Dieta poprawi ci pamięć
Wystarczy, żebyś wprowadziła do jadłospisu więcej węglowodanów, witamin z grupy B i dobrych tłuszczów, a szybko... zapomnisz, co to kłopoty z koncentracją i uczucie znużenia.
- Jolanta Dyjecińska, Naj
Żyjesz w takim pośpiechu i tyle informacji codziennie rejestruje twój mózg, że drobne kłopoty z pamięcią (gdzie położyłam klucze?!) to normalna sprawa. Denerwuje cię własne zapominalstwo, możesz jednak bardzo łatwo i bardzo zdrowo sobie pomóc.
Bez glukozy ani rusz
To najlepsze „paliwo” dla twojego mózgu. Na pewno zauważyłaś, że kiedy jesteś głodna, wolniej myślisz, trudno ci się skupić, szybciej się nużysz. Energii dostarcza mózgowi wyłącznie glukoza zawarta w węglowodanach. Ale nie wszystkich.
WĘGLOWODANY ZŁOŻONE powoli uwalniają z siebie glukozę, dzięki czemu przez długi czas nie zabraknie jej mózgowi. Znajdziesz je w produktach pełnoziarnistych (ciemne pieczywo, grube kasze, razowe makarony, nieoczyszczony ryż). Aby zapewnić ich „stałą dostawę”, jadaj pięć razy dziennie o stałych porach. Wystarczą wtedy niewielkie posiłki urozmaicone warzywami i owocami.
CUKIER NIE KRZEPI UMYSŁU Biały cukier i słodycze szybko podnoszą poziom glukozy we krwi, ale na bardzo krótko. Nie ma więc sensu sięganie po czekoladowy batonik.
Odrobina tłuszczu
Mózg jest w 2/3 zbudowany z kwasów tłuszczowych. Stanowią one np. podstawowy składnik błony komórek nerwowych. Ponadto potrzebne są do syntezy neuroprzekaźników, substancji umożliwiających przekazywanie impulsów nerwowych. Jednak nie każdy tłuszcz służy mózgowi. Najcenniejsze dla niego są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
RYBY MORSKIE I PSTRĄG to główne źródła tych kwasów. Ale znajdują się również w niektórych produktach roślinnych, np. soi i orzechach. Kwasy omega-3 wzmacniają zdolność zapamiętywania i koncentrację, poprawiają krążenie krwi w mózgu. Wazne dodatki Duże znaczenie dla pracy mózgu mają też niektóre witaminy i minerały. Chociaż wydają się tylko dodatkiem do węglowodanów, bez nich umysł będzie pracował na zwolnionych obrotach.
DUET WITAMIN B1 I B12 Niedobór tych witamin powoduje zaburzenia pracy układu nerwowego, objawiające się m.in. kłopotami z pamięcią, dłuższym czasem reakcji.
LECYTYNA DLA REFLEKSU Jest źródłem choliny, która ma duży wpływ na tempo przepływania informacji pomiędzy komórkami nerwowymi i wzmacnia pamięć. Znajdziesz ją m.in. w żółtkach jaj, wątróbce, orzechach.
CENNE MINERAŁY Najważniejsze są żelazo i magnez. Bez tego pierwszego pierwiastka niemożliwy jest transport tlenu do komórek. Gdy masz mało żelaza, mózg „dusi się”, a ty gorzej się koncentrujesz. Magnez zaś uczestniczy w przesyłaniu impulsów nerwowych i ułatwia mózgowi czerpanie energii z glukozy.