Reklama

GRUPA A – postaw na warzywa
Produkty wskazane
warzywa i owoce: brokuł, cebula, cykoria, czosnek, dynia, marchew, pietruszka, szpinak, por, ananas, borówka amerykańska, cytryny, grejpfruty, morele, śliwki, wiśnie.
Ryby: dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń.
Tłuszcze: olej lniany.
Nabiał: sojowy.
Pestki i orzechy: ziemne, pestki dyni.
Zboża: gryka, chleb sojowy, pieczywo ryżowe, mąka żytnia.
Produkty obojętne
Warzywa i owoce: fasola, buraki, cukinia kalafior, ogórki, rzodkiew, sałata, szparagi kiwi, brzoskwinie, gruszki, jabłka.
Zboża: pieczywo chrupkie, ryż, mąka pszenna i jęczmienna.
Mięso: indyk, kurczak.
Nabiał: jogurt, kefir.
Tłuszcze: olej rzepakowy
Z tego zrezygnuj
Tłuste mięsa i ryby: cielęcina, kaczka, wołowina, wieprzowina, flądra, halibut, łosoś wędzony, morszczuk, sola, śledź.
Nabiał: mleko krowie.
Tłuszcze: olej kukurydziany
Orzechy: pistacje.
Zboża: pszenica.
Warzywa i owoce: bakłażan, kapusta, papryka, pieczarki, pomidory, ziemniaki, banany, pomarańcze.
Soki: pomarańczowy, pomidorowy.
Przyprawy: majonez, ocet, pieprz, keczup.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
Śniadanie:

Reklama
  • kilka łyżek płatków kukurydzianych z 200 ml mleka sojowego i łyżką borówek
  • herbata z dziurawca lub owoców dzikiej róży

Obiad:

  • sałatka z cebuli, świeżego ogórka, sałaty, sera feta, świeżej mięty, sosu sojowego i soku z cytryny
  • kromka pieczywa chrupkiego
  • jabłko
  • zielona herbata

Podwieczorek:

  • 2 wafle ryżowe cienko posmarowane miodem

Kolacja:

Reklama
  • 150–200 g pieczonych kotlecików z mięsa indyka i tofu
  • 1/2 duszonej cukinii
  • kromka pieczywa żytniego
Reklama
Reklama
Reklama