Reklama

PRODUKTY WSKAZANE
Mięso: indyk, baranina, jagnięcina.
Ryby: dorsz, makrela, morszczuk, sardynki.
Nabiał: jogurt, kefir, feta i mozzarella.
Tłuszcze: oliwa.
Orzechy: włoskie, ziemne.
Zboża: żyto, ryż, pieczywo chrupkie.
Warzywa i owoce: brokuł, buraki, kalafior, ogórek, ananas, cytryna, śliwki, wiśnie.
Przyprawy: curry.
PRODUKTY OBOJĘTNE
Ryby: karp, łosoś, sum.
Nabiał: chude mleko, mleko sojowe, sery białe i żółte.
Tłuszcze: olej lniany.
Orzechy: migdały.
Warzywa i owoce: fasolka szparagowa, cebula, cukinia, cykoria, dynia, marchew, pieczarki, pomidory, por, kapusta, sałata, szparagi, szpinak, ziemniaki, arbuz, gruszki, jabłka, maliny, morele, truskawki.
Zboża: pszenica.
Przyprawy: cukier, bazylia, cynamon, estragon, koper, majeranek, ocet, sos sojowy.
Z TEGO ZREZYGNUJ
Mięso: kurczak, kaczka, wołowina, wieprzowina.
Ryby: flądra, halibut, wędzony łosoś.
Nabiał: masło, sery pleśniowe, tłuste mleko.
Tłuszcze: olej słonecznikowy.
Orzechy i pestki: dyni, słonecznika, sezam, orzechy laskowe.
Warzywa i owoce: kukurydza, papryka, rzodkiewki, banany, pomarańcze.
Przyprawy: pieprz, żelatyna, keczup.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Reklama
  • szklanka wody z sokiem z cytryny
  • jajko w koszulce
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego z płatkami migdałowymi
  • kawa lub herbata ziołowa (np. z rumianku)

OBIAD:

  • cienki plaster piersi indyka pieczonej bez tłuszczu
  • 2 łyżki gotowanego ryżu
  • 1/2 gotowanego na parze kalafiora
  • 3 śliwki
  • szklanka zielonej herbaty

PODWIECZOREK:

  • jogurt niskotłuszczowy zmiksowany z mrożonymi owocami, np. malinami lub truskawkami

KOLACJA:

Reklama
  • 150 g gotowanego na parze dorsza
  • 150 g szparagów
  • sos z jogurtu doprawionego czosnkiem i szczyptą curry lub odrobiną chrzanu
Reklama
Reklama
Reklama