Dieta na dobry humor
Jesienią coraz gorsze samopoczucie najchętniej poprawiamy kawałkiem czekolady. Tymczasem dużo lepszym sposobem na świetny humor są warzywa, owoce, ryby, bakalie, produkty pełnoziarniste. Taka dieta ma jeszcze jedną zaletę - nie przytyjesz.
- Naj
Dzień 1
ŚNIADANIE - ok. 330 kcal
małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru (175 g)
banan (120 g)
średnia mandarynka
łyżka płatków owsianych
łyżeczka rodzynek
II ŚNIADANIE - ok. 130 kcal
cienka kromka chleba żytniego razowego (35 g)
1/3 opakowania naturalnego serka kanapkowego o obniżonej zawartości tłuszczu (50 g)
2 połówki orzecha włoskiego
OBIAD - ok. 460 kcal
Kurczak w glazurze z brokułami i ryżem
filet z piersi kurczaka (150 g)
glazura: łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka miodu, sok z 1/3 cytryny, skórka starta z cytryny, 1/2 ząbka czosnku, szczypta pieprzu czarnego
szklanka brokułów
łyżeczka nasion sezamu
1/2 torebki dzikiego ryżu (50 g)
Pierś kurczaka natnij 2-3 razy. W płytkim naczyniu wymieszaj miód, skórkę i sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, czarny pieprz i musztardę. Włóż filet do naczynia i dokładnie obtocz. Zostaw na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C. Na niskiej blasze do pieczenia połóż mięso i piecz 25-30 minut. Podawaj z blanszowanymi brokułami, uprażonym sezamem, ryżem i sosem z pieczeni.
PODWIECZOREK - ok. 130 kcal
plaster świeżego ananasa
2 śliwki suszone
KOLACJA - ok. 250 kcal
Sałatka z migdałami
6 pomidorków koktajlowych
średni ogórek (100 g)
łodyga selera naciowego
mała cebula
cienki plaster chudego białego sera (20 g)
10 migdałów
suchar zbożowy
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
łyżka rzeżuchy
kilka listków świeżej kolendry
Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni i smaż migdały przez 2-3 minuty na złocisty kolor. Osusz je na papierowym ręczniku i grubo posiekaj. Pokrój cebulę w krążki, podsmaż na patelni razem z ogórkiem, selerem i pomidorkami. Smaż przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstaw z ognia i dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku. Sałatkę nałóż na talerz, posyp białym serem i prażonymi migdałami, skrop sokiem z cytryny. Podawaj z sucharem.
Dzień 2
ŚNIADANIE - ok. 380 kcal
szklanka jogurtu naturalnego bez cukru
3 łyżki muesli z owocami
gruszka
2 orzechy włoskie
II ŚNIADANIE - ok. 130 kcal
cienka kromka chleba pełnoziarnistego
plaster chudego twarogu
5 dużych rzodkiewek
garść kiełków słonecznika
OBIAD - ok. 400 kcal
Bitki wołowe z kaszą i buraczkami
plaster polędwicy wołowej (100 g)
łyżeczka oliwy z oliwek
sok z cytryny
kilka łyżek lekkiego bulionu
liść laurowy
kasza gryczana (50 g)
6-8 konserwowych buraczków mini (50 g)
3 ogórki konserwowe
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
koperek
ulubione przyprawy
Wołowinę pokrój na cienkie plasterki, rozbij tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce. Przygotowane mięso obsmaż na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj liść laurowy, bulion i uduś razem. Buraczki zetrzyj na tarce, dodaj pokrojone w kostkę ogórki, oliwę, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą.
PODWIECZOREK - ok. 150 kcal
średnie jabłko
duża mandarynka
łyżeczka pestek dyni
sok z cytryny
Owoce pokrój na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj do nich uprażone na patelni teflonowej pestki.
KOLACJA - ok. 230 kcal
cienka kromka chleba pełnoziarnistego
jajko na twardo lub na miękko
2 plasterki szynki drobiowej
1/2 średniej papryki
mały ogórek
Dzień 3
ŚNIADANIE - ok. 330 kcal
serek z ziarnami o obniżonej zawartości tłuszczu (150 g)
kromka żytniego pumpernikla
figa suszona
morela suszona
łyżeczka miodu
II ŚNIADANIE - ok. 140 kcal
średnie kiwi
3 cząstki różowego grejpfruta
1/2 średniej pomarańczy
2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru
OBIAD - ok. 460 kcal
Tuńczyk z warzywami
filet z tuńczyka (150 g)
1/2 małej cukinii
mała papryka czerwona
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka posiekanej natki
łyżeczka soku z cytryny
2 czubate łyżki kaszki kuskus
Do woreczka foliowego wlej oliwę i włóż tuńczyka. Dobrze natrzyj i odstaw na 30 minut. Obierz cukinię, przekrój na pół i usuń nasiona. Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z resztą składników (sokiem z cytryny, natką), przypraw do smaku, odstaw. Tuńczyka połóż na grill, posyp marynowanymi warzywami i grilluj ok. 15 minut. Podawaj z kaszą kuskus.
PODWIECZOREK - ok. 130 kcal
plaster świeżego ananasa
2 śliwki suszone
KOLACJA - ok. 230 kcal
Sałatka z jajkiem i grzankami
kilka liści sałaty
jajko ugotowane na twardo
duży pomidor (200 g)
10 małych pieczarek (150 g)
1/2 małej grahamki
1/2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, ulubione przyprawy
Grahamkę pokrój na małe kwadraty, włóż do piekarnika i piecz na złoty kolor w temperaturze 140-160°C. Jajko pokrój na małe kawałki, pomidor podziel w ósemki, pieczarki pokrój w plasterki, sałatę porwij na mniejsze listki. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj oliwę, zieleninę i dopraw.