Przestań liczyć KALORIE: oto najlepszy sposób na schudnięcie!
Zwolennicy liczenia kalorii i jedzenia małych posiłków będą zaskoczeni - jest sposób, który działa lepiej i odchudza szybciej!
Dieta - jak szybko schudnąć?
Ludzie, którzy stosują dietę niskoenergetyczną, jedzą warzywa, chude mięso i ryż, częściej czują się syci i szybciej tracą na wadze niż ci, którzy liczą kalorie - wynika z nowych badań. Dlaczego? Dzięki spożywaniu posiłków niskoenergetycznych i tak - koniec końców, zjemy mniej niż ci, którzy celowo ograniczają spożycie kalorii. Oto przykład: aby dostarczyć organizmowi 100 kalorii, trzeba zjeść około 250 g niskoenergetycznej marchwi. W przypadku podobnej liczby kalorii wystarczyłoby 20 g czekolady. Marchew jednak sprawi, że poczujesz się znacznie bardziej najedzona.
Dr Jacquie Lavin, ekspertka od odżywiania w firmie Slimming World, powiedziała:
Znaleźliśmy dowody na to, że liczenie kalorii i spożywanie mniejszych porcji nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o utratę wagi. Jedząc żywność niskokaloryczną, ludzie mogą jeść więcej i czuć się bardziej usatysfakcjonowani, a jednocześnie chudnąć.
Dieta niskokaloryczna daje najlepsze efekty
W badaniu prowadzonym przez University of Leeds i opublikowanym w Journal of Nutrition wzięło udział 78 kobiet otyłych lub z nadwagą. Porównano w nim skuteczność trwającego ponad 14 tygodni programu odchudzającego opartego na żywności niskokalorycznej oraz diety, która zaleca ograniczenie się do 1400 kalorii dziennie. Kobiety schudły na obu tych dietach, ale te na diecie ubogiej w energię częściej traciły "znaczące klinicznie liczby kilogramów" - czyli ponad 5% masy ciała.
Osoby spożywające posiłki o niskiej wartości energetycznej, ale z dużą zawartością wody, białka i błonnika, rzadziej też miały ochotę na podjadanie między posiłkami. Co jeść na diecie niskokalorycznej? Przede wszystkim owoce, warzywa, sałatki, zupy i produkty z dużą zawartością wody. Dr Nicola Buckland, psycholog, która jest również głównym autorem raportu, powiedziała:
Program oparty na żywności niskoenergetycznej pomógł ludziom poczuć większą kontrolę nad swoimi wyborami żywieniowymi. Dzięki niemu ludzie są w stanie jeść większą ilość jedzenia, ale z mniejszą liczbą kalorii.