Dieta fit
Zamiast słynnej bułki z bananem, której Adam Małysz zawdzięczał sukcesy, wprowadź do jadłospisu ryby morskie. Ostatnio najmodniejszym kulinarnym duetem są łosoś norweski i truskawki.
- glamour
Zacznij się zdrowo odżywiać
Ryby morskie są niezwykle bogate w kwasy omega-3, witaminy i minerały. Ryby powinny stać się jednym z głównych składników twojego codziennego menu. Dlaczego? Ponieważ są bogate w substancje, które odgrywają bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu organizmu. Nie tylko regulują pracę serca, układu naczyniowego, odpornościowego oraz nerwowego, ale również przeciwdziałają nowotworom.
Jedną z ryb, która jest szczególnie bogata w witaminy A i D, przeciwutleniacze oraz kwasy omega-3, jest łosoś norweski. Kwasy omega-3, które są w jego mięsie, regulują poziom trójglicerydów we krwi, przez co poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegają zakrzepom oraz wspomagają pracę serca. Wyrównują też poziom HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Jeśli dodasz tę rybę do swojej diety, wpłynie to korzystnie na twoją kondycję. Łososia norweskiego możesz jeść na ciepło, wędzonego albo surowego. Jeśli znudzi ci się w „czystej formie”, zrób pierogi z farszem z niego, nadziej nim gołąbki, dodaj do makaronów, sałatek albo też zapiekanek.
Lubisz niecodzienne smaki?
Wędzony łosoś z truskawkami, rukolą i zielonym pieprzem
Składniki na sałatkę: ● 200 g wędzonego łososia norweskiego ● 200 g truskawek na dressing: ● 4 łyżki oliwy extra virgin ● 2 łyżki białego octu winnego ● 2 łyżeczki musztardy dijon ● 1 łyżeczka cukru dodatkowo: ● 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu ● rukola
Łososia pokrój na cienkie plastry wrzuć do miski. Truskawki przekrój na połówki i dodaj do ryby. Połącz składniki na dressing, a następnie dodaj do sałatki. Wymieszaj, posyp pieprzem ozdób rukolą.