Reklama

Dzień 1

ŚNIADANIE - ok. 330 kcal

małe opakowanie jogurtu naturalnego bez cukru (175 g)
banan (120 g)
średnia mandarynka
łyżka płatków owsianych
łyżeczka rodzynek

Reklama

II ŚNIADANIE - ok. 130 kcal

cienka kromka chleba żytniego razowego (35 g)
1/3 opakowania naturalnego serka kanapkowego o obniżonej zawartości tłuszczu (50 g)
2 połówki orzecha włoskiego

OBIAD - ok. 460 kcal

Kurczak w glazurze z brokułami i ryżem
filet z piersi kurczaka (150 g)
glazura: łyżeczka musztardy dijon, łyżeczka miodu, sok z 1/3 cytryny, skórka starta z cytryny, 1/2 ząbka czosnku, szczypta pieprzu czarnego
szklanka brokułów
łyżeczka nasion sezamu
1/2 torebki dzikiego ryżu (50 g)
Pierś kurczaka natnij 2-3 razy. W płytkim naczyniu wymieszaj miód, skórkę i sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, czarny pieprz i musztardę. Włóż filet do naczynia i dokładnie obtocz. Zostaw na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C. Na niskiej blasze do pieczenia połóż mięso i piecz 25-30 minut. Podawaj z blanszowanymi brokułami, uprażonym sezamem, ryżem i sosem z pieczeni.

PODWIECZOREK - ok. 130 kcal

plaster świeżego ananasa
2 śliwki suszone

KOLACJA - ok. 250 kcal

Sałatka z migdałami
6 pomidorków koktajlowych
średni ogórek (100 g)
łodyga selera naciowego
mała cebula
cienki plaster chudego białego sera (20 g)
10 migdałów
suchar zbożowy
łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
łyżka rzeżuchy
kilka listków świeżej kolendry
Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni i smaż migdały przez 2-3 minuty na złocisty kolor. Osusz je na papierowym ręczniku i grubo posiekaj. Pokrój cebulę w krążki, podsmaż na patelni razem z ogórkiem, selerem i pomidorkami. Smaż przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Odstaw z ognia i dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku. Sałatkę nałóż na talerz, posyp białym serem i prażonymi migdałami, skrop sokiem z cytryny. Podawaj z sucharem.

Dzień 2

ŚNIADANIE - ok. 380 kcal

szklanka jogurtu naturalnego bez cukru
3 łyżki muesli z owocami
gruszka
2 orzechy włoskie

II ŚNIADANIE - ok. 130 kcal

cienka kromka chleba pełnoziarnistego
plaster chudego twarogu
5 dużych rzodkiewek
garść kiełków słonecznika

OBIAD - ok. 400 kcal

Bitki wołowe z kaszą i buraczkami
plaster polędwicy wołowej (100 g)
łyżeczka oliwy z oliwek
sok z cytryny
kilka łyżek lekkiego bulionu
liść laurowy
kasza gryczana (50 g)
6-8 konserwowych buraczków mini (50 g)
3 ogórki konserwowe
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny
koperek
ulubione przyprawy
Wołowinę pokrój na cienkie plasterki, rozbij tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny i odstaw w chłodne miejsce. Przygotowane mięso obsmaż na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dodaj liść laurowy, bulion i uduś razem. Buraczki zetrzyj na tarce, dodaj pokrojone w kostkę ogórki, oliwę, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą.

PODWIECZOREK - ok. 150 kcal

średnie jabłko
duża mandarynka
łyżeczka pestek dyni
sok z cytryny
Owoce pokrój na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny. Następnie dodaj do nich uprażone na patelni teflonowej pestki.

KOLACJA - ok. 230 kcal

cienka kromka chleba pełnoziarnistego
jajko na twardo lub na miękko
2 plasterki szynki drobiowej
1/2 średniej papryki
mały ogórek

Dzień 3

ŚNIADANIE - ok. 330 kcal

serek z ziarnami o obniżonej zawartości tłuszczu (150 g)
kromka żytniego pumpernikla
figa suszona
morela suszona
łyżeczka miodu

II ŚNIADANIE - ok. 140 kcal

średnie kiwi
3 cząstki różowego grejpfruta
1/2 średniej pomarańczy
2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru

OBIAD - ok. 460 kcal

Tuńczyk z warzywami
filet z tuńczyka (150 g)
1/2 małej cukinii
mała papryka czerwona
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka posiekanej natki
łyżeczka soku z cytryny
2 czubate łyżki kaszki kuskus
Do woreczka foliowego wlej oliwę i włóż tuńczyka. Dobrze natrzyj i odstaw na 30 minut. Obierz cukinię, przekrój na pół i usuń nasiona. Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z resztą składników (sokiem z cytryny, natką), przypraw do smaku, odstaw. Tuńczyka połóż na grill, posyp marynowanymi warzywami i grilluj ok. 15 minut. Podawaj z kaszą kuskus.

PODWIECZOREK - ok. 130 kcal

plaster świeżego ananasa
2 śliwki suszone

Reklama

KOLACJA - ok. 230 kcal

Sałatka z jajkiem i grzankami
kilka liści sałaty
jajko ugotowane na twardo
duży pomidor (200 g)
10 małych pieczarek (150 g)
1/2 małej grahamki
1/2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, ulubione przyprawy
Grahamkę pokrój na małe kwadraty, włóż do piekarnika i piecz na złoty kolor w temperaturze 140-160°C. Jajko pokrój na małe kawałki, pomidor podziel w ósemki, pieczarki pokrój w plasterki, sałatę porwij na mniejsze listki. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj oliwę, zieleninę i dopraw.

Reklama
Reklama
Reklama