaż na łyżce oliwy (1T). Zjedz je z 2 jajkami ugotowanymi na miękko (2B) i kromką chleba razowego (2W), posmarowaną 2 łyżeczkami masła (2T). Zakończ posiłek 1/2 pomarańczy lub mandarynką (1W).
II śniadanie
Serek na wędlinie Plaster (30 g) wędliny drobiowej (1B) z łyżeczką serka kremowego, np. Hochland (1T). Owoc, np. jabłko, gruszka, kiwi (1W).
Obiad
Schab i sałatka warzywna Kotlet schabowy, ok. 100 g (3B) natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i 2 łyżeczkami oliwy z oliwek (2T). Zawiń w folię i piecz ok. 30 minut w temp. ok. 200°C. Aby mięso się nie przypaliło, możesz podlać je niewielką ilością wody. Schab podawaj z sałatką z 1/2 pokrojonej główki sałaty (1/2 W), ogórka "węża" (1/2W), zielonej papryki (1/2 W), czerwonej papryki (1/2 W) oraz dużego pomidora - sałatka będzie łagodniejsza, jeśli zastąpisz go jabłkiem (1W). Warzywa dokładnie wymieszaj z 2/3 łyżeczki octu winnego oraz łyżką oliwy (2T) .
Tuńczyk z puszki inaczej Puszkę tuńczyka (ok. 90 g) w sosie własnym (3B) osącz z zalewy, wymieszaj z łyżką majonezu (2T) i 5 oliwkami (1T). Zjedz z 2 waflami ryżowymi (2W) oraz pomidorem (1W).
Kolacja
Twaróg z kiełkami Plaster (ok. 30 g) białego sera (1B) posyp kiełkami rzodkiewki (opakowanie ok. 30 g) i 2 zmielonymi orzechami włoskimi (1W).
3.
Śniadanie
Jajecznica na szynce Pokrojony mały pomidor (1/2W), paprykę (1/2W) i plaster (ok. 30 g) gotowanej szynki wieprzowej (1B) podduś na 2 łyżeczkach masła (2T). Wbij 2 jajka (2B). Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj składniki. Smaż tak długo, aż uznasz, że jajka są odpowiednio ścięte. Jajecznicę zjedz z kromką chleba razowego (2W) posmarowanego łyżeczką masła (1T).
II śniadanie
Bułka z serem Na 1/2 kajzerki (1W) połóż 30 g (ok. 1/5 standardowego opakowania) sera feta light (1B). Posmaruj łyżką majonezu light (1T). Posyp lub zjedz osobno ok. 50 g kiełków mieszanych (1/2W).
Obiad
Ryba pieczona w folii Duży filet z dorsza ok. 150 g (3B) natrzyj łyżeczką oliwy (1T) i przyprawami do smaku. Upiecz w folii. Zjedz z 2 ziemniakami z wody (1W) i szklanką ugotowaną fasolki (1W). Wcześniej jednak rybę skrop sokiem z cytryny (1W), a fasolkę i ziemniaki łyżką oliwy z oliwek (2T).
Przekąska
Sałatka drobiowa Pokrój drobno ok. 100 g ugotowanej piersi indyka (3B), pomidor (1W) i jabłko (1W). Dodaj 5 oliwek (1T) i łyżkę oliwy z oliwek (2T). Przygotowane składniki wymieszaj. Połóż na 1/2 główki sałaty (1/2W). Jeśli lubisz drób na półsłodko, sałatę zastąp łyżką sparzonych rodzynek.
Kolacja
Pomidory z twarogiem Pokrój w kostkę pomidor (1W) i plaster (ok. 30 g) chudego twarogu (1B). Dodaj posiekany ząbek czosnku. Wymieszaj z łyżką bazylii, 1/2 łyżki oliwy z oliwek (1T) i octem winnym do smaku.
4.
Śniadanie
Poranek na słodko Kromkę chałki (2W) posmaruj 3 łyżeczkami masła (3T), obłóż 2 plastrami chudego białego sera (2B) i pokrojoną brzoskwinią (1W).
II śniadanie
Kanapki z wędliną Kromkę chleba razowego (2W) posmaruj łyżeczką masła (1T) i przełóż plastrem (ok. 60 g) wędliny drobiowej (2B).
Duszona wołowina Podgrzej na patelni 3 łyżeczki oliwy (3T) i podduś na niej: drobno posiekaną cebulkę (1/2 W), 250 g pokrojonych pieczarek (1/2 W), małą cukinię (1/2W) i 2 ugotowane ziemniaki w plasterkach oraz 3 cienkie (po ok. 30 g) kawałki polędwicy wołowej (3B). Po 5 minutach przypraw danie majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Duś jeszcze 2-3 minuty, a następnie wymieszaj z łyżką keczupu (1/2 W).
Przekąska
Sałatka z jajkiem Jajko ugotowane na twardo (1B) i 1/2 pomidora (1/2W) pokrój w kostkę. Dodaj do tego 1/2 główki sałaty (1/2W), 1/2 łyżki oliwy (1T) i ocet winny (jeśli lubisz).
Kolacja
Nadziewana papryka 1/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki (1W) i 1/4 szklanki (ok. 60 g) mielonej cielęciny (2B) podduś na 2 łyżeczkach oliwy (2T). Mięso przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Po ostygnięciu wymieszaj z białkiem z 2 jaj (1B). W tym czasie, gdy mięso będzie stygło, upiecz na grillu lub w piekarniku (ok. 10 minut) zieloną paprykę (1/2W). Następnie odetnij jej wierzchołek, usuń gniazdo nasienne i włóż do środka mięso. Paprykę podpiecz przez chwilę na łyżeczce oliwy (1T). Danie zjedz z 3 łyżeczkami keczupu (1 i 1/2 W).
5. Śniadanie
Wafle z polędwicą 3 wafle ryżowe (3W) posmaruj 3 łyżkami rozgniecionego z curry awokado (3T) i zjedz z 3 plasterkami (po ok. 30 g każdy) chudej polędwicy (3B).
II śniadanie Pieczywo z fetą 1/2 chlebka pita posmaruj 1/5 opakowania (150 g) fety light (1B) i łyżeczką majonezu (1T).
Obiad
Meksykańskie tofu na ostro Posiekany ząbek czosnku i cebulę (1/2 W) podsmaż w garnku na 3 łyżeczkach oliwy (3T). Dodaj przetarty świeży pomidor lub z puszki (1W) i szczyptę chili. Gotuj ok. 8 minut, mieszając. W razie potrzeby podlej wodą. Na zakończenie dodaj 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki (1 i 1/2W) i 250 g tofu pokrojonego w kostkę (3B).
Przekąska
Napój i przegryzka 50 g jogurtu naturalnego 0 proc. tłuszczu (1W+1B) i 6 orzeszków ziemnych (1T).
Kolacja
Sałatka z kurczakiem Pokrój w kostkę ok. 100 g ugotowanego kurczaka (3B), cukinię (1/2W), ogórek "wąż" (1/2W) i 1/2 szklanki ananasa z puszki (1W). Polej dressingiem przygotowanym z: soku z cytryny (1W), łyżeczki natki, łyżeczki wody, 3 łyżeczek oliwy (3T), łyżeczki brązowego cukru (1W) i szczypty białego pieprzu.
6.
Słodka bułeczka Kajzerkę (2W) przekrój na pół. Posma-ruj ją 2 łyżeczkami masła (2T) oraz łyżeczką miodu (1W). Posyp 4 pistacjami (mogą być zmielone) (1T). Zjedz z ok. 200 g serka wiejskiego light (3B).
II śniadanie
Wiosenna kanapka z chlebka Wasa 2 kromki chlebka Wasa (2W) posmaruj 2 łyżkami serka kremowego (2T), zjedz z 2 plasterkami (60 g) wędliny drobiowej (2B) i garścią kiełków rzodkiewki (1/2W). Jeśli nie lubisz kiełków, możesz je zastąpić np. 1/2 ogórka "węża" lub pęczkiem szczypiorku.
Obiad
Jajka sadzone z brokułami 3 jajka (3B) usmaż na 3 łyżeczkach oliwy (3T). Zjedz z 250 g gotowanych brokułów (1W) i 2 ziemniakami (1W) podsmażonymi na łyżeczce oliwy (1W). Do popicia: ok. 1/2 szklanki kefiru 0 proc. (1B+1W).
Przekąska Tuńczyk z kukurydzą Ok. 1/3 puszki tuńczyka (150 g) w sosie własnym (1B) wymieszaj z 1/2 szklanki kukurydzy (1W) i łyżką majonezu light (1T). Dopraw pieprzem i solą.
Kolacja
Lekka kanapka 1/2 kromki chleba pszennego (1/2W) posmaruj łyżeczką masła (1T) i obłóż plasterkiem żółtego sera (1B) i pomidorem (1/2 W).
7.
Śniadanie
Tosty na zimno Posmaruj 2 tosty pełnoziarniste (2W) łyżką majonezu (2T). Przełóż 2 plastrami chudej wędliny drobiowej (2B), plastrem chudego sera białego (1B) i pomidorem (1W).
II śniadanie
Wypij 3/4 szklanki mleka 2 proc. (1W + 1B) i zjedz 3 migdały (1T).
Obiad
Polędwica z sałatą Plaster (ok. 100 g) polędwicy (3B) natrzyj przyprawami. Usmaż na łyżce oliwy (2T) z pokrojoną cebulą (1W). Podawaj z sałatą (1W), łyżką rodzynek (1W) i 2 łyżeczkami oliwy (2T).
Przekąska
Sałatka z pstrągiem 100 g wędzonego pstrąga (3B) rozdrobnij i połącz z 1/2 szklanki kukurydzy (1W), 1/2 szklanki groszku (1W), pokrojoną papryką (1/2 W), ogórkiem "wężem" (1/2 W), 2 posiekanymi orzechami włoskimi (1T). Dodaj 2 łyżki majonezu light (2T), sól, pieprz, ocet winny.
Kolacja
Wątróbka z jabłkiem 3 wątróbki drobiowe (1B) usmaż na łyżeczce oliwy (1T). Dodaj pokrojoną w krążki cebulę (1/2W) i obrane, pokrojone 1/2 jabłka (1/2W). Smaż, aż cebula się zeszkli, a jabłko zrumieni.
Polecane
„Przyłapałem żonę na figlach z kochankiem. Szczęka mi opadła, gdy zobaczyłem, z kim bezcześci pościel od mojej matki”
„Matka traktowała moją żonę jak śmiecia, bo Ewa była rozwódką. Kazała mi wybierać pomiędzy rodziną, a miłością”
Zapomnij o banalnych życzeniach. Zaskocz swoją żonę w Dniu Kobiet. Tak wzmocnisz waszą miłość
„Zdradziłem żonę, ale nie odszedłem do kochanki. Przysięgałem przed Bogiem, że jej nie zostawię”
„Owinęłam sobie bogatego wdowca wokół palca. Grałam troskliwą żonę, ale dziad mnie przejrzał”
„Byłam szczęśliwa, gdy kochanek zostawił dla mnie żonę. Nie zdążyłam uwić gniazdka i karma mnie dopadła”
„Kocham żonę na zabój, ale przez 1 błąd mogę wszystko stracić. Przez moment przestałem myśleć głową”
„Nakryłem żonę na zdradzie, a ta mnie wyśmiała. Podobno sam wepchnąłem ją w muskularne ramiona kochanka”
„W Wigilię obcy facet zabawiał moją żonę. Wszyscy wiedzieli, że jestem rogaczem, ale siedzieli cicho”
„Podejrzewałem żonę o zdradę, a ona miała inną tajemnicę. Ukrywała ją pod panelami w sypialni”
„Kochanka była w błędzie, jeśli myślała, że rzucę dla niej żonę. Po latach odezwała się z szokującą wiadomością”
„Na jesienne wakacje nad morzem zabrałem żonę i szwagierkę. Ten wrzesień był wyjątkowo gorący i zmienił nas na zawsze”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa