Dieta dla zapracowanych
Czy można schudnąć, siedząc za biurkiem? Oczywiście! Wystarczy jeść o regularnych porach odpowiednio skomponowane posiłki.
- Naj
Przede wszystkim unikaj czyhających w pracy dietetycznych pułapek; chipsów, batonów, paluszków. Mają mnóstwo kalorii, tuczą a nie zaspokajają głodu. Zamiast tego zjedz co 3 godziny małe wartościowe danie. Po obowiązkowym (!) śniadaniu, zabierz do pracy sałatkę lub kanapkę. Wieczorem ugotuj sobie coś lekkostrawnego na bazie warzyw. Najlepiej mrożonych, bo naturalne nie mają już wiele wartości odżywczych, a poza tym skrobanie zabiera czas.
DOMOWE ŚNIADANIA DO WYBORU (godz 7.00)
1. Jogurt naturalny z muesli, niewielki banan.
2. Szklanka mleka 2 proc., 3 łyżki płatków kukurydzianych, chudy serek wiejski (100 g), jabłko.
3. Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa chrupkiego, jogurt owocowy.
4. Serek waniliowy, szklanka mleka 2 proc., grahamka, pomarańcza.
5. Jogurt naturalny, kromka razowego chleba z margaryną, plaster szynki drobiowej, pomidor.
6. Twarożek ze szpinakiem i rzodkiewką (150 g), kromka pełnoziarnistego chleba posmarowana margaryną, plaster polędwicy drobiowej, szklanka mleka 2 proc., cykoria.
7. Jajecznica z dwóch białek na parze oraz żółtka ze szczypiorem i 1/2 czerwonej papryki, 2 kromki pieczywa chrupkiego, jogurt naturalny odtłuszczony.
II ŚNIADANIA W PRACY DO WYBORU (godz. 10.00)
- pomarańcza,
- jogurt,
- kiwi,
- maślanka,
- serek waniliowy
WCZESNY OBIAD W PRACY DO WYBORU (godz 13.00)
1. Kanapka z 2 kromek pełnoziarnistego pieczywa z miksem jogurtowym, mortadelą drobiową, rzeżuchą i pomidorem; 0,5 l wody mineralnej, jabłko.
2. Sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora, 50 g szynki wołowej, cebuli, 1/2 szklanki zielonego groszku, łyżki oleju rzepakowego; 0,5 l wody mineralnej, 2 plastry ananasa.
3. Kanapka z 2 kromek pieczywa tostowego z majonezem light, 2 plastrami bryndzy i czerwoną papryką, 0,3 l soku pomidorowego.
4. 4 kromki chrupkiego pieczywa, posmarowane miksem jogurtowym, z sałatą, plastrami łososia wędzonego i plastrami jabłka; 0,5 l wody mineralnej, 2 marchewki.
5. Sałatka z główki sałaty, ogórka kiszonego i puszki tuńczyka w sosie własnym z sokiem z cytryny; 0,5 l wody mineralnej, 2 plastry ananasa.
6. Sałatka z cykorii, 50 g gotowanej wołowiny, 1/2 grejpfruta, łyżki majonezu; świeżo wyciśnięty sok z marchwi.
7. Ryba zapiekana z 1/2 porcji "Warzyw na patelnię" HORTEX Ortika i 1/2 porcji "Brokułów" HORTEX Ortika z makaronem (ok. 150 g). Taki obiad przygotuj poprzedniego dnia, w pracy odgrzej w mikrofalówce.
PODWIECZOREK DO WYBORU (godz. 16.00)
- banan,
- sok z marchwi,
- jogurt naturalny,
- wafel ryżowy,
- jogurt owocowy,
- 2 suchary
GORĄCA KOLACJA W DOMU DO WYBORU (godz. 19.00)
1. "Zupa zimowa jarzynowa" HORTEX Ortika, zabielona łyżką śmietany jogurtowej, ziemniak z wody, 120 g pieczeni wołowej z jabłkiem.
2. Gotowane udko kurczaka, 1/2 paczki brokułów mrożonych, sok wielowarzywny.
3. Dorsz pieczony w folii (150 g), 1/2 paczki warzyw mieszanych z mrożonki, 2 łyżki ryżu na sypko, szklanka soku z pomidorów.
4. Kapuśniak mrożony z natką, ziemniak gotowany, szaszłyk z polędwicy wieprzowej (120 g), 1/3 paczki buraczków mrożonych z sokiem z cytryny, szklanka soku grejpfrutowego.
5. Mieszanka meksykańska mrożona, 3 łyżki kaszy gryczanej, 150 g schabu pieczonego, jabłko pieczone z żurawiną.
6. Zupa jarzynowa z mrożonki, pierś kurczaka w ziołach upieczona w folii (150 g), 1/2 paczki mrożonej fasolki szparagowej, szklanka soku jabłkowego.
7. Mintaj pieczony w folii (150 g), 1/3 paczki mrożonego "Groszku zielonego" HORTEX Ortika, 2 łyżki ryżu, banan.