Reklama

Ten rodzaj diety robi ostatnio oszałamiającą karierę. Ma ona opinię kuracji niezwykle sprawnie likwidującej nadwagę i jednocześnie pozwalającej się porządnie najeść. Opiera się na bardzo prostej zasadzie: jesz wiele skromnych posiłków, ale za to bardzo często. Tym samym przyspieszasz znacznie swoje tempo przemiany materii. Skutek - kilogramy znikają jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, a ty nie odczuwasz głodu.
Całodzienny jadłospis zawiera 1400 kalorii. Komponujesz go samodzielnie, według upodobań, z podanych przez nas propozycji dań.
Podczas diety powinnaś pilnować dwóch podstawowych zasad. Po pierwsze - nie opuszczaj żadnego posiłku. Jeżeli któregoś dnia nie będziesz miała apetytu, zjedz chociaż połowę zalecanej porcji, ale zjedz koniecznie.
Po drugie - ściśle przestrzegaj ustalonych w kuracji pór posiłków. Oczywiście, jeśli dotychczas do śniadania zasiadałaś wcześniej niż o 8.00 lub jadałaś je trochę później, nie musisz tego zmieniać. Po prostu przesuń wszystkie dania na wcześniejsze lub późniejsze godziny (zachowując jednak podane w diecie odstępy czasowe między każdym z nich).

Reklama

8:00 Śniadanie (250 kcal)

Po całonocnym odpoczynku organizm żąda "paliwa", by z werwą rozpocząć nowy dzień.
Masz do wyboru:

TOST Z SERKIEM WIEJSKIM I BANANEM
Na opieczonej kromce pełnoziarnistego chleba rozsmaruj 1/2 łyżki serka wiejskiego z łyżeczką miodu. Ozdób pokrojonym w plastry małym bananem.

BAGIETKA Z SEREM I RZODKIEWKAMI
Rozkrój bagietkę, posmaruj margaryną i obłóż 2 plastrami białego chudego sera. Pęczek rzodkiewek drobno pokrój i połóż na wierzchu, posyp solą.
MUESLI JABŁKOWE Kubeczek chudego jogurtu (150 g) wymieszaj z pół szklanki (100 g) musu jabłkowego i z 1/2 pokrojonego jabłka. 2 łyżki płatków owsianych upraż na patelni bez tłuszczu i posyp nimi muesli.
ZUPA MLECZNA Z PŁATKAMI
3 łyżki płatków kukurydzianych wymieszaj z łyżką rodzynek. Zalej szklanką gorącego mleka. Do tego małe jabłko.
CHLEB Z POLĘDWICĄ Kromkę chleba pełnoziarnistego posmaruj 1/2 łyżki margaryny. Przykryj plastrem (50 g) polędwicy łososiowej. Pokrój drobno dwa pomidory i 125 g ogórka, połóż na wierzch.
KAJZERKA Z WĘDLINĄ I POMIDOREM
Rozkrój bułkę, posmaruj łyżeczką margaryny i obłóż plastrem (50 g) szynki z indyka. Pomidor pokrój w plastry i połóż na bagietce.
TWAROŻEK KOKOSOWY Z ANANASEM
50 g serka homogenizowanego wymieszaj dokładnie z 2 łyżkami wiórków kokosowych. Dodaj pokrojony krążek ananasa z puszki.

11:00 Drugie śniadanie (150 kcal)

Małe co nieco między śniadaniem a lunchem dostarczy ci energii do pracy. Smacznego!
SEREK WIEJSKI Z JABŁKIEM
Jabłko drobno pokrój. Wymieszaj z 2 łyżkami serka wiejskiego rozmieszanego z łyżeczką miodu.
KORECZKI Z SZYNKĄ I POMIDOREM
8 pomidorków koktajlowych (100 g) i 100 g szynki pokrojonej w plasterki zatknij na patyczki.
WIEŻA Z SERA I OGÓRKA
Kromkę pumpernikla posmaruj łyżką serka typu Almette i połóż na niej plasterki ogórka (125 g). Pokrój kromkę na kawałki i ułóż jeden na drugim.
CHLEB CHRUPKI Z JAJKIEM NA TWARDO I OGÓRKIEM
2 kromki chrupkiego chleba posmaruj 1/2 łyżeczki lekkiej margaryny, obłóż pokrojonym w plasterki średnim ogórkiem (125 g) i pokrojonym jajkiem na twardo.
KIWI I TRUSKAWKI
Kiwi obierz, drobno pokrój. Dodaj do niego pół szklanki (125 g) świeżych lub rozmrożonych truskawek. Wymieszaj z łyżeczką cukru.
TOST Z JAJKIEM
Opiecz 1/2 kromki pełnoziarnistego chleba. Do tego gotowane jajko.
TWARÓG POMIDOROWY Z SAŁATĄ
Posmaruj 5 liści sałaty łyżką serka pomidorowego Bonjour, zwiń.

13:00 Lunch na zimno w pracy (300 kcal)

O tej porze dnia potrzebujesz już czegoś "konkretnego" do jedzenia. Posiłku pełnego witamin i bogatego w węglowodany. Sięgnij, według własnych upodobań, po jedno z tych dań:
CHLEB Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ
Grubą kromkę chleba pełnoziarnistego posmaruj łyżką serka (50 g) i obłóż plastrem (75 g) gotowanej szynki. Pół strąka papryki pokrój w plasterki, połóż na chleb, posyp łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
CHLEB Z SEREM I SURÓWKĄ
Kromkę chleba pełnoziarnistego posmaruj łyżeczką margaryny i obłóż plasterkiem białego chudego sera (70 g). Małe jabłko i 1/4 selera zetrzyj na tarce o większych otworach. Wymieszaj. Dopraw sokiem z cytryny.

SURÓWKA Z MARCHWI I JABŁKA
Dużą marchew (150 g) zetrzyj. 2 średnie jabłka obierz i również zetrzyj na tarce. Wymieszaj z kubkiem naturalnego jogurtu. Dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu.
SAŁATA Z ŁOSOSIEM I OGÓRKIEM
1/2 główki sałaty opłucz. 1/2 ogórka pokrój w plasterki, 120 g wędzonego łososia w paseczki. Wszystko wymieszaj. 2 łyżki soku cytrynowego połącz z solą, pieprzem i łyżeczką posiekanego koperku. Polej sałatę sosem. Do tego tost pełnoziarnisty.
BAGIETKA Z SZYNKĄ Z INDYKA
Bagietkę (80 g) rozetnij, pokrój pół dymki i krążek ananasa. Nałóż na dolną część bagietki, posyp łyżką kiełków. Przykryj dużym plastrem szynki z indyka (75 g) i posmaruj 2 łyżeczkami sosu curry. Połóż na to drugą część bagietki.
SAŁATKA Z MAKARONEM I JAJKIEM
Drobno pokrój po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej i 1/2 cebuli. Wymieszaj z 1/2 szklanki ugotowanego makaronu. Torebkę gotowego sosu do sałatek rozprowadź 2 łyżkami wody i łyżeczką oleju. Ugotowane jajko pokrój na talarki, ułóż na sałatce. Posyp natką pietruszki.
SAŁATKA Z RULONIKAMI Z INDYKA
Pokrój 1/2 główki sałaty, kilka listków cykorii (50 g) i pomarańczę. Z łyżki soku cytrynowego, 2 łyżek pomarańczowego, łyżeczki oleju ukręć sos i polej nim danie. Zwiń 3 plasterki (60 g) piersi indyczej w ruloniki i ułóż na sałatce. Do tego tost graham.

15:00 Przekąska pełna energii (100 kcal)

Odczuwasz lekki spadek nastroju? Te przegryzki pobudzą cię do działania! S2 łyżki sera wiejskiego wymieszane ze startym ogórkiem (125 g).

  • 3 suszone figi nszklanka tartej marchwi i pół pomarańczy (125 g) pokrojonej w cząstki, polane 4 łyżkami (20 g) jogurtu naturalnego
  • kubek niskokalorycznego jogurtu owocowego z jedną łyżką kółeczek kukurydzianych
  • 2 delicje pomarańczowe nszklanka kiszonej kapusty (70 g) z 1/2 startego jabłka, łyżeczką oliwy i odrobiną cukru

17:00 Słodki podwieczorek (200 kcal)

Zmęczona? Sięgnij po jeden z tych przysmaków. Znów wystartujesz pełną parą.

  • Duża filiżanka kawy z mlekiem i minibatonik Bounty
  • filiżanka gorącej czekolady
  • szklanka herbaty z cytryną i cukrem, bułeczka drożdżowa z rodzynkami
  • filiżanka kawy ze słodzikiem i 1/2 bagietki z łyżką marmolady
  • szklanka latte macchiato i bułeczka maślana
  • szklanka cappuccino i kawałeczek tortu z bitą śmietaną i owocami
  • szklanka herbaty z cukrem, kromka pełnoziarnistego chleba tostowego z plastrem ananasa i kiwi

19:00 Kolacja (300 kcal)

Raz dziennie musisz zjeść gorący, sycący posiłek. Wybierz jedną z tych wspaniałych potraw:
SZNYCEL Z JARZYNKĄ
Cebulę i po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej oczyść i posiekaj. Sznycel wieprzowy podsmaż na łyżce oleju, dodaj warzywa i smaż jeszcze 4 minuty. Dodaj sól i pieprz. Ugotuj 30 g ryżu (1/4 torebki 125 g), zjedz razem ze sznyclem.
PIERŚ KURCZAKA Z BROKUŁAMI
Szklankę różyczek brokułów podduś z posiekanym ząbkiem czosnku na łyżeczce margaryny. Dodaj 2-3 łyżki bulionu warzywnego i łyżkę śmietany jogurtowej, wszystko gotuj 3-5 minut. 1/2 średniej (125 g) piersi kurczaka smaż na gorącym oleju z obu stron 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem. Podaj z brokułami.
ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
2 średnie ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Jajko ugotuj na twardo. Zmieszaj jogurt naturalny (0 proc. tłuszczu), łyżkę twarogu śmietankowego, sól, pieprz i sok cytrynowy. Dodaj do tego 125 g obranego i grubo starego ogórka, razem z łyżką posiekanych, mieszanych ziół. Zjedz z ziemniakami i jajkiem.
WARZYWA Z PATELNI
1/2 małej cukinii (150 g), dużą marchew, strąk żółtej papryki, cebulę, ząbek czosnku drobno pokrój. Podduś w łyżce margaryny 5 minut. Dodaj średni pomidor i 60 g polędwicy łososiowej pokrojone w kostkę. Posyp łyżką posiekanej natki.
HALIBUT Z DYMKĄ
1/2 pomarańczy i dymkę drobno pokrój. Filet z halibuta (125 g) smaż 2-3 minuty z obu stron na łyżeczce oliwy. Dodaj dymkę i pomarańczę, podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Do tego kromka bułki wrocławskiej.
ZUPA Z FASOLĄ
Cebulę, ząbek czosnku i 2 średnie ziemniaki drobno pokrój. Podsmaż na łyżce oleju z odrobiną rozmarynu. Dodaj puszkę białej fasolki, małą puszkę pomidorów i 1/8 l rosołu warzywnego. Gotuj ok. 10 minut.
MAKARON Z KREWETKAMI
40 g makaronu ugotuj al dente. Obierz cebulę i ząbek czosnku, pokrój w drobną kostkę i podduś w łyżeczce oleju z 1/4 paczki (50 g) szpinaku. Dodaj 2-3 łyżki wywaru warzywnego, dopraw solą i pieprzem, gotuj 3-5 minut. Przekrój na połówki 50 g pomidorów koktajlowych i dodaj 100 g mrożonych krewetek. Odcedź makaron, wymieszaj.

22:00 Małe co nieco (100 kcal)

Późno zjedzona przekąska sprawi, że nawet w nocy organizm będzie spalał tkankę tłuszczową.

Reklama
  • szklanka kisielu Vitafrut o smaku cytrynowym, jabłko
  • 1 i 1/2 kiwi, czubata łyżka sera wiejskiego (50 g)
  • kubek jogurtu do picia (150 ml) i 2 łyżki soku z cytryny
  • serek homogenizowany Vitalinea (150 g) i 2 mandarynki
  • 1/4 kostki (50 g) chudego białego sera wymieszanego z sokiem pomarańczowym i z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki kefiru (100 g) i plaster ananasa z puszki lub świeżego skubek chudego jogurtu naturalnego ze słodzikiem i 1/2 szklanki truskawek.
Reklama
Reklama
Reklama