Dieta Clean & Lean Jamesa Duigana
Dietę Clean & Lean pokochały amerykańskie aktorki i modelki. Opracował ją trener James Duigan, a jego książka „Dieta oczyszczająco-odchudzająca” od kilku miesięcy jest hitem nie tylko w USA!
- Claudia
Filozofia tego sposobu odżywiania jest prosta: oczyszczaj organizm i wyszczuplaj ciało. James Duigan radzi, aby jeść żywność jak najmniej przetworzoną, unikać alkoholu, cukru rafinowanego i kofeiny. Opracował też specjalny program ćwiczeń, który pomaga w utrzymaniu wagi. Dieta rozpoczyna się od 14-dniowego programu startowego, który pomaga uruchomić prawidłowe procesy w organizmie, ale tak naprawdę Clean & Lean to metoda na całe życie.
Siła umysłu
Autor diety uważa, że odchudzanie zaczyna się w głowie i to pozytywne nastawienie jest kluczem do sukcesu. Nie można wmawiać sobie, że jesteśmy grubi i zmęczeni, bo tak będziemy się czuć. Rada Duigana brzmi: „Bądźcie życzliwi dla siebie. (…) Zasługujecie na zdrowe, szczęśliwe życie. Musicie tylko zrozumieć, że (...)myśli, słowa mają wielką moc (…).”
Co zatruwa organizm
● cukier
● alkohol
● napoje gazowane
● wysokoprzetworzona żywność
● przetworzona żywność dietetyczna
● nadmiar kofeiny
● kortyzol – hormon stresu
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: Owocowa komosa ryżowa Clean & Lean (2 porcje)
Składniki:
● 250 ml mleka migdałowego lub ryżowego
● 50 g komosy ryżowej
● 50 g jeżyn
● 50 g borówek amerykańskich
● łyżka posiekanych orzechów pekan
● jogurt grecki
Przygotowanie: W małym garnku doprowadź do wrzenia mleko. Dodaj komosę ryżową, wymieszaj i zmniejsz ogień do bardzo małego. Gotuj powoli przez 10 minut,aż większość płynu się wchłonie. Zdejmij z ognia, dodaj jeżyny, borówki i orzechy. Rozłóż równo do miseczek, a potem podawaj z jogurtem greckim.
Lunch: Łosoś w papilotach z imbiremi limonką (4 porcje)
Składniki:
● 5 cm imbiru obranego i pokrojonego w cienkie plastry
● 2 ząbki czosnku, posiekane
● 4 szczypiory drobno pokrojone
● drobno pokrojone czerwone chili
● 4 filety z łososia
● 2 limonki
Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do200°C. Przygotuj 4 arkusze papieru do pieczenia. W misce wymieszaj imbir, czosnek,szczypior, chili. Każdy kawałek łososia umieść na środku papieru, a na wierzch nałóż 1/4 mieszanki z miseczki. Z jednej limonki wyciśnij sok, drugą pokrój w plasterki.Każdy filet skrop sokiem z limonki, a na wierzchu ułóż kilka plasterków limonki. Zawiń papier, a jego brzegi podłóż pod spód, aby powstał pakiecik. Umieść łososia na blasze i piecz ok. 12 minut. Podawaj gorącego.
Podwieczorek: Gotowane gruszki w czekoladzie (4 porcje)
Składniki:
● 4 dojrzałe gruszki, obrane, przekrojone wzdłuż i pozbawione gniazd nasiennych
● 100 g ciemnej czekolady o bardzo dużej zawartości kakao
● 5 dag pokruszonych migdałów
Przygotowanie: Włóż gruszki do garnka, zalej wodą i na wolnym ogniu gotuj przez 8–10 minut, aż będą miękkie. Odcedź. Rozpuść czekoladę w misce ustawionej na garnku z lekko gotującą się wodą. Przygotuj pokruszone migdały. Zanurz każdą połówkę gruszki w czekoladzie, żeby ją pokryła, a następnie włóż na chwilę do migdałów. Podawaj od razu.
Obiad: Kurczak ze szparagami na sposób chiński (4 porcje)
Składniki:
● 3 łyżki oleju roślinnego
● 2 piersi kurczaka pokrojone w paski o szerokości centymetra
● 2 zmiażdżone ząbki czosnku
● 50 g niesolonych nerkowców
● 2 długie papryczki chili cienko pokrojone
● 6 szczypiorów pokrojonych w kawałki
● 250 g groszku cukrowego pokrojonego wzdłuż
● 250 g szparagów pokrojonych w większe kawałki
● 80 ml rosołu z kurczaka
● 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chii
● sok z limonki
Przygotowanie: Rozgrzej wok. Wlej połowę oleju, a gdy będzie gorący, wrzuć kurczaka, czosnek i nerkowce. Smaż, ciągle mieszając, 3–4 minuty, aż kurczak będzie prawie gotowy. Wyłóż z woka i odstaw. Do woka wlej resztę oleju. Dodaj chili, szczypior,groszek i szparagi. Smaż 2 minuty, cały czas mieszając. Dodaj rosół i mieszaj na ogniu jeszcze 2 minuty. Kurczaka z czosnkiem i nerkowcami włóż z powrotem do woka i całość mieszaj, aż się zagrzeje. Domieszaj nasiona chii. Polej sokiem z limonki i szybko podawaj.